Disznók acsarkodnak az Idles szürreális Tesz-Vesz városában

2020.08.12. 10:12, Gaines

idles_model_1.png

A brit Idles két évvel előző lemezük, az általunk is igencsak kedvelt Joy As An Act Of Resistance után szeptember 25-én tér vissza harmadik albumával, a legújabb beharangozó klipdalt a páratlan fantáziájú Michel Gondry rendezte.

A bristoli posztpunkok az Ultra Mono című közelgő LP-ről már megismertettek három számot (Mr. Motivator, Grounds, A Hymn), most a Model Village-hez készült videó. A szűklátókörű kisközösségekben elburjánzó erőszakos ideológiák veszélyére felhívó számhoz Michel Gondry rendezett animációs videót a testvérével, Olivier Gondryval - előbbinek ugyebár rengeteg klasszikus klipet rendezett a White Stripestól Björkön és a Chemical Brothersen át a Daft Punkig, plusz mellesleg a 21. század meghatározó szerelmes/szakítósfilmjét, az Egy makulátlan elme örök ragyogását; utóbbi szintén klipeket és reklámokat rendez. Az Idles-dalhoz szürreális Tesz-Vesz várost álmodtak meg, amelyben disznófejű emberek élik agresszív és monoton mindennapjaikat, gyárba mennek, majd a kocsmába, néha láncfűrésszel esnek a házaknak, vagy távcsővel bámulják a világűrt, sőt, űrrakétáikkal még el is repülnek a Holdra.

Az animációhoz Michel Gondry először Los Angelesben készített és filmezett le a telefonjával kollázsokat, kézzel rajzolt hátterekkel és papírból kivágott figurákkal, majd a felvételeket elküldte Párizsban élő öccséhez, aki CGI-jal animálta a történetet. A mesekönyvszerű megközelítésről az Idles-frontember Joe Talbot azt mondta: "Michel kézműves, emberi alkotásokat készít, amit a társadalmunk nem néz jó szemmel. Tökéletességet vár el. Legyen minden tökéletes, makulátlan, erős. Pedig valójában a sebezhetőség és a naivitás az erősségünk. Ezek ugyanis empátiát feltételeznek." Talbot szerint a filmen vagy lemezen történő lemeztelenedés felszabadító hatású mind a zenekarra, mind a közönségre nézve, és ebben látja Gondry több évtizedes munkásságának lényegét is. Az alkotók amúgy itt mesélnek részletesen a videó elkészítéséről, színfalak mögötti videókkal és rajzvázlatokkal.

idles_model_animated.png

https://recorder.blog.hu/2020/08/12/disznok_acsarkodnak_az_idles_szurrealis_tesz-vesz_varosaban
Disznók acsarkodnak az Idles szürreális Tesz-Vesz városában
süti beállítások módosítása