Szárnyalnak a protestdalok az amerikai tüntetések alatt

2020.06.05. 11:57, Gaines

nwa-fuck-the-police.jpg

Több mint egy hete tart országszerte az Egyesült Államokban a feketék jogait védő Black Lives Matter mozgalom tüntetéshulláma a rendőri brutalitás ellen, miután egy minneapolisi rendőrtiszt meggyilkolta George Floydot. A tüntetések idején jelentősen megnőtt az igény és kereslet a protestdalok iránt: az N.W.A., James Brown és Childish Gambino vonatkozó számait is nagyságrendekkel többen streamelték az elmúlt napokban.

A comptoni hiphopcsapat híres politikai himnusza, a rendőri erőszak ellen felszólaló Fuck Tha Police népszerűsége például közel megnégyszereződött, a Rolling Stone mérései szerint 272 százalékkal több streamelést tudhatott magáénak május 27-től június 1-ig, és az utolsó két napon 765 ezer streamet gyűjtött be. De nemcsak az N.W.A. protestdalát hallgatták rengetegen. Childish Gambino This Is America című dalának streamelése 149 százalékkal nőtt meg, Kendrick Lamar Alright-ja pedig 71 százalékkal ugrott meg. Természetesen a Public Enemy Fight The Powerje sem maradhat ki (89 százalékos növekedés), James Brown Say It Loud — I’m Black and I’m Proud című száma pedig 455 százalékkal növelte a streamelési rátáját. Killer Mike Don't Die című 2012-es száma 542 százalékkal ugrott meg; a rapper-aktivista, aki Run The Jewels duójával ezen a héten jött ki negyedik lemezével (pár nappal a tervezett pénteki megjelenés előtt), május 29-én szenvedélyes beszédet tartott az atlantai polgármester sajtótájékoztatóján.

A Black Lives Matter mozgalom iránti szolidaritásból június 2-án egy napra leállt a zeneipar, több nagy lemezkiadó és zenei szervezet csatlakozott a megmozduláshoz, aznap nem hoztak ki új zenéket, nem posztoltak zenekarok, előadók. A szolidaritás eggyel aktívabb és meglepőbb formáját választották a K-pop-rajongók, akik rasszizmusellenes üzenetekkel, valamint kedvenc dél-koreai zenekaraik videóival árasztottak el a közösségi médiában olyan, a Black Lives Matterrel szemben indított kampányokat, mint a #WhiteLivesMatter vagy a #BlueLivesMatter. Amikor pedig a dallasi rendőrség arra kérte a twitterezőket, hogy töltsenek fel videókat illegális aktivitást folytató tüntetőktől, a K-pop rajongók annyi fanvideót, koncertfelvételt és GIF-et küldtek nekik, hogy átmenetileg leállt a rendőrség e célra kijelölt alkalmazása.

A protest rap evolúciójáról a Recorder gyakori vendége, Gál Zoltán, művésznevén ICR összeállított egy több mint 50 dalos lejátszási listát "a rendőri-zaklatós történetmesélésektől a haragos fuck the police-okon át a tudatos, politikai mélységű dalokig":

https://recorder.blog.hu/2020/06/05/szarnyalnak_a_protestdalok_az_amerikai_tuntetesek_alatt
Szárnyalnak a protestdalok az amerikai tüntetések alatt
süti beállítások módosítása