Idén Lakatos Mónika kapja a WOMEX életműdíját

2020.09.23. 12:44, Gaines

lakatosmonika.jpg

A WOMEX Artist Awards a nép- és világzene legnagyobb elismerésének számít, Lakatos Mónika az első cigány származású életműdíjas. A díjat az énekesnő az idén Budapesten (részben virtuálisan, digitálisan) rendezett WOMEX október 24-i gálakoncertjén veszi majd át. Gratulálunk!

A magyar cigány származású énekesnő illusztris névsorhoz csatlakozik, a világzenei életműdíjat olyan előadók és zenekarok kapták meg 1999 óta, mint Hugh Masekela, a Värttinä, a Kronos Quartet vagy Nusrat Fateh Ali Khan. Magyar részről 2008-ban a Muzsikás vehette át az Artist Awardot. Lakatos Mónikát az oláh cigány zenei hagyomány képviselői közül is kiemeli varázslatos énekhangja és lenyűgöző jelenléte, a zene iránti végtelen alázatossága. Első dalait gyerekkorában, nagyecsedi cigány közösségben, családi körben tanulta meg, 1996-ban megnyerte a KI mit tud? népdal kategóriáját, 2000 és 2003 között a Romano Dromot erősítette, a meghatározó formációja azonban a 2004-ben alapított Romengo zenekar, melynek zenészeivel - köztük férjével, Rostás "Mazsi" Mihállyal - az oláh cigányság zenei hagyományait vegyítik újabb, például latinos hangzásokkal. Szerepel emellett a több családtagot is bevonó Cigány Hangokban is. Első szólólemezét, a Romanimót a bevett trendekkel szakítva a hallgatóknak, lassú énekeknek szentelte; ez a World Music Charts Europe top 5 lemeze közé került.

ITT ÍRTUNK A 2016-OS ÉLETMŰDÍJ NYERTESÉRŐL, CALYPSO ROSE-RÓL

A Budapest Ritmo Piknik október 9-i, ingyenes, szabadtéri koncertjén meg lehet hallgatni férjével közös duóját a Millenáris Parkban, az október 24-i gálakoncertet pedig a Müpában rendezik. A járványhelyzetre való tekintettel az ide WOMEX programjainak egy részét virtuálisan tartják, azonban itthon exkluzív, szűk közönség előtt tartott élő WOMEX-koncertekkel is készülnek a szervezők: a Hangvető és a CAFe Budapest október 22–24. közt rendezi a Budapest Ritmo feat. WOMEX fesztivált, ahol az idén a WOMEX zsűrije által beválogatott zenekarok, a Dalinda, a Magos Együttes, a Babra, és az Ötödik évszak lépnek majd fel a Müpa Fesztivál Színházában. 

További információk a Ritmo honlapján.

https://recorder.blog.hu/2020/09/23/iden_lakatos_monika_kapja_a_womex_eletmudijat
Idén Lakatos Mónika kapja a WOMEX életműdíját
süti beállítások módosítása