Utazás a karibi szigetvilágból önmagunkba, Budapesten. Belau-interjú

2020.10.08. 13:41, Gaines

belau_cafe.jpg

A Belau rengeteg friss külföldi tapasztalat – és több mint kétszáz koncert – után tavasszal hozta ki második nagylemezét. A Budapesti Tavaszi Fesztiválra tervezett lemezbemutató koncert a koronavírus-járvány miatt elmaradt, most viszont a CAFe Budapest Fesztivál keretén belül, október 12-én végre élőben is hallhatja a nagyközönség a Colourwave dalait. A duó két alaptagjával, Kedves Péterrel és Buzás Krisztiánnal még március elején beszélgettünk karibi életérzésről, nemzetközi együttműködésekről, és a showcase-ek lehetséges buktatóiról. Az interjú a Recorder magazin 80. számában jelent meg először.

A Belauval az utazás élményét kívánjátok átadni a hallgatóknak, a Colourwave címet viselő új lemezetek pedig többek között a karibi tematikára van felfűzve. Személyes élményen alapul?

Kedves Péter: Az az egyik alapkoncepciónk, hogy minden lemez más-más kulturális és földrajzi közeget zenésít meg, de nem világzenére vagy valamilyen elvont megközelítésre kell gondolni: az elektronikus és élőzene keverékén belül az első lemezünkön mediterrán hangulatot juttattunk kifejezésre a magunk íze szerint, míg az új album valóban karibi életérzést ad át. Kétszer is jártam a Karib-térségben – Curaçaón, Arubán és Saint-Martinon, ami nagyban inspirálta a lemezt; kint rögzítettem különböző hangokat, hogy még személyesebb legyen a lemez atmoszférája.

Buzás Krisztián: A koncepcionalitásnak több síkja érvényesül a lemezen. A legmagasabb az utazás általános fogalma köré épül. A másik maga a karibi út, amit zeneileg és grafikailag is igyekszünk megjeleníteni. A harmadik, ami talán a legfontosabb, az a spirituális, önismereti sík, ami által, ha felrakod a zenénket és becsukod a szemed, akkor eljuthatsz ezekre a helyekre, és ott igazán elmélyülhetsz önmagadba, hogy válaszokat találj arra, ami keresel.

AZ IDEI CAFE BUDAPEST FESZTIVÁL REMEK PROGRAMOKAT KÍNÁL: AJÁNLUNK MÉG KILENCET A BELAU KONCERTJE MELLETT

Ha magát a zenét nézzük, a választott térségre jellemző tropical és dancehall motívumokat is vittetek a dalokba. Ezen túlmenően más megközelítéssel fogtatok hozzá ehhez a hangszereléshez is?

KP: Úgy érezzük, sokkal egységesebb lett ez a lemez, mint az előző. A karibi térséget a már említett hangmintákon túl elsősorban a jellegzetes ottani hangszerek – steel drum, marimba – jelenítik meg, valamint az erősebb, jobban kidolgozott perkusszív szekció.

BK: Ha nagyon őszinte szeretnék lenni, ez a lemez az, ami az előző még nem tudott lenni. Továbbfejlesztett végeredmény, amit sokkal magasabb szinten tudtunk elkészíteni. Külön-külön is fejlesztettük magunkat, három és fél év alatt sok minden halmozódik fel tapasztalati és érzelmi fronton is. Most magabiztosabban tudjuk, milyen irányba tartsunk, mit szeretnénk képviselni, de bízunk benne, hogy ezen az úton még tudunk tovább menetelni.

Külföldi vendégénekesekkel is dolgoztatok a Colourwave-en.

KP: Igen, zömében angol énekesnők kaptak helyet a lemezen, de például a dán Kirstine Stubbe Teglbjærg (Blue Foundation) vagy a holland Belle Doron (CUT_) különleges hangja is fontos szerepet játszik. Két magyar énekes szerepel a lemezen, BÖBE – az állandó énekesünk élőben – és Saya Noé, a többiek mind külföldiek. Tudatos döntés volt részünkről, a nyitottság és kísérletezés új szintjét jelentette az alkotási folyamatban; szinte minden dal máshogy készült el, lassabb is az ilyen távmunka. Van olyan énekesnő, akivel még nem találkoztunk, van, aki iderepült Budapestre, Sophie Lindingerrel (Leyya) – a Breath című dalunkból – pedig Amerikában találkoztunk a SXSW fesztiválon, miközben pont aznap készült el a szám végleges verziója.

Jártatok több nagy showcase fesztiválon is, például a Eurosonicon és a barcelonai Primavera nemzetközi tehetségeket bemutató programjában. Az történt ott, amire számítottatok?

BK: Ahhoz képest, hogy milyen sok zenekarnak vannak külföldi ambíciói, elég kevés jut el showcase-ekre, nekünk viszont aránylag nagy tapasztalatunk van ezekkel az eseményekkel. Annak nincs sok értelme, hogy csak úgy kiutazzon az ember, az adott zenekarnak vagy a menedzsmentjének bele kell tennie azt az előzetes és utólagos háttérmunkát, ami által kamatoztatható eredményre fordítható a kinti munka. Ha nem vetted rá előtte a műfajod szempontjából releváns szakembereket, hogy eljöjjenek, és nem tudtál velük utána személyesen vagy e-mail útján egyeztetni, akkor az elérhető hatás radikálisan lecsökken. Aki ebbe a fába vágja a fejszéjét, annak nem szabad megspórolni ezt a munkát. Mi tudtunk profitálni mindegyikből, de azt is tudni kell azért, hogy hirtelen mindent elsöprő befutást senki nem fog kínálni, és párhuzamosan számtalan csapdába bele lehet futni – ne ettől várjuk a csodát, de éljünk vele!


a Belau október 12-én, hétfő este tartja lemezbemutató koncertjét az A38 Hajón, jegyek itt vásárolhatók, előttük Дeva játszik

https://recorder.blog.hu/2020/10/08/utazas_a_karibi_szigetvilagbol_onmagunkba_budapesten_belau_interju
Utazás a karibi szigetvilágból önmagunkba, Budapesten. Belau-interjú
süti beállítások módosítása