Mémdallal lett listavezető a 44 éves bakelitlemez

2021.01.06. 15:21, Gaines

fleetwood-mac-rumours-lp-o.jpg

A Fleetwood Mac ismét az élre tört a briteknél, ahol rég volt már ennyire kelendő a vinyl, mint tavaly.

Kijött az Official Charts Company által közzétett éves brit vinyl-összesítés, amelyen a tavalyi harmadik helyezett, a Fleetwood Mac 1977-es Rumours című klasszikus lemeze egészen az első helyig szárnyalt, 2020-ban 32 500 példányt adtak el belőle vinylen. Az album rendületlen szigetországi népszerűségét mi sem bizonyítja jobban, minthogy a 2010-es évek összesített rangsorát is vezeti, azaz ezt a lemezt kapkodták el a legtöbben tíz év alatt Nagy-Britanniában. A tavalyi kisebb felfutáshoz talán hozzájárult, hogy egy őrületesen népszerű vírusvideónak köszönhetően mémesült a lemezen szereplő Dreams című dal, bár valószínűleg e nélkül is előkelő helyen végzett volna az éves összesítésben.

A top 10-be bekerült több 2020-as megjelenés is, a legtöbbre Kylie Minogue DISCO-ja vitte, mindössze két hónap alatt 23 500 példányt adtak el belőle (novemberi megjelenésről lévén szó), ezzel a hatodik helyig jutott a listán. Az AC/DC ünnepelt visszatérő lemeze, a 6 év szünet után kiadott Power Up - szintén novemberi megjelenés - a nyolcadik, az Arctic Monkeys koncertlemeze a kilencedik, az IDLES friss anyaga (Ultra Mono) pedig a tizedik. (Tiszteletbeli tavalyi lemeznek számít Harry Styles második albuma, a Fine Line ugyanis 2019. december 13-án került a boltokba, az az évi listán még csak a 23. volt, 2020-ban már az 5.) Változatlan népszerűségnek örvend a Queen besztof-albuma (a negyedikről csak a hetedik helyre csúszott vissza 2019 után), tíz helyezést jött fel a Nirvana Nevermindja (14.-ről 4. helyre), a Beatles és Liam Gallagher kihullott a legjobb tízből, utóbbi viszont egykori zenekara, az Oasis révén visszamászott a második helyig (a tavaly 25 éves (What's the Story) Morning Glory?-val). A top 40 album és kislemez teljes listái itt olvashatók végig.

A vinyleladások tavaly zsinórban tizenharmadik évben növekedtek a briteknél: részint a koronavírus miatti karanténnak köszönhetően több mint tíz százalékkal ugrottak meg az eladási számok az előző évhez képest, a 90-es évek britpop-mániája óta nem szárnyalt ilyen magasra a formátum. A lemezeladások közel ötöde vinyl volt (18 százalék), összesen 4,8 millió példány talált gazdára. A vinylreneszánsz egyébként az Egyesült Államokban is tombol, évtizedek óta tavaly haladták meg először a vinyl dollárban mért eladásai a CD-ét, és a karácsony előtti héten minden idők legjobb eladási hetét produkálták a bakelitek, legalábbis az 1991-es első mérés óta biztosan.

Címkék: vinyl fleetwood mac
https://recorder.blog.hu/2021/01/06/memdallal_lett_listavezeto_a_44_eves_bakelitlemez
Mémdallal lett listavezető a 44 éves bakelitlemez
süti beállítások módosítása