Még mindig nem lehet koncerteket, táncos rendezvényeket tartani - vagy mégis?

2020.05.28. 11:14, Gaines

durer.jpg

A Magyar Közlönyben megjelent kormányrendelet továbbra sem engedélyezi a zenés és táncos programokat, még szabadtéren sem. Frissítés: ülőhely megváltására kötelezve már lehet tartani szabadtéri koncerteket!

A rendelet külön paragrafusban emeli ki, hogy "függetlenül annak nyilvánosságától, tilos tartózkodni a nem zárt helyen tartott" zenés, táncos rendezvény helyszínén. A részletezésnél olyan példákat sorolnak fel, mint a fesztivál, a könnyűzenei koncert, a táncház, a táncklub, a diszkó és a rockklub. Ezzel szemben a legtöbb, egyéb szabadtéri rendezvénytípusnál lazítanak a korlátozásokon: május 29-től már engedélyezik a szabadtéri sportrendezvények, színházi előadások, mozivetítések, cirkuszi programok, kiállítások, irodalmi és könyvszakmai rendezvények megtartását. A szabadtéri rendezvény fogalmát egyébként úgy definiálja a rendelet, hogy "teljes időtartamában minden oldalról fallal körülhatárolt, fedett épületen kívül zajlik", ezen belül pedig az ülésrendet is szabályozzák: ha vannak ülőhelyek, akkor csak minden negyediket foglalhatják el, két néző között három ülőhelyet üresen kell hagyni, és a közvetlenül egymás mögötti ülőhelyeket sem foglalhatják el a másfél méteres távolság betartása érdekében.

Az élőzenei szektor és a jövedelem nélkül maradt zenészek számára tehát egyelőre változatlanul csak a vidéki vendéglátóhelyeken nyílik lehetőség, mint az a Magyar Zeneművészek és Táncművészek Szakszervezetének keddi közleményéből kiderült, a vendéglátó üzletekben és a szálláshelyek vendéglátó helyiségeinek területén ugyanis Budapesten kívül már lehet zenét szolgáltatni.

Frissítés: ahogy az Előadóművészi Jogvédő Iroda felhívja rá a figyelmet, a tiltás azokra a rendezvényekre vonatkozik, ahová nem kell megváltott ülőhellyel rendelkezni, tehát szabadtéren a fent említett ülőhelyes kritériumok betartásával mégis lehet koncerteket tartani.

https://recorder.blog.hu/2020/05/28/meg_mindig_nem_lehet_koncerteket_tancos_rendezvenyeket_tartani
Még mindig nem lehet koncerteket, táncos rendezvényeket tartani - vagy mégis?
süti beállítások módosítása