Albumpremier! Mayberian Sanskülotts: Rekult I.

2020.06.17. 11:00, Gaines

duo1.jpg

Tavaly jött ki a Mayberian Sanskülotts negyedik nagylemeze, a Neverending Sorry, amit be is válogattunk az év legjobb lemezei közé. Szűk másfél évvel később máris új kiadvány érkezik, ami egyben a zenekar történetének legkorábbi éveihez nyúlik vissza, ráadásul egy duplalemez első része. Premier!

rekult-cover.jpgA zenekar idén ünnepli fennállása tizedik évfordulóját; eredetileg Csordás Zita énekes és Balogh Gallusz gitáros lo-fi hálószobapop-duójaként indult, az évek során pedig előbb kvartetté, majd hatfős formációvá bővült ki, és ezáltal a dalok hangszerelése is változott. A jubileum alkalmából duplalemezzel készült a zenekar, aminek a koronavírus miatt most csak az első fele tudott elkészülni, a második a tervek szerint év vége felé fog megjelenni.

De hogy mi is pontosan a Rekult koncepciója? A zenekar visszanyúlt a Mayberian Sanskülotts legelső lemezeihez, és azokat játszották fel a Tom-Tom stúdióban, újrahangszerelve. "Gondoltuk, ha már kihúztuk 10 évig (amit nem biztos, hogy gondoltunk volna annak idején) igazán kihozhatnánk valamit az évfordulóra, és kézenfekvőnek tűnt egy „rekultlemez”. 10 éve sem akartuk, hogy szarul szóljanak a felvételek, csak akkor fogalmunk sem volt semmiről és még ennél is csóróbbak voltunk, szóval nem igazán volt opció a stúdiózás, de most már van kiadónk és szerencsére van rá lehetőségünk, úgyhogy miért ne?" - meséli Balogh Gallusz. - "Sajnos az egyik kedvenc korai számunk, a Robert Smith feje felvétele örökre elveszett, és a címén kívül nem nagyon emlékszünk belőle másra, pedig jó lett volna azt is felvenni."

Rekult I.-re tíz szám került fel, nagy részük az első, aloneinkápmegyer című lemezről tér vissza, de a másodikról is rákerült egy szám, és egy olyan instrumentális dal is, ami nem volt rajta egyiken sem, de valamikor ebben az időszakban szüetett. Ezeket a dalokat az eredeti felállásban, ketten vették fel most, de hogy mely dalok szerepeljenek a lemezen, azt a zenekar többnyire együtt választotta ki, és javarészt élőben régóta játszott számokról van szó, amik "kizárólag rossz minőségű felvételeken vannak meg" - teszi hozzá Csordás Zita. "Részben ezért is szerettünk volna a régi dalainkból egy újrajátszott lemezt, hogy hallgatható formában is megmaradjanak, bár én nagyon szeretem a recsegős kazis felvételeinket, mert arra emlékeztet, hogy milyen jó volt akkoriban. Másrészt azokat a dalokat válogattuk ki a régiek közül, amiket egyszerűen jónak ítéltünk, vagy tényleg feledésbe merültek volna másképp."

Rekult I. dalszövegeiről is az énekesnő mesélt nekünk. "Az általam írt szövegek nyilván mindenféle fiúkról/hoz szólnak, mindegyik egy titkos üzenet valakinek, akibe szerelmes voltam, és tökre szerettem volna, ha tudott volna róla, de azért féltem is, ezért mindenféle giccses rébuszok közé rejtettem szerelmi vallomásaimat. De például ott van a Summer Inn, ami tökre lehetne szerelmes szám, de igazából egy konfliktusról szól, amiben persze a szerelem is közrejátszott, de mégis egész kellemetlen a történet. Most már nem tudnék ilyen szövegeket írni, meg jelenleg úgy egyáltalán semmilyet se tudok, de azért jó, hogy valaha képes voltam felállítani magamban egy megfejthetően titkos nyelvet, aminek segítségével képessé váltam közölni azokat a dolgokat, amiket féltem nyíltan kimondani, és így könnyebb volt túllendülni mindenen."

A lemezcím mögött is van történet, marad a szó Zitánál: "A lemez címe Rekult I., ami 18-19 éves kori önmagunk egyik kedvenc és sokszor használt szava volt, körülbelül azt jelenti, amit most mi csinálunk a lemezzel, de valójában rengeteg mindenre használható szó, aminek jelentése szerintem minden titokzatossága ellenére tisztán érthető."

Az eredeti tervek szerint a lemez második felét, még tíz újragondolt régi számot is rögzítettek volna a Tom-Tom stúdióban nem sokkal az első után, ezeket viszont már teljes zenekarral, és egyben jött volna ki a duplaalbum a június 26-ai Müpás koncertre időzítve, de az elmarad, ezért a zenekar úgy döntött, inkább kettébontja a megjelenést, hogy mégis kijöjjön valami az évfordulóra.

mayberianteljes.jpg

Rekult I. csak digitális formában érkezik most, de a duplalemezből lesz majd fizikai verzió is. Addig pedig a zenekar bízik benne, hogy többször is koncertezhetnek még idén, és bemutathatják a Hromkó Istvánt váltó új dobost is. Ha minden jól megy, legközelebb augusztus 21-én a Fekete Zaj fesztiválon és augusztus 26-án a Fishing on Orfűn lehet látni a Mayberiant.


és akkor jöjjön a Rekult I., a tízéves időutazás a kezdetekhez, a duó formációval, átdolgozva-újrahangszerelve:

Mayberian Sanskülotts a Facebookon

A cikk megjelenését a Hangfoglaló Program keretében a Nemzeti Kulturális Alap támogatta.

nka_hangfoglalo_logo_650_2_1_45_37.jpg

 

https://recorder.blog.hu/2020/06/17/albumpremier_mayberian_sanskulotts_rekult_i
Albumpremier! Mayberian Sanskülotts: Rekult I.
süti beállítások módosítása