A talpraállás előtti teljes megborulás - Clayfeet-premier

2021.04.10. 16:00, Recorder.hu

clayfeet_wire_650.jpg

Új, minden eddiginél borúsabb hangulatú számot adott ki a Clayfeet, akik többször szerepeltek már a Recorderen is – legutóbb a Hungarian Synth Pop All Stars Beloved-feldolgozásával, illetve az Uneven című kislemezzel. A Wire című kislemezre a vontatott, háromnegyedes eredeti és az instrumentális változat mellé a Pixelplants készített a kilencvenes évek triphopját megidéző remixet. A háromszámos single premierje itt és most. 

A felvételek születéséről, hátteréről a Clayfeet és a trekket újragondoló Pixelplants tagjai meséltek a Recordernek. 

Jankó Bálint, a Clayfeet zeneszerző-szövegírója értelmezése szerint „a Wire a lassan két éve megjelent Evolve előzménye: a talpraállás előtti teljes megborulás. A szám sokat játszik Babra énekhangjával, sóhaja adja a ritmust, a visszafelé játszott szólamok, a suttogások és a különösen szomorúan csengő nevetés is a dal szerves része, a dalszövegből készült gyerekmondóka pedig rendkívül nyugtalanító lezárást ad. A Pixelplants-szel a Hungarian Synth Pop All Stars válogatáson szereplünk együtt, és mivel az ő Tsunami Lips-ük a lemezről a kedvencem, megkérdeztem, lenne-e kedvük egy remixhez. Nagyon örülök, hogy ennyire szépen gondolták újra a számot.”

„Megszokhatatlan időket élünk, az eddigi komfortzónánktól fényévnyi távolságra” – teszi hozzá Babra, a duó énekesnője. „A Wire tökéletesen kifejezi a gyötrő elszigeteltséget, a virtuális világ életszerűtlenségét, amelyben olyan sokan bolyonganak mostanában, választ keresve boldogtalanságukra. Végtelenül szerencsésnek érzem magam, hogy Bálint dalszövegeit és zenei alapjait teljesen befogadva lehetőségem nyílik érzéseket közvetíteni – még ha most ez az eddigi legnyomasztóbb számunk lett is. A stúdiómunkát – a zseniális Harmath Szabival – azt hiszem, ennél a számunknál élveztem eddig a legjobban. Olyan dolgokkal kísérletezhettem, amilyenekre eddig nem is gondoltunk. A hangom hangszerként való használata és a mondóka felmondása teljesen új élmény volt számomra.”

Amikor a Pixelplants-féle átdolgozást készítő Dézsi Sada először meghallotta a trekket, karcos triphopot vizionált remixként, valamelyest visszaadva egy bristoli klub hangulatát, melyek egyikéből sok példaképe indult: „Szerettem volna elszakadni a steril elektronikától, ezért koncepció volt, hogy a témákat – ha nem is zavaróan, de érezhetően – kvantálás nélkül játsszam fel. Erre kértem Áront is, az új basszerosunkat, aki segített nekem a bőgőtémánál. A vokálhoz nagyon minimálisan nyúltam hozzá, mert egészen lenyűgöző Babra hangja, amit bűn lett volna széteffektezni. A Clayfeet dala szokatlan ritmikájával, hangulatával mindenképp az egyik kedvenc remixem lett.”

Íme a kilátástalansággal szembenéző, erős hangulatfestő potenciállal rendelkező Wire és változatai. 

Clayfeet a Facebookon.

A cikk megjelenését a Hangfoglaló Program keretében a Nemzeti Kulturális Alap támogatta.

nka_hangfoglalo_logo_650_2_1_45_88.jpg

https://recorder.blog.hu/2021/04/10/clayfeet_premier
A talpraállás előtti teljes megborulás - Clayfeet-premier
süti beállítások módosítása