Bakeliten a régi tuti zenék, kazettán a friss hús kell az angoloknak

2021.01.08. 15:38, Gaines

best-selling-cassettes-of-2020.jpg

Tegnapelőtt írtunk róla, mely bakelitlemezeket kapkodták el 2020-ban az Egyesült Királyságban, most a magnókazis termést szemrevételezzük. Vannak különbségek.

Kijött ugyanis az Official Charts Company éves magnókazettás összesítése is, és a vinyles listával párhuzamba állítva feltűnő, hogy míg a fekete korongon elsősorban régi klasszikusokra vetődnek rá a szigetországiak, addig a csévélős korszak iránt nosztalgiázók az aktuális kedvenceket veszik meg ezen a formátumon. A bakelites top 10-ben fele-fele arányban oszlanak meg a klasszikus lemezek (Queen, Fleetwood Mac, Amy Winehouse, Nirvana, Oasis) és a 2020-as (Kylie Minogue, AC/DC, Arctic Monkeys, Idles), illetve Harry Styles esetében tiszteletbeli 2020-as lemezek (2019 decemberében jött ki a Fine Line).

Namost, a kazettáknál csak és kizárólag 2020-as megjelenések töltik ki a legjobb tíz helyezettet: az egyetlen átfedés a két 10-es mezőny között Kylie diszkó-nosztalgiája, a hetedik kazettás helyet csípte meg. Első helyen Lady Gaga Chromaticája landolt 14 ezer eladott példánnyal, amelyekből 8600 a megjelenés hetén kelt el, második a 5 Seconds Of Summer tavalyi kiadványa 13 ezer eladott kazettával, a bronzérmes Yungblud már csak négy számjegyű eladásokat tudhat magáénak, de azért 7700 kazettával sem kell nagyon szomorkodnia. A legjobb tízbe befért még a Blackpink, Selena Gomez, a HAIM és Dua Lipa is, épphogy lecsúszott a Gorillaz.

A kazetták népszerűsége évről évre nő, már 2019-ben is megírtuk, hogy a briteknél minimum megduplázódtak az eladások, 2020-ban pedig 17 éves rekordot döntöttek meg, 94,7 százalékkal ugrott meg az eladott kazetták száma az azt megelőző évhez képest (156 542 példány). A lista összetétele alapján elképzelhető, hogy a vinylénél frissebb nosztalgiahullám más, fiatalabb célcsoportot mozgat meg, akik számára a kazetta inkább jópofa különlegesség (mint egy extrém kiegészítő), mintsem gyűjtői szenvedély tárgya; mások guberálnak bakeliteket és vesznek újonnan kiadott, a retrót meglovagoló kazettákat. Ráadásul a szalagosok közelmúltbeli visszatérése is inkább underground előadókhoz, hálószoba-zenékhez, elektronikus műfajokhoz volt köthető, mintsem mondjuk egy Beatles- vagy egy Led Zeppelin-klasszikus újrakiadásához. Az NME még tavaly járt utána a kérdésnek, ki a csuda vesz kazettákat 2020-ban: a cikkben több megszólaló értetlenkedik a kazetta-nosztalgia felfutásán (a magnószalag minőségromlása miatt), és nem is feltételezik, hogy akkora reneszánsza lesz a formátumnak.

Címkék: kazetta
https://recorder.blog.hu/2021/01/08/bakeliten_a_regi_tuti_zene_kazettan_a_friss_hus_kell_az_angoloknak
Bakeliten a régi tuti zenék, kazettán a friss hús kell az angoloknak
süti beállítások módosítása