A népdal nem takargatja magát, nem szégyenlős. Magyar népzenészek és a WOMEX.

2020.10.12. 15:15, vferi

dalinda2_c_hurta_hajnalka.jpg

Idén másodszorra jön Budapestre a WOMEX, a világzene legnagyobb eseménye. Illetve jönni nem jön – a határzár miatt a rendezvény nagy része online lesz elérhető. A Budapest Ritmo feat. WOMEX keretében viszont a Müpa színpadára állnak majd azok a magyar zenekarok, amiket a WOMEX 20 héttagú zsűrije a nívós showcase-előadók közé válogatott. A fesztivál október 22–24. között tart majd, ezen belül két napon lépnek fel az idei versenyprogramba beválasztott magyarok: a Magos, a Babra, a Dalinda és az Ötödik évszak – ők itthon a táncházmozgalomba vért pumpáló szív, a határokon túl pedig, Erdélytől Indiáig, a magyar világzene legvagányabb képviselői. (Színpadra lépnek a világzene olyan szupersztárjai is, mint a Parno Graszt, Lajkó Félix, valamint Lakatos Mónika, a WOMEX idei életműdíjasa is, akinek gálakoncertje zárja a fesztivált.) Kérdések és válaszok inspirációkról, mérföldkövekről, szexi népdalokról és online disznóvágásról; ez a cikk először a Recorder magazin 82. számában jelent meg.

HOGYAN MAGYARÁZZÁTOK EL EGY KÜLFÖLDINEK, HOGY MILYEN ZENÉT JÁTSZOTOK?

Ötödik évszak: Akusztikus népi hangszereken játszott, magyar és francia nyelvű zene. Sokszor adják szövegeinket versek.

Babra: Modern szemléletű népzene, amiben összefonódnak a különböző balkáni hagyományok, központban egy szimbolikus hangszercsaláddal, a tamburával.

Magos: A „traditional, authentic Hungarian folk music from the Carpathian Basin” megfogalmazással pontos képet lehet adni egy kisebb történelmi és földrajzi ismerettel rendelkező külföldinek.

Dalinda: A cappella együttes egyszólamú autentikus magyar népdalokat dolgoz át többszólamú hangzásra. 

 

1. Győzzetek meg, miért szexi a népdal? Szerintetek miért releváns ma?

Ötödik Évszak: Élmény kell, és nem meggyőzés a népdalok tekintetében. Ha megtapasztaljuk, átérezzük a népdalok mélységét, egészen biztos mindenki megtalálhatja bennük a számára fölfoghatót.

Magos: Úgy gondoljuk, hogy nem kell meggyőzni senkit, főként nem erről. A magyar népdalok szépek, értékesek, dallamilag és szövegileg egyaránt. Melyik népdal szexiségéről győzzelek meg? Például egy halott melletti siratóéról, esetleg egy, a legmélyebb személyes traumákat felszakító keserveséről? Ugye, milyen egyértelmű, hogy az efféle szlogenek mennyire távol állnak a paraszti élet minden miliméternyi hasadékát kitöltő népzene sokrétűségétől? S hogy miért releváns ma is? Nos, irány egy folkkocsma péntek este! Az többet mutat minden cikornyás magyarázkodásnál.

magos_1_c_fodor_laszlo.jpg
Magos | Fotó: Fodor László

 

Babra: A népdal nem takargatja magát, nem szégyenlős, és nincs hamis arca. Néha a szája sarkában csintalan mosoly látható, máskor meleg tekintetében egy egész élet fájdalma. Bármikor kész vigasztaló ölelésébe fogadni bárkit.

OLVASD EL AZ IDEI WOMEX-ÉLETMŰDÍJAS LAKATOS MÓNIKA PORTRÉJÁT!

2. Mi a nektek legfontosabb zene a Kárpát-medencén kívülről, és miért?

Babra: Számunkra leginkább a Kárpát-medencén kívüli zenék a meghatározóak. ;)

Dalinda: Mindhárman nagyon hasonló zenei háttérből jövünk, az ízlésünk is nagyrészt egyező és vannak olyan, különböző kultúrákhoz tartozó zenei hatások, amelyek hasonlóan inspirálnak. Például a balkáni, többszólamú éneklési módot alkalmazó népzenék, mint a bolgár, vagy a grúz. Még távolabbra tekintve, szintén közös pont a portugál fado és a hihetetlenül gazdag indiai zene. Ezek a hagyományok az atmoszféra megteremtésében is hatnak ránk.

"MEGTAPASZTALJUK, MILYEN VISSZALÉPNI, ALÁRENDELŐDNI, A MÁSIKAT SEGÍTENI" - MESÉLTE NEKÜNK A DALINDA

Ötödik Évszak: Sok minden inspirál minket. Elsősorban az európai kultúra az, ami közel áll hozzánk, de sokat tanulhattunk keleti kultúrák hagyományaiból is.

Magos: Ha most megnéznénk mindegyikőnk zenelejátszási előzményeit biztos találnánk dél-amerikai és balkáni etnót is. Nagyon fontos, hogy ne váljunk szakbarbárrá, legyünk tájékozottak más műfajokban is, és nyitottan forduljunk mindenféle zene irányába, ha az jó, tehát koncepció, szakmai jártasság, tehetség, igényesség és munka van mögötte.

3. Mi volt a járvány kitörése óta a legfelemelőbb élményetek?

Ötödik évszak: A lemezkészítés és az álmodozások!

o_to_dik_e_vszak1.jpeg
Ötödik évszak

 

Babra: Egy új, közös meghatározó zenei élményünk a színházi zenélés. Egy olyan közösségbe kerültünk általa, aminek a zenénkre adott reakciójában korábban csak ritkán átélt energiák halmozódnak fel. A legfelemelőbb élmény így a járvány utáni első „viszontlátás”, az első miskolci Feketeszárú cseresznye-előadás volt.

Dalinda: Nagyon meghatározó és felemelő élmény volt újra találkozni! Számunkra ez a formáció nemcsak munka, hanem egy fontos baráti kapcsolat is. Az, hogy a hangjaink ismét egybefonódhattak, alkothattunk és ráadásul ezt még a közönség előtt is megmutathattuk, szavakkal kifejezhetetlen megélni! Megtapasztaltuk, mennyire fontos nekünk ez a csapat.

4. Mit jelent a WOMEX a karrieretekben?

Babra: A WOMEX egy befogadó, közvetlen, zene- és emberszerető, értő közeg, akik előtt megmutathatjuk, mi az, ami bennünket aktuálisan leginkább motivál a zenében.

babra_c_erde_lyi_ga_bor.jpg
Babra | Fotó: Erdélyi Gábor

 

Magos: Nyilván bízunk abban, hogy együttesünk nagyobb nyilvánosságot és jó reklámfelületet kap a showcase-koncerten keresztül, de az online lebonyolítás és a WOMEX-re jellemző vásárlói attitűd miatt igyekszünk a realitások talaján állva reménykedni a legjobbakban. A lehetőségnek mindenesetre nagyon örülünk, és hogy együttesünkön keresztül az autentikus magyar vonós népzene is megmutatkozhat a programban. Azt viszont sajnáljuk, hogy átkerül a virtuális térbe, a WOMEX olyan, mint a disznóvágás: online nem az igazi.

A 2015-ÖS BUDAPESTI WOMEXEN NAGYON FLOTTUL MENT MINDEN

Dalinda: Bár a karrier kifejezés helyett, talán inkább az elhívás, közös fejlődés irányából közelítjük meg a zenekar működését, azért igazi mérföldkőnek éljük meg a WOMEX nagyszínpadát. Egyszerre megtisztelő és jóleső szakmai visszajelzés.

5. Mit jelent számotokra a zenélés és van-e ebből olyan, amit bárki könnyen átélhetne?

Magos: Önkifejezés, művészet, élmény, közösség, hagyományőrzés, hivatás, szenvedély, szolgálat, szerelem.

Ötödik Évszak: Aki szeretettel és tiszta szívvel igyekszik a jelenben lenni az már átélhetett olyat, ami közel áll a zenélés állapotához.

Dalinda: A zenélés egyfajta utazás, aminek során egyaránt közelebb kerülünk egymáshoz és önmagunkhoz. Minden alkalommal más lehetőségek adódnak a hangok, a dalok és a saját, aktuális érzelmi állapotunk találkozásából.

BESZÁMOLÓNK AZ ÖT ÉVVEL EZELŐTTI WOMEX KONCERTJEIRŐL

6. Hova utaznátok, ha lehetne/amikor majd lehet?

Ötödik Évszak: El kell indulni minden útra, az embert minden úton várják - írta nagyapám. Amúgy mindenhova elmennék, ahol szívesen látnak

Dalinda: Februárban Indiában turnéztunk, ami zeneileg és emberileg is nagy hatást gyakorolt ránk. De az egyértelmű válaszunk erre a kérdésre: együtt, bárhová!

dalinda1_c_hurta_hajnalka.jpg
Dalinda | Fotó: Hurta Hajnalka

 

Magos: Elsősorban Erdélybe, hiszen sok kint élő rokonunkkal, barátunkkal nem találkoztunk már hónapok óta. És mivel az összeállításaink jelentős részében erdélyi zenéket játszunk, így szeretnénk ismét találkozni az ottani zenész, énekes mestereinkkel, akiktől mi is sokat tanultunk.

körinterjú: Csarnó Ella és Weyer Balázs
headerfotó: Hurta Hajnalka

https://recorder.blog.hu/2020/10/12/womex_magos_babra_dalinda_otodik_evszak
A népdal nem takargatja magát, nem szégyenlős. Magyar népzenészek és a WOMEX.
süti beállítások módosítása