Megvannak az októberi WOMEX első fellépői!

2020.07.27. 13:02, Gaines

dalinda.jpg

Nyár elején hírt adtunk róla, 2015 után öt évvel ismét Budapestre hozzák a legjelentősebb világzenei showcase-fesztivált, a WOMEX-et, azaz a World Music Expót. A szervezők nyilvánosságra hozták a 2020. október 21. és 25. között rendezett esemény első fellépőit, akik között magyar előadókat is találunk.

Az idén 26. alkalommal - Budapesten pedig másodszor - megrendezendő fesztiválon a helyszínnek köszönhetően mozgósította a közép- és kelet-európai régió zenészeit is. Az első bejelentett zenekarok között megtaláljuk a Dalindát, a három énekesnő alkotta a capella folkcsapat 2018-as lemeze az egyik kedvencünk volt az évben. Szintén van magyar vonatkozása a renegát ghánai hiphop-duónak, a Fokn Boisnak, a "díjnyertes gospel porn" zenét játszó, különc kultuszfigurákként ismert formáció szoros kapcsolatot ápol az Irie Maffia tagjaival.

BESZÁMOLÓNK AZ ÖT ÉVVEL EZELŐTTI, ELSŐ BUDAPESTI WOMEXRŐL

A zsűri által kiválasztott művészek a szervezői közlemény szerint a műfajok és stílusok széles tárházát képviselik: az algériai Djazia Satour kifürkészhetetlen ritmikájú gnawájától az intim kubai jazzig; a Dalinda többszólamú, modernné varázsolt magyar a capella népdalaitól a meditatív indiai szúfi hagyomány újragondolásáig és a haiti voodoo funk-sámánig. Érkezik még a szomszédból a szlovén Širom, de a 21 bejelentett előadó között szerepel kolumbiai, ghánai, marokkói, dél-koreai, amerikai és spanyol zenekar is. A régióbeli együttesek száma pedig a továbbiakban még nőni fog, hiszen a regionális színpad fellépői az első bejelentésben még nem szerepelnek.

Mint mindennel ebben az őrült évben, a WOMEX-szel kapcsolatban is egyszerre örülünk és aggódunk. Micsoda lehetőség, ha összejön! Minden tőlünk telhetőt megteszünk, óriási show-val készülünk, és ha felengednek minket a gépre, akkor ott is leszünk,” – írta a mexikói Son Rompe Pera, az egyik beválogatott zenekar. Hasonlóan vélekedik Bellay Szilvia, a WOMEX hazai koordinátora, aki kifejtette, hogy gőzerővel szervezik a feztivált, és próbálnak egymásra odafigyelni, úgy felkészülni, hogy ne a vírus legyen a főszereplő. Ez egy új helyzet minden szereplő számára a színpadon, a közönségben, kiállítói és szervezői oldalon is.

2015-ÖS INTERJÚNK A WOMEXET ALAPÍTÓ ÉS SZERVEZŐ BERLINI IRODA KOMMUNIKÁCIÓS IGAZGATÓJÁVAL

Most az iparág összes szereplőjének még fontosabb minden olyan lehetőség, ahol lehet találkozni, ahol be lehet mutatkozni, ahol üzletet lehet kötni, ahol új előadókkal lehet találkozni” – tette hozzá Weyer Balázs, a Hangvető programigazgatója, a WOMEX „hét szamurájának”, azaz szakmai zsűrijének egyike. „Általában az a dolgunk, hogy őrjítően színes és lenyűgözően magas színvonalú zenéket és előadókat kínáljunk a világ színpadaira. Most azonban ennél több is: egy ilyen esemény most nem csak élményt és lehetőséget, hanem reményt is ad. Nehézkes a nemzetközi utazás, különösen oda kell majd figyelni a biztonságra, sok a megválaszolatlan kérdés. De épp ebben a helyzetben a legfontosabb, hogy az idei WOMEX megtörténjen, és szolgálni tudja a világzenei közösség minden tagját. Ezt már a zsűrizés alatt is intenzíven éreztük, sokat beszéltünk róla, hogy rossz időkben van igazán szükség a zene szépségére és energiájára.

A Hangvető csapata stratégiai partnerével, a CAFe Budapest Kortárs Művészeti Fesztivállal együtt olyan nagy presztízsű, és a 2015-ös budapesti WOMEX-en már sikerrel bejáratott helyszínekre szervezi a fesztivált, mint a Müpa, a Bálna Budapest és az A38 Hajó. Az első körben bejelentett fellépők listája alább olvasható, további információkat a WOMEX oldalán lehet olvasni róluk.

Alogte Oho & His Sounds of Joy

Ana Carla Maza

Coşkun Karademir Quartet

Dalinda

Djazia Satour

Dongyang Gozupa

El Khat

Erol Josue

Fanfara Station

Fokn Bois

Fulu Miziki

Guedra Guedra

Hugar

Justin Adams & Mauro Durante

La Perla

Madalitso Band

Nickodemus

Širom

Son Rompe Pera

Studio Bros

Yorkston/Thorne/Khan

https://recorder.blog.hu/2020/07/27/megvannak_az_oktober_womex_elso_fellepoi
Megvannak az októberi WOMEX első fellépői!
süti beállítások módosítása