Neil Young bepereli Donald Trumpot

2020.08.05. 10:34, Gaines

young.jpeg

Az énekes-gitáros-dalszerző legenda azon akadt ki, hogy az amerikai elnök az engedélye nélkül használja fel a zenéit a gyűlésein, és peres úton kíván elégtételt venni.

Az elmúlt két évben már rengeteg zenekar és előadó kérte ki magának, hogy Donald Trump kampánygyűlésein, egyéb rendezvényein, sőt akár az elnök által tweetelt mémekben a zenéjüket játssza le, a sor Rihannától Axl Rose-on és Pharrell Williamsen keresztül az R.E.M.-ig és a Nickelbackig terjed. (És még tovább.) Neil Young már sokszor nyilvánosan kifogásolta, hogy Trump engedély nélkül használja fel a számait, beleértve a George H.W. Bush-kormányt kritizáló Rockin' In The Free Worldöt. 2016-ban nyílt levélben küldte el melegebb éghajlatra Trumpot, miután azon az eseményen is elhangzott a dal, amelyen bejelentette, hogy indul a választásokon; két évvel később ismét hangsúlyozta, hogy nem adott engedélyt a dalok felhasználására.

Idén betelt a pohár: Trump július 4-ei, Rushmore-hegynél tartott ünnepélyén a Like A Hurricane és a Cowgirl In The Sand is helyet kapott, ezt követően Young először még azt mondta, nem fogja jogi útra terelni a dolgot, mert azzal csak elvonná a figyelmet a COVID-19 járvány leküzdéséért folytatott harcról. Múlt héten azonban már belengette, hogy pert indít, miután Trump "egyenruhás gengsztereket" vezényelt ki a békés amerikai tüntetések leverésére (ezzel azokra a közelmúltbeli esetekre utalva, amikor azonosító jelzés nélküli rendfenntartók jelöletlen furgonokkal vittek el a tömegből kiemelt tüntetőket). Young kedden pedig közzé is tette honlapján a rövidesen benyújtandó keresetét, mely szerint Trump csapata szándékosan figyelmen kívül hagyta Young tiltakozását, és tovább játszotta engedély nélkül a dalokat. Young kártérítést követel a szerzői jog szándékos megsértéséért maximálisan kiszabható összeggel.

Nem Young az egyetlen rockzenész, aki hasonló eszközzel élhet, a Rolling Stones tagjai egy hónapja szintén pert helyeztek kilátásba, és utolsó figyelmeztetést küldtek az elnök stábjának, hogy vegyék le a dalaikat a kampányrendezvények számlistáiról.

https://recorder.blog.hu/2020/08/05/neil_young_bepereli_donald_trumpot
Neil Young bepereli Donald Trumpot
süti beállítások módosítása