Több zenekar is felajánlja másoknak a raktárkoncertért kapott támogatás egy részét

2020.08.13. 15:45, Gaines

aws_tamogatas.jpg

Pár órája számoltunk be róla, hogy nyilvánosságra hozták annak a 100 (illetve egyelőre még közülük csak 90) zenekar és előadó nevét, akiket felkértek a kormány támogatási programjának részeként megvalósítandó raktárkoncert-sorozatban való részvételre. Azóta egyre több zenekar jelezte a Facebook-oldalán, hogy a rájuk eső összeg egy részét felajánlanák más előadóknak vagy szervezeteknek.

Ohnody, azaz Hegyi Dóri például azt írja, hogy nagy megtiszteltetés a beválogatása, és neki és közvetlen alkotótársainak is jól jön a segítség, "úgy érzem önző dolog lenne, ha nem gondolnánk másokra is". Ezért a támogatás egy részét a Fábián Juli Emlékalapítványnak ajánlja fel, akik "a hozzájuk befolyó pénzt a legjobban rászoruló zenei háttérdolgozók közt osztják szét", illetve a Mongooz And The Magnet zenekarnak, amely nem került fel a százas listára, ellenben nagyon sok bel- és külföldi koncertet le kellett mondania a járványhelyzetben.

Saya Noé Facebook-posztjában ugyancsak a Fábián Juli Emlékalapítványnak ajánlja fel a díjazás egy részét, akárcsak a Mörk zenekar, ők az alapítvány mellett még az Alaphang nevű formálódó zenész szakszervezet részére is felajánlanak a támogatásból, amely a független szabad foglalkozású zenészek érdekeit kívánja érvényesíteni. Hasonlóképp cselekszik a Random Trip kollektívája, mint írják, nagyon jóleső érzéssel tölti el őket a felkérés, és ugyan a bevétel részben a háttérstábjuk számára lesz fontos segítség, "azt is el kell ismernünk, hogy a legpozitívabb szándék ellenére is sok zenész-, rapper- és énekesbarátunk elesik ettől a kompenzációtól ‘a ki játszik sokszor, ill. ki nem egy fesztiválszezonban’ gondolatiság értelmében." Szakmai szolidaritásképp tehát ők is a Fábián Juli Emlékalapítványhoz juttatják el a megítélt összeg egy részét, és arra bátorítják a raktárkoncert-sorozatban érintett zenekarokat, előadókat, hogy saját lehetőségeikhez mérten ők is cselekedjenek így.

A Black Bartók a teljes támogatásukról lemondana más zenekarok, előadók részére, mivel tagjai nem a zenélésből élnek - a zenekar közleményének egyik kommentjében a raktárkoncertek fesztiválzenekarokat érintő lebonyolításával megbízott Lobenwein Norbert azt válaszolta, erre nincs lehetőség, mert "a megrendelő az 'elvégzett munkáért', vagyis a megtartott koncertért tud tiszteletdíjat fizetni", ellenben a megkapott tiszteletdíjat aztán már bárkinek fel tudják majd ajánlani.

Az AWS a stábtagoknak, valamint három baráti zenekarnak, a szintén segítségre szoruló Kiesnek, Tieansennek és a Down For Whatevernek is ad a támogatásból, a Lazarvs pedig a Stubbornnal és a Southern Oracle-lel osztja meg a bevételt. A Colorstar más zenekaroknak és háttérembereknek juttat majd a pénzből, a részletekről később fognak tájékoztatni, Jónás Vera ugyanígy fog tenni, nemcsak a zenekar mellett dolgozó stábbal fogják megosztani a raktárkoncertért kapott pénzt, hanem olyan zenésztársaikkal, és a velük dolgozókkal, akik ebből a körből kimaradtak. A Welhello frontemberei pedig már a teljes lista kihirdetése előtt jelezték, hogy a stábjuknak ajánlják fel a gázsit. Könnyen elképzelhető, hogy a fenti lista még bővülni fog újabb előadók bejelentéseivel.

https://recorder.blog.hu/2020/08/13/tobb_zenekar_is_felajanlja_a_raktarkoncertert_kapott_tamogatas_egy_reszet
Több zenekar is felajánlja másoknak a raktárkoncertért kapott támogatás egy részét
süti beállítások módosítása