Donald Trump megint kiakasztotta az R.E.M.-et

2019.02.16. 15:34, Gaines

stipe_1.jpg

Az amerikai elnök a Twitteren – hol máshol – bosszantotta fel a nyolc éve feloszlott zenekar tagjait az egyik leghíresebb daluk felhasználásával, akik ugyanezen a platformon vissza is vágtak.

Donald Trump pénteken osztott meg egy mémet, amely az elnöki évértékelő beszédét zord arccal hallgató demokrata törvényhozókat gúnyolta ki. A montázs alá az R.E.M. Everbody Hurts című számát keverték az 1992-es Automatic For The People lemezről; a szövegileg érzelmi válságban szenvedőknek vigaszt nyújtó, a zenekar tinédzser rajongóinak címzett dalt korábban lelkisegély-szolgálatok használták fel társadalmi célú hirdetéshez. A mémvideót azóta már törölték a Twitterről, a zenekar gyors és tömör reakciója azonban elolvasható.

Azaz nyersfordításban: „A világ SZÍNLELT vezetője!!! Kongresszus, média: ghostingoljátok ezt a kamugépet!!! Szeretettel, R.E.M.” Az első mondatot persze hiba volna magyarra átültetni, hiszen az 1988-as Green című albumon szerepel ilyen címmel egy R.E.M.-dal, melynek egyik verzéjében az alábbi sorok jelenkori kontextusban már más értelmet nyernek: „I have been given the freedom to do as I see fit / It’s high time I raised the walls that I’ve constructed.” Nem véletlen, hogy a választások előtti, 30 Days, 30 Songs (azóta: 1000 Days, 1000 Songs) Trump-ellenes kezdeményezésbe is beválogatták a szám kiadatlan koncertverzióját, és máig aktuális, hiszen Trump alig egy napja hirdetett szükségállapotot a mexikói határfal megépítése érdekében.

EGY MÁSIK ZENEKAR GODZILLÁVÁ VÁLTOZTATTA TRUMPOT


Az R.E.M. – sok más zenekarral és előadóval egyetemben – nem először szólal fel nyilvánosan az ellen, hogy az elnöki stáb engedély nélkül használja a dalaikat. Michael Stipe sokkal keményebb szavakkal illette Trumpot a 2016-os választási kampány idején, amikor az It’s The End Of The World (As We Know It) csendült fel a republikánus rendezvényeken. „Menjetek e picsába, mind egy szálig… az egész szánalmas, figyelemhajhász, hataloméhes kisemberekből álló bagázs” – nyilatkozta akkor a zenekar egykori énekese, ehhez képest most még egészen szolidan reagáltak az újabb esetre, ami minden bizonnyal nem lesz az utolsó.

Címkék: r.e.m. donald trump
https://recorder.blog.hu/2019/02/16/donald_trump_megint_kiakasztotta_az_r_e_m_-et
Donald Trump megint kiakasztotta az R.E.M.-et
süti beállítások módosítása