Utaztatás a zene és a fények fészkéből – Kedd este Mákó Rozi online live set-je a Trafóból!

2021.01.25. 10:00, Gaines

mako.jpg

A járványhelyzet miatt tavaly óta az online térbe költözött át a Trafó Kortárs Művészetek Háza különleges audiovizuális projekteket és performanszokat felvonultató AV Composers című programsorozata, amelynek keretén belül január 26-án, kedd este 21 órakor Mákó Rozi mutatja be NEST című live setjét. Az egyedi fénytechnikával összefűzött, ingyenesen megtekinthető elektronikus zenei est otthonról, a képernyők előtt is lebilincselő utazásra invitál, amit vétek volna elszalasztani.

Mákó Rozi, aki néhány napja szerepelt nálunk zajos, intenzív ipari technót játszó duójának friss EP-jével, ezúttal egy hangfoszlányokon és fényfragmentumokon keresztül vezető, mentális és érzelmi kirándulást valósít meg a NEST projektjében, melyben LED-fénycsövek által kap testet a folyamatosan lüktető zene és a fény. A szólóelőadó maga is szervesen illeszkedik a neoncső-rendszerből épített, fixen rögzített installációba, a rögtönzött zeneszerzés és a fény hangszerként történő használata pedig minden előadást valóban egyszerivé, megismételhetetlenné, helyspecifikussá tesz.

A helyszín pedig a Trafó nagyterme lesz, ahol a járványügyi korlátozások miatt közönség nélkül tartják most meg a koncertet. A NEST eredetileg a Trafó kortárs elektronikus zenei sorozatában, az Electrify keretei között valósult volna meg, egy nagyobb műsor egyik elemeként, így viszont Mákó Rozi egyedül fog fellépni. „Számunkra is érdekes kísérlet, közönség nélkül, de mégis a nagyterem atmoszférájában szólal majd meg a live set” –  mondja Kovács Andrea, az AV Composers kurátora. „Szerettük volna megőrizni az előadás intimitását, és közben minél inkább visszaadni azt az élő folyamatot, flow-t, vizuális világot is, ami a helyszínen megszületik. Az ETHERNO Studio három kamerával fogja rögzíteni a live set-et, tudatosan kezelve a képi látványvilágot, élő vágással örökítve meg a pillanatot."

AZ AV COMPOSERS ELŐZŐ PRODUKCIÓJA, A HOMOKANIMÁCIÓT IMPROVIZATÍV ZENÉVEL ÖTVÖZŐ TIME-LAPSE ZENEFELELŐSÉVEL, HEIM ROLANDDAL ITT BESZÉLGETTÜNK

Az általában audiovizuális kollaborációkra építő programsorozaton belül már csak azért is foglal el különleges helyet a NEST, mert itt ugyanaz az előadó felel az audio és a vizuális elemekért, így talán még jobban szemléltetve, hogyan hat egymásra a kép világ és a zene. Mákó Rozi hangszerként használja majd a fénycsőrendszert: a paramétereket potméterekkel vezérli, mintha egy szintetizátor rendszerén játszana. „Háromféle értéket tudok manuálisan állítani: a LED-ek fényerejét, a színátmeneteket és a pulzálás ritmusát” – meséli Mákó Rozi. – „A jövőben majd szeretném kicsit automatizálni, mikor reagálnak a fények a hangra, de egyelőre még élvezem, hogy ilyen majdnem analóg módon, egyedi struktúra alapján kössem össze.”

nest.jpg

A NEST eredete pár évvel korábbra nyúlik vissza, amikor Mákó elérkezett egy olyan pontra, hogy ki szerette volna bővíteni szóló experimentális produkcióját összetettebb installációvá, és adta magát, hogy fényekkel dolgozzon. Először 2019-ben adta elő Szentendrén a Vajda Lajos Stúdióban, a Trafós fellépés a negyedik alkalom lesz. De milyen fokú a rögtönzés a zenében? Mennyit dolgoz ki előre? „Az eszköztárat már ismerem, és strukturálisan ki van alakítva a fejemben, hogy milyen dinamikát, ritmusokat viszek, de a szőnyeghangzás, a harmónia, a dallamok mind helyben születnek meg” – hangzik a válasz. „Ez egy utaztató zene: meghívom a nézőket, hogy csatlakozzanak hozzám, és utána folyamatában bontom ki a hangokkal elmesélt történetet. Ha a közepén járok, egyszerre vagyok jelen az elején és a végén is, nagyon fókuszált

Az utaztatás sikerét mi sem példázza jobban, minthogy Mákó elbeszélése szerint a korábbi performanszok után többen képekben írták le a közönségből, merre jártak az előadás alatt (például barlangban). És noha ezt az élményt most csak a stáb tudja majd átélni a Trafó nagytermében, az online streamnek köszönhetően több emberhez eljuthat az előadás. „Az AV Composers előző koncertjét, amit máskor 50-en tudtak volna megnézni, 1500-an látták a neten” – emeli ki a kényszerű helyzet pozitívumát Kovács Andrea. Érdemes tehát kihasználni, hogy most az otthon kényelméből is megmerítkezhetünk ebben az egyedülálló élményben.

(X) Mákó Rozi produkcióját, a NEST-et 2021. január 26-án, kedd este 21 órakor közvetítik az e-Trafón az AV Composers programsorozat keretében. A megtekintés ingyenes, további részletek a Facebookon.

https://recorder.blog.hu/2021/01/25/utaztatas_a_zene_es_a_fenyek_feszkebol_kedd_este_mako_rozi_online_live_set-je_a_trafobol
Utaztatás a zene és a fények fészkéből – Kedd este Mákó Rozi online live set-je a Trafóból!
süti beállítások módosítása