Rerecorder: Bőrre varrt identitások – Zenésztetoválások

2020.06.25. 11:16, Gaines

tetko_tikitaanne.png

Rerecorder rovatunkban nyomtatott magazinunk történetének eddig online még meg nem jelent cikkeit közöljük le. Ez az emblematikus zenésztetoválásokat felvonultató, tetoválásátörténeti áttekintést nyújtó cikk a Recorder magazin 2011-es szeptember-októberi, második számában jelent meg először.

Az emberi bőr több ezer éves múltra visszatekintő díszítése hullámokban kavarta fel a hétköznapi emberek életét. Ahogy trák nők az ókori görög vázákon, úgy a 18. század arisztokrata hölgyei is ékszerként viselték a tetoválásokat – utóbbiak az újonnan meghódított polinéz tájakról Nagy-Britanniába érkező „ősemberek” egzotikus mintáit másolták a testükre titokban. A hatvanas évek prűdségtől szabaduló világában Janis Joplin volt az első, aki élőben mutatta be tetoválásait, melyet nemcsak felháborodás, de több száz (vagy épp több ezer) rajongó melle fölé varrt szívecske követett. A Recorder Szabó Ádám tetoválóművész segítségével járt utána a legjellemzőbb stílusoknak.

A bandatetoválások története egészen az ókorig vezethető vissza, amikor stigmákkal jelölték a rabszolgákat és a törvény ellen vétőket. A mai napig ilyen, visszavonhatatlanul a bőrre kerülő mintákkal fejezik ki a különféle bűnözői bandákba tartozást – családonként különböző jellegzetes formákkal. A bűnözők között jellemző minta a könyökön található pókháló és az arcon megjelenő könnycsepp, amely a megölt emberek számáról tanúskodik. Utóbbi – a bűncselekmény elkövetése nélkül is – látható a Sex Action-dobosból rapperré lett Ganxsta Zolee-n. Tetoválásai alapján azonosították az 1996-ban agyonlőtt, drogdíler múltjának köszönhetően az alvilágban járatos Tupac Shakurt. Az élők közül 50 Cent hátát borítják jellegzetes minták, nagy ellenfelének, Game-nek nemcsak a testén található tetoválás – arcán származásáról tanúskodó LA-minta díszeleg.

tetko_thegame.jpg

Ugyanígy tetoválásokkal fejezik ki vallás iránti elkötelezettségüket a buddhista, hindu és keresztények hívek. A kora középkor zarándokai szinte szuvenírként gyűjtötték testükre a különböző keresztény szimbólumokat és szentek képeit, de léteznek feljegyzések olyan fanatikus hívekről is, akik Krisztus fájdalmait újraélve annak stigmáit varratták magukra. A világ legszexibb nője listákat mostanában uraló Katy Perry a „Jesus” feliratot íratta csuklójára, ezzel emlékezve vallásos neveltetésére. A régebben még tintamentes Metallica-énekes, James Hetfield alkarján Jézus képmása, a szíve fölött egy kereszt látható. Tavaly került a csuklójának külső oldalára egy „X”, ami a sokáig alkoholproblémákkal küzdő frontembert a tiszta életvitelre emlékezteti, újjászületett straight edge-nek tartja magát. A straight edge lelkes – és Hetfieldnél hitelesebb – hirdetői a punkot játszó és ezt az életvitelt testükön is népszerűsítő H2O-tagjai (lenti képünkön).

tetko_h2o.jpg

Velük ellentétben a matrózok szinte bizonyosan nem tudnák tisztán és erkölcsösen elképzelni mindennapjaikat. A tengerről visszatérve idejük nagy részét kocsmákban, játéktermekben, bárokban, éjszakai pillangókkal vagy a kikötők elmaradhatatlan kellékeivé váló tetoválószalonokban töltötték, ahol billiárdgolyók, dobókockák és dögös pin-up lányok kerültek a bőrükre. Amy Winehouse-t több ilyen lány ábrája mellett a hasán egy nagy horgony köré írott Hello Sailor! díszítette. A mellényzsebe fölötti Blake’s felirat börtönbe vonuló férjére emlékeztette, de ugyanígy a matrózok is kedveseik miatt helyezték el magukon szeretőik nevét és különféle szívmotívumokat.

tetko_amywinehouse.jpg

A távolból való visszatérésre nyújtottak reményt a fecskék, horgonyok, hajók és a navigációt szolgáló csillagok. A matrózstílus könnyed életvitelének első képviselői a rockabilly zenészek voltak, közülük a Stray Cats még az őket tetováló Denis Cocknellt is feltette egyik albumuk borítójára, de említést érdemel a Mystery Gang is (lent): tagjai bőrén szépen rajzolódik ki a stílus összes meghatározó eleme. Manapság a matrózstílus jelenti a tetoválásstílusok között a legnagyobb robbanást, népszerűsége főleg a kemény zenék újbóli virágzásához köthető. Ezekkel az oldszkúl tetoválásokkal van televarrva a tavasszal Budapesten koncertet adó Bring Me The Horizon énekese, Oli Sykes is. 

tetko_1200px-mystery_gang.jpg

A matrózok nemcsak az indulás előtt, hanem a távoli tájakon sokszor hónapokig tartó megállóik során is gyűjtötték magukra vendéglátóik egzotikus motívumait. A már emlegetett polinéz népek közül az egyik legjellegzetesebb stílusa az Új-Zélandon élő maori törzsnek van, akiknél a tetoválás – vagyis a moko – olyannyira egyidős a kultúrával, hogy annak eredetét mítoszban is megörökítették. A szinte faragásként az arcbőrbe és a test meghatározott részeire vésett moko viselője társadalomban betöltött helyét, őseivel való kapcsolatát jelzi.

Tiki Taane, az egyik legismertebb új-zélandi énekes és MC testét is ilyen tradicionális motívumok díszítik (címlapképünkön). Ben Harper szintén a spirálokból és vonalakból összeálló ábrákat választotta (lent), melyek a mai napig információs rendszerként szolgálnak. Ezért képezi vita tárgyát az, hogy a maorikon kívül más viselhet-e moko-t. A vitát (és a maori tetoválások divatját) elindító egyik első ilyen ábra Robbie Williams vállán található. Nem moko-k, de a törzsi stílust követik a Blink 182-gitáros, Tom Delonge alkarján található csíkok, vagy a Slayer gitárosának, Kerry Kingnek a karjait és tarkóját borító hatalmas nonfiguratív indák.

tetko_benharper.jpg

A társadalomban betöltött szerepet jelölték a tetoválások az észak-amerikai indián törzsek körében, volt, ahol a legjobb harcosokat különböztette meg, a magas státusz vagy a családi állapot jelzésére szolgált. Közép- és Dél-Amerikában a tetoválásoknak inkább vallási jelentőségük volt. A nemrég új albumot kiadó Red Hot Chili Peppers frontembere, Anthony Kiedis indián gyökereit hangsúlyozza az észak-amerikai indián vezetők, Ülő Bika és Chief Joseph fekete-fehér portréival és a hátán levő dél-amerikai viharmadár motívummal (lent). A Dave Grohl mindkét alkarján megtalálható tollak a harcost és vezetőt szimbolizálják.

tetko_kiedis.jpg

Kelta motívumok szerepelnek Dave Gahan hátán és vállán, Tricky-t, David Bowie-t és az As I Lay Dying tagjait japán minták díszítik. Ez utóbbi már rég levetkőzte eredeti, bűnözőkhöz kötődő jellegét, jelenleg szintén nagy divatját éli. A sort még sokáig lehetne folytatni. Szabó Ádám szerint azonban fontos, hogy bárki bármilyen mintát szeretne is a bőrén viselni, járjon alaposan utána a jelentésrendszerének, és csak hosszas mérlegelés után döntsön.

szerző: Murányi Klára

https://recorder.blog.hu/2020/06/25/rerecorder_borre_varrt_identitasok_zenesztetovalasok
Rerecorder: Bőrre varrt identitások – Zenésztetoválások
süti beállítások módosítása