Személyesen Jézusnak, sok fúvóssal - Moped Loewen live session videópremier

2021.02.15. 15:06, RRRecorder

moped_loewen_1.jpg

A Moped Loewen különleges színfolt a hazai színtéren, egyrészt mert a Varga Dániel vezette zenekarban osztrák, svéd, szerb és brazil zenészek is játszanak, másrészt mert ritka, hogy a nagyívű indie rock jazzes fúvósszekcióval párosul. Live session videójuk a hamarosan érkező új albumot vezeti fel, aminek elkészítése - éppen a nemzetköziség miatt - nem volt bonyodalmaktól mentes.

A Moped Loewen 2019-ben mutatkozott be a Jazz Rock Orchestra EP-vel, azóta több számuk is kijött, és elnyerték a Hangfoglaló Program támogatását. Új lemezük márciusban jelenik meg Book Of Navi címmel, és nyáron vették fel egy intenzív időszak alatt, ami közben arra is szakítottak időt, hogy egy live session videót is rögzítsenek. Először ezt mutatjuk, aztán Varga Dániel szaxofonos-énekes-zeneszerző mondja el, mik is voltak az említett bonyodalmak, beszél a dal hátteréről és arról, hogyan alakult át a zenekar hangzásvilága, amit - bár strúdiótrükkök nélkül - a live session is megmutat már.

"A felvételek 2020 augusztusában kezdődtek, egy nagyon furcsa időszak közepén, amikor pont volt pár hétnyi fellélegzés és szabadság két hullám között. Nagyon fontos volt a számunkra, hogy tudjunk közlekedni és át lehessen kelni a határokon, mivel egy nemzetközi projekt vagyunk. A zenekar többsége Ausztriában él, de közülük csak egy srác osztrák állampolgár. Mivel a zenekarban van svéd, szerb és brazil is, akik akkor augusztusban sárga országnak számítottak, izgultunk, hogy vajon átkelhetnek majd a határon. Később kiderült, hogy mivel osztrák lakcímük van, ezért nem kell semmi parára számítani. Szóval a fölösleges izgulások ellenére megérkezett hét külföldi srác Budapestre, és bele is csaptunk egy intenzív tíznapos időszakba, amiben voltak próbák, koncertek és stúdiózás is. Utóbbi a SuperSize-ban, ahol szakítottunk egy délelőttöt ennek a live session videónak a felvételeire.

moped_loewen_let_me_come_home.jpgA dalt magát 2017 elején kezdtem el írni magyarul. Akkoriban a Moped Loewen mást képviselt zeneileg, és a dal, illetve akkor még vázlat/demo annyira személyes volt, hogy eltettem a fiókba. 2020 tavaszán vettem elő újra és fejeztem be igazán, most már angol szöveggel, több versszakkal, refrénnel és zenei részlettel. Az angolszász és CCM zenei kultúra már gyerekkorom óta körülvesz a keresztény hátterem miatt, ezek a hatások is megnyilvánulnak a dalon. Ez egy tékozló fiú történet, E/1-es perspektívából. A saját életem és végülis bűnvallásom, gyónásom, visszatérésem Istenhez, mindezt személyesen Jézusnak elmondva, mintha ott ülne mellettem és beszélnénk az elmúlt időszakról.

Hangszerelésben szerettem volna a Moped Loewen Jazz Rock Orchestra albumon elkezdett sok fúvósos, orchestrás dolgot folytatni, azonban inkább egy indie-sebb, songwriteresebb alapra helyezni. A fúvósokat nem a szokásos bigbandes, jazz rockos, funkys fúvós background klisék alapján próbáltam megírni, de közben szerettem volna a gitár- és énekcentrikus zene mellett is előtérben tartani őket. Körülbelül így született meg ez a hangzás."

Moped Loewen a neten: honlap, Facebook

 
A cikk megjelenését a Hangfoglaló Program keretében a Nemzeti Kulturális Alap támogatta.

nka_hangfoglalo_logo_650_2_1_45_88.jpg

Címkék: premier moped loewen
https://recorder.blog.hu/2021/02/15/szemelyesen_jezusnak_sok_fuvossal_moped_loewen_live_session_videopremier
Személyesen Jézusnak, sok fúvóssal - Moped Loewen live session videópremier
süti beállítások módosítása