Börtönbüntetéssel fenyegetnek Iránban egy "sátánista" metálzenekart

2020.08.04. 13:35, Gaines

arsames.png

Az Arsames death metal zenekar tagjait a Metal Injection információi szerint előző hónapban letartóztatták az iráni hatóságok, és azzal vádolják, hogy sátánisták és az iszlám kormány ellen dolgoznak. A zenészeket akár 15 év fegyházra is ítélhetik.

Az iráni Arsames 2002-ben alakult, és azóta játszanak death metalt hazájukban, holott a kormány által blaszfémnak és sátánistának titulált műfaj törvényileg be van tiltva az országban. A csapat 2010-ben megjelentetett egy nagylemezt (Immortal Identity), valamint több feldolgozás EP-t, és koncerteztek már Törökországban, Dubajban és Örményországban is. A négy jelenlegi tagot óvadék ellenében szabadlábra helyezték, és a tárgyalásra várnak, ahol kormányellenes tevékenységért börtönbüntetésre ítélhetik őket.

A szigorú, vallásjogon alapuló törvénykezés már korábban is lecsapott iráni metálzenekarra, a Confess két tagját 2015-ben tartóztatták le, hasonló vádpontokban (az iszlám szentségének megsértése, propagandaterjesztés, a legfelsőbb vezető és az elnök megsértése, a közvélemény rendszerellenes dalszövegekkel és ellenzéki médiának adott interjúkkal való megzavarása) emeltek vádat ellenük. A teheráni forradalmi bíróság tavaly 74 korbácsütésre és tizennégy és fél év börtönre ítélte a zenészeket, akik addigra már elmenekültek az országból, és Norvégiában kaptak menedékjogot.

Iránban nemcsak a metált üldözik, minden nyugati kultúrát tükröző, szentségtörőnek vagy rendszerellenesnek tartott zenét betiltanak. Az iráni nők továbbá 1979 óta már csak háttérvokálosként vagy kórustagként léphetnek fel és stúdiózhatnak, szólistaként kizárólag néhány városban tarthatnak koncertet, és azokban is csak női közönség előtt, hogy "ne gerjesszenek szexuális vágyat az őket hallgató férfiakban". Az iráni kormányzat 2019 első felében több mint ötven női zenészt és énekest tiltott el a zenéléstől.

Címkék: metál irán arsames
https://recorder.blog.hu/2020/08/04/bortonbuntetessel_fenyegetnek_iranban_egy_satanista_metalzenekart
Börtönbüntetéssel fenyegetnek Iránban egy "sátánista" metálzenekart
süti beállítások módosítása