Túl mainstream a vinyl? Gyűjts mp3-at!

2021.03.03. 18:28, RRRecorder

kendrick_lamar_cartoons.jpg

Ez nem vicc, tényleg vannak, akik mp3 fájlokat gyűjtenek. Persze nem akármilyeneket, hanem a hiphop "blogkorszakának" sehogy máshogy meg nem jelent, ma már nem létező fájlmegosztókra feltöltött zenéit.

Az Okayplayeren jelent meg egy cikk az "mp3-gyűjtőkről". Sajnos az nem igazán derül ki, hogyan lehet mp3-at gyűjteni, mármint hogy hogyan cserélgetnek vagy adnak el a gyűjtők, mennyibe kerül egy ritkább fájl, vannak-e börzék meg ilyesmi. (Ha drágán eladsz egy fájlt, utána le kell törölnöd?). Mindenesetre állítólag léteznek "mp3-gyűjtők underground közösségei", és többen beszélnek a cikkben arról, hogy terabájtnyi ritkaságot tartanak hard drive-okon, amik igen becsesek nekik; egyikük azzal viccel, hogy azt szeretné, ha mellé temetnék a hard drive-ját.

2020-BAN A VINYL VISSZAELŐZTE A CD-T

Inkább azt taglalja a cikk - és amúgy is ez a téma érdekesebb vetülete -, hogy miért lettek a hiphop "blogkorszakának", vagyis a 2000-es évek végének, 2010-es évek elejének zenéi "gyűjthető" mp3-ak. Számos, azóta világsztárrá lett rapper indult ebben a korszakban: Drake, Kendrick Lamar, J Cole és mások ekkoriban futottak be első mixtape-jeikkel. Ismert előadók is számos (fél)hivatalos kiadvánnyal voltak jelen a hiphop-blogokon, vagy számokat "szivárogtattak ki" (ami kb. a premier megfelelője).

Ezek egy része aztán hivatalosan is megjelent, de gyakran előfordult, hogy egy számnak először nem a végleges verziója került ki a blogokra. Kanye West például híres volt arról, hogy egy-egy számának számos félhivatalos változata létezett. "Van kb. 8-10 verzióm az All Of The Lightsból. Némelyikben szerepel Rihanna, másokban nem, némelyikben szerepel Drake, másokban nem" - mondja például a HipHop-N-More blog szerkesztője.

 

Továbbá ott vannak azok a rapperek is, akik akkoriban nagyok voltak, később viszont többé-kevésbé eltűntek: The Cool Kids, Charles Hamilton, Mickey Factz és Asher Roth.

Ami igazán fontos a gyűjtés szempontjából, hogy az akkor a blogokra vagy a mixtape-gyűjtőoldalakra - mint a máig működő DatPiff - felkerült zenék jelentős része nem létezik más formában. A mixtape-ek egyik jellegzetessége, hogy félhivatalos megjelenés lévén a hangminták jogosításával senki nem bajlódott. Sőt, a mixtape egyik változata pont az volt, amikor ismert instrumentális alapokra rappelt rá valaki, akár egy feltörekvő rapper, akár Lil Wayne, akinek 2009-es No Ceilings mixtape-je a műfaj egyik klasszikusa.

De még ha a jogosítás nem is gond, akkor is az mp3 formátumban kijött zenék egy jó része nem professzionális minőségű, nincs jól megkeverve, maszterelve. Nem egy alkalommal már az előadónak sincsenek meg az eredeti fájlok, vagyis kizárólag tömörített mp3-ban maradtak meg a zenék. (Jay Electronica több mint egy évtizeden át készülő albuma például tavaly egy időre felkerült a Tidalra, aztán leszedték. A figyelmes hallgatók észrevették, hogy egy korábbi kiszivárgott változattal azonos zenék szerepeltek a stream oldalon, vagyis feltehető, hogy az eredeti fájlok Jay Electronicánál sem voltak meg.)

EZ VESZIK EL, AMIKOR MP3-BA TÖMÖRÍTESZ EGY ZENÉT

Mindez ahhoz vezet, hogy a stream szolgáltatóknál ezek a zenék nem érhetők el: ez vagy nem is volna lehetséges (jogosítatlan hangminták esetén), vagy nem éri meg a befektetett munkát (egy rossz minőségű zene esetén). Persze vannak, amik megtalálhatók a YouTube-on - mint például a kor egyik legnagyobb becsben tartott száma, a Cartoon & Cereal Kendrick Lamartól -, úgy, ahogy és addig, ameddig. Az esetek túlnyomó többségében azok a fájlmegosztó, illegális vagy a szürke zónában működő szolgáltatások sem működnek, ahova feltöltötték az zenéket (pl. a ZShare).

Mindez az "mp3-gyűjtés" vicces témáján túl azt a problémát is felveti, hogy a korszak hiphopjáról közel sem lehet teljes képet alkotni csak a hivatalos kiadványok alapján - ahhoz kitörölhetetlenül hozzátartoz(ná)nak azok a zenék, amelyek a kreativitás, kísérletezés terepei voltak.

https://recorder.blog.hu/2021/03/03/tul_mainstream_a_vinyl_gyujts_mp3-at
Túl mainstream a vinyl? Gyűjts mp3-at!
süti beállítások módosítása