Tizennégy és fél év börtönbüntetésre és hetvennégy korbácsütésre ítéltek egy iráni metálzenekart

2019.07.10. 09:54, Gaines

confess.jpg

A Confess két tagját 2015-ben tartóztatták le, többek között istenkáromlás és rendszerellenes uszítás vádjával. A teheráni forradalmi bíróság most hozott ítéletet az ügyben; a zenekart alkotó Nikan Siyanor Khosravi és Arash Ilkhani elmenekültek Iránból, és Norvégiában kaptak menedékjogot.

Az iráni metálzenekart 2015 novemberében tartóztatta le a Forradalmi Gárda a dalaikban szereplő vallás- és rendszerellenes üzenetek, politikai töltetű, anarchista-ateista szövegek miatt. Három hónapig magánzárkában tartották őket, majd egymilliárd iráni riál (közel hétmillió forint) óvadék ellenében helyezték szabadlábra. Khosravi rögtön ezt követően Isztambulba menekült; Ilkhani egy ideig még Iránban maradt, hogy fellebbezhessen.

A bíróság július 3-án hozott ítéletet. A Loudwire által megszerzett peres anyagok alapján a Confess tagjait összesen tizennégy és fél év börtönre ítélték: öt-öt évet kaptak az iszlám szentségének megsértéséért, egy-egy évet az Iráni Iszlám Köztársaság elleni propaganda terjesztéséért, valamint külön Khosravi három hónapot a legfelsőbb vezető és az elnök megsértéséért, illetve még hat hónapot a közvélemény rendszerellenes dalszövegekkel és ellenzéki médiának adott interjúkkal való megzavarásáért. Utóbbi vádpontért jár a 74 korbácsütés is. A két férfit az iszlám törvénykezés alapjául szolgáló saría vallásjog értelmében akár halálra is ítélhették volna, ezt azzal a jogi kiskapuval sikerült megúszniuk, hogy nem Mohamed prófétát káromolták – aki meghalt, ezért nem tud védekezni –, hanem Isten létezését vonták kétségbe, aki viszont megbocsáthat.

Khosravi és Ilkhani az ítélethirdetés idején már Norvégiában tartózkodott, ahol menedékjogot kaptak, viszont így belátható időn belül nem térhetnek haza. A zenekar javában dolgozik új lemezén, a Revenge At All Costs című anyagon, melynek dalait 2016 és 2017 között, az ítéletre várva szerezték. Múlt hétvégén hoztak ki róla egy beharangozó számot, az Evint, amely arról a börtönről kapta a címét, ahol a Confess tagjait fogva tartották.

Címkék: per irán metal confess
https://recorder.blog.hu/2019/07/10/tizennegy_es_fel_ev_bortonbuntetesre_es_hetvennegy_korbacsutesre_iteltek_egy_irani_metalzenekart
Tizennégy és fél év börtönbüntetésre és hetvennégy korbácsütésre ítéltek egy iráni metálzenekart
süti beállítások módosítása