Indul a Trafó online programsorozata, az e-Trafó

2020.11.25. 14:01, Gaines

trafo2020_drucker_david.jpg

November 26-án, csütörtökön indul a Trafó Kortárs Művészetek Háza e-Trafó elnevezésű online programsorozata, amely minden hétköznapra digitális platformokon elérhető programot kínál.  Virtuális műterem-látogatások, online táncórák, live setek, performanszok, beszélgetések és egyéb bónuszprogramok várják az érdeklődőket. Az első stream-premier november 27-én a Grotesque Gymnastics társulat újcirkusz előadása lesz. 

A Trafó a koronavírus-járvány második hullámában hozott rendelkezések miatt november 9-től ismét törölni kényszerült előadásait és koncertjeit. A tavaszi karanténidőszakban már kísérletezett online közvetítéssorozattal (Take A Seat!), melynek keretén belül többek között a The Qualitons és a Freakin' Disco korábbi koncertjeit lehetett látni. A jelenlegi helyzetben nem egyszerűen visszaköltözik a digitális térbe, hanem egy változatos, tematikus programsorozatot hoz létre, és a normál működéséhez hasonlóan többféle műfajban kínál nézni- és hallgatnivalót. Mivel a szervezők számára fontos, hogy felhívják a figyelmet a járványügyi korlátozások betartására, ügyeltek arra, hogy minél kevesebb kontaktussal járó, többségében valós időben, a résztvevők által közvetített programok szülessenek.

Az e-Trafó november 26-án a Nyitott Műteremmel kezdődik, amely a Trafó Galéria online műteremlátogatás-sorozata minden csütörtökön 21 órától. Az élő beszélgetések során kurátorok és szakírók kalauzolásával nyerhetünk betekintést egy-egy képzőművész műtermébe, és ismerhetjük meg legfrissebb műveit és terveit. Első alkalommal az Amszterdamban tanult fiatal képzőművész, Ulbert Ádám stúdiójába látogatunk el Molnár Ráhel Anna művészeti író vezetésével.

November 27-én 20 órától a Grotesque Gymnastics újcirkusz társulat bemutatóját streamelik a Trafó oldalánA kudarc anatómiája egy artistanő önvallomásán, a fizikai és a lelki sérülések történetén alapszik, és a kudarcban rejlő lehetőségeket fejtegeti. A „valós” premierrel azonos időpontban megvalósuló online premier egyben „avantgárd cirkuszi realtime dokumentumreality-kísérlet” is lesz a próbatermi kontextusnak és a digitális tér adta lehetőségeknek köszönhetően. Az előadás csak jeggyel és valós időben nézhető.

Zenei részről a december 1-én, kedden startoló Fülbevaló programsorozat változatos műfajokban kínál majd audiovizuális élményeket. Első alkalommal Papa live setjét követhetjük élőben a Tilos Rádió stúdiójából, a folytatásban pedig lesznek koncert live-ok, kiadói klipajánlók és performansszal egybekötött live setek, olyan ismert alkotó-előadók közreműködésével, mint Lázár Gábor, Bartha Máté, Bartha Márk, Papp Norbert és a MΣO CULPA (Heim Roland). 

A további programok között az érdeklődők találhatnak kifejezetten online médiumra létrehozott vagy ilyen formában átalakított, különleges előadásokat, valamint szerda esténként (december 2-től) webinar-sorozatokat, amelyben a 20. századi tánc, színház, zene, performansz és képzőművészet történetéről hallhatunk előadásokat. November 30-án kezdődnek a hétfő esti online táncórák a Műhely Alapítvány szervezésében, a foglalkozásokhoz bárki csatlakozhat, ám főleg tapasztalattal rendelkező tánckedvelőknek hirdetik az órákat. 

Az e-Trafó első, „kísérleti adása” december 20-ig tart, majd a tervek szerint januárban folytatódik és újabb programtípusokkal bővül. Részletes program és további információk a Trafó oldalán és Facebook-oldalán.

(fotó: Drucker Dávid)

e-trafo_altalanos_kep_05.jpg

https://recorder.blog.hu/2020/11/25/indul_a_trafo_online_programsorozata_az_e-trafo
Indul a Trafó online programsorozata, az e-Trafó
süti beállítások módosítása