Betétdal04: "Azt szeretném, hogy Thom Yorke írjon nekem egy számot" - Bucsi Réka

2021.05.04. 17:41, vferi

bucsi_reka_x_berlinale_audi_short_film_award.jpg

Semmi nem tud úgy feldobni egy filmjelenetet, mint egy jól eltalált zeneszám. BETÉTDAL című cikksorozatunkban a legmenőbb magyar rendezőktől kérdezzük meg, hogy ők melyik filmes zenehasználattól lesznek libabőrösek, illetve melyik az a dal, amit mindenképpen szeretnének belerakni egy filmjükbe. Ezúttal az első kisfilmjével Oscar-közelbe került Bucsi Rékát kérdeztük, aki csinált már animációt soktagú dán dzsesszzenekar mögé is.

Bucsi Réka Németországban született napra pontosan 33 évvel ezelőtt, később Ausztriában élt, majd nyolcévesen költözött Budapestre a családjával. Az utóbbi évek legsikeresebb fiatal magyar animációs rendezője. MOME-s diplomafilmje, a Symphony no. 42 az Oscar rövidített listájáig jutott, LOVE című második filmjét Európa Filmdíjra jelölték, legutóbbi nagyobb szabású munkája, a Solar Walk elnyerte a 20 ezer eurós pénzjutalommal járó Audi-díjat a Berlinalén, amihez maga Bill Murray is gratulált neki. Réka az első magyar animációs rendező, akit meghívtak a Berlinale zsűrijébe.

Több amerikai tévécsatornának is dolgozott: rendezett reklámszpotot a Pindúr Pandúrokról a Cartoon Networknek, Rick és Morty-ról az Adult Swimnek, csinált egy kisfilmet az FX-en futó Cake című sorozatba, illetve részt vesz a The Witch Boy című Netflix-produkció munkálataiban is, amihez a HAIM írja a zenét. Mindezekkel párhuzamosan készül első egész estés animációs nagyjátékfilmjére is, aminek a forgatókönyvét Bernardo Brittóval közösen írja. Gyerekkorában zongorázni tanult, tavaly vágott egy kisfilmet (Plante.) zenére, Kreif Zsuzsanna kolléganőjével közös DJ-duója, a MIDI-chlorians örömmel vállal fellépéseket. A karantén időszakában többek között otthoni táncolással őrizte meg a józan eszét.

Melyik a kedvenc filmjeleneted, ami alatt egy zeneszám szól?

Túl sok mindent szeretek más-más indokok miatt, azt fogom mondani, ami azonnal eszembe jutott. Gyakorlatilag minden szám, ami Luca Guadagnino filmjeihez íródott. Nagyon tetszik, hogy még a forgatókönyvírás fázisa alatt - vagy épp előtte - elkezd a rendező dolgozni egy zenésszel, aki ír egy számot az ötlethez. Ez utána befolyásolja az egész film atmoszféráját, a forgatókönyv hangvételét, és tökéletesen összeolvad az adott jelenettel. Thom Yorke és Sufjan Stevens betétdalai előkelő helyen szerepelnek a Spotify 'fav' listámon.

A Suspirium-ra fröcsögő véres boszorkányos finálé az elmúlt évek egyik kedvenc filmes zárójelenetem. A Szólíts a nevedenben pedig a Mystery of Love elejétől a film végéig nem tudom abbahagyni a sírást, miközben vízeséses domboldalon futkározik a szerelmes pár.

Plusz 1: Az Eufória teljes tracklistje hibátlan. Charlotte Day Wilson Work-jére vágott Jules és Nate-képpármontázs: 10 pont.

Melyik dalt szeretnéd mindenképpen használni egyszer egy filmedben?

Azt szeretném, hogy Thom Yorke írjon nekem egy számot. Amennyiben ez nem reális, akkor nem tudom. Nincs jelenleg a fejemben konkrét szám, ami nem score. Amikor filmet párosítok a fejemben egy számhoz, akkor mindig videoklip-formátumban kezdek el gondolkodni, és kevésbé filmjelenetben. Miközben forgatókönyvet írok, alapvetően komolyzenét vagy valamilyen filmzenét hallgatok. Ha van szöveg a számban, az bezavar.

Az Ígéretes fiatal nőben megjelenő Toxic-feldolgozás tetszett utoljára, ha egy konkrét szám használatáról van szó. Nem tudom, hogy ez a feldolgozás már alapból létezett-e, de tökéletesen volt átírva a jelenethez. Jó, amikor ilyen score és konkrét szám hibrideket használnak.

Milyen jelenetet képzelsz el a számhoz, amit Thom Yorke ír neked?

Majd befejezem a forgatókönyvemet, és utána szívesen válaszolok erre a kérdésre, mert őszintén szólva fogalmam sincs. Teljesen jelenetfüggő, és bár van olyan, hogy egy szám inspirál egy jelenetet, ez nem jelenti azt, hogy jót tenne a jelenetnek, hogy az a bizonyos dal szóljon is közben.

https://recorder.blog.hu/2021/05/04/betetdal_bucsi_reka
Betétdal04: "Azt szeretném, hogy Thom Yorke írjon nekem egy számot" - Bucsi Réka
süti beállítások módosítása