Klippremier! Anima Sound System: Pressing On (Bob Dylan-feldolgozás)

2020.05.24. 14:00, Gaines

screenshot_4_1.jpg

Az Anima Sound System két éve jelentette meg Anima & Animus című duplalemezét, amelyen két tucat előadó dolgozott fel Anima-számokat. Most Prieger Zsolték vendégelőadók közreműködésével visszanyúlnak egyik saját kedvencükhöz, Bob Dylanhez, méghozzá nem egy album, hanem albumsorozat erejéig. Az első beharangozó dal, a Pressing On az amerikai énekes-dalszerző 79. születésnapjára időzítve a Recorderen debütál. Premier!

Az Anima Sound System presents the songs of Bob Dylan című albumsorozat első, Temptation's Not An Easy Thing című lemeze a tervek szerint nyáron jelenik meg, első előfutárként pedig Dylan nyolcvanas évek eleji, keresztény albumtrilógiájának középső darabjáról, az 1980-as Savedről választottak egy szerzeményt. A Pressing On feldolgozásának Prieger Zsolt és Rozmán Zoltán voltak a producerei, az énekes pedig Telma Lincoln; a dalhoz klip is társul, amit az Izraelben forgatott, egy hónapja megjelent legutóbbi Anima-videóhoz hasonlóan Prieger-Bajtek Erika készített a zenekarvezetővel. A lemez többi dalában olyan producerek és előadók teszik tiszteletüket, mint Szabó Benedek, Veni, Győrffy Ákos, Henri Gonzo, a Jazzékieles Jakab Péter, a The Devil’s Trade, a Muriel, a PASO-s Benkő Dávid, a The Anahit, Maxim Rözge, a Musica Moralia, és sokan mások.  

screenshot_7.jpg

De honnan ered ez az elfogult Dylan-szeretet Priegeréknél? A zenekarvezető válaszol: "Gyermekkoromban apámtól kapott Dylan-lemezen szocializálódtam, aztán épp elégszer forgattam Barna Imre Dylan-fordításait, kihallottam benne a későbbi zenei korszakokat, láttam magam előtt gimisként a Grand Canyont, az ősi bluest vagy éppen évszázadok líráját, a Keatshez vagy Miltonhoz hasonlítható verbális arzenált, amelyet 50 éven keresztül a színpadok lövészárkában is kipróbált. Nagyszerű előadó, de még jobb szerző. Sosem gondoltam, hogy Dylan ne lenne költő. Mégpedig kiváló költő. Tán mindig is sokkal inkább irodalmi személyiség volt, mintsem énekes, noha énekhangjában ott az egész punkmozgalom, hangsúlyaiban pedig az utcai szocioköltészet, az amerikai hiphop csírája. Dylan nélkül se a verbális Fekete Párduc Gil Scott-Heron, se a prepunk Joe Strummer, se a csodálatos korai "storyteller” Bowie - akiknek szintén a legnagyobb mestere volt - nem lett volna. Elindította és túlélte mindhármukat, jövő hónapban új albuma lesz. Költészete egyszerre rimbaud-i módon szemtelen és szürreális, Blake-szerűen univerzális és zsoltáros, és közben meg pofátlan és debattőr is. De hát jobb dalszerző, mint énekes, bár imádom a hangját. Innen jött az ötlet, hogy legyenek belőle albumok. Azért albumok, mert közben annyi barátunk tette magáévá az ötletet és csatlakozott a zenei csapathoz, hogy lehetetlen lesz egyetlen albumot csinálni belőle, ezért lesz sorozat, melynek első darabja nyár végén, következő darabja 2021 elején jelenik meg. Persze továbbra is kutatom az új zenész- és énekes-vendégeket és feldolgozandó dalokat. Koncertek is lesznek a Dylan-projektből, a tervek szerinti első nagykoncert sok-sok vendéggel jövő év húsvétján lesz Budapesten."

BOB DYLANNEL ISMERKEDŐ ÖSSZEÁLLÍTÁSUNK ITT OLVASHATÓ

A sokszínű és kísérletező Animának persze Dylan nemcsak a dalaival példa. "A poptörténelem legautonómabb figurája, követhetetlen bakugrásokban közlekedik, alapvetően - hangozzék ez bármilyen hülyén - nem a közönségének zenél, hanem mániás, belső elkötelezettség hajtja, ennek ellenére soha nem akart vátesz lenni, soha senkinek megfelelni, mondják rá, hogy magának és Istennek írt kizárólag. Hangosan röhöghetett a fanyalgókon és a kritikusokon akkor is, amikor nem értették, hogy miképp kaphatott egy egész életében színpadon álló, szokásos szakmai ítéletek szerint még énekesnek és gitárosnak is gyenge és nyegle "popelőadó" irodalmi Nobel-díjat” - mondja Prieger.

VAJON FELBUKKAN DYLAN PRIEGER ZSOLT LEMEZTÁSKÁJÁBAN? ITT KIDERÜL!


Az Anima a Dylan-feldolgozásalbummal együtt jelenleg három, teljesen különböző stílusú lemezen dolgozik, ráadásul novembertől januárig az idén 20 éves Gipsy Sound Clash című albumukkal is turnéra indulnak. A tervek szerint december 13-án a Várkert Bazárban tartanak nagyszabású koncertet a hazai roma kultúra nagyságaival közösen, "Együtt az úton" címmel: ott lesznek a Romano Drom és a Kalyi Jag szólistái, de Bognár Szilvia és Unger Balázs cimbalmos is. Lesz Gipsy Sound Clash 2020-as album is, a régi dalok (Tekerd, Po Drom, Kallós, Még, még) új adaptációival.


addig pedig itt az eredeti dal zongorás-gospeles ívét megőrző Pressing On, és boldog születésnapot, Bob Dylan!

A cikk megjelenését a Hangfoglaló Program keretében a Nemzeti Kulturális Alap támogatta.

nka_hangfoglalo_logo_650_2_1_135.jpg

https://recorder.blog.hu/2020/05/24/klippremier_anima_sound_system_pressing_on_bob_dylan-feldolgozas
Klippremier! Anima Sound System: Pressing On (Bob Dylan-feldolgozás)
süti beállítások módosítása