Magyarradar – Thoma David

2020.05.14. 12:30, Gaines

thoma3.jpg

Thoma David DIY módon építette fel otthoni stúdiójában melankolikus-pszichedelikus szörfrock dalait, amelyeket trió felállásban mutathatott be a Kikeltető 2020-as etapjában. Most a Magyarradarban is bemutatja a projektjét.

Mikor alakult: 2018

Hol alakult:
Pilisvörösvár

Tagok, hangszerek: Thoma David
– ének, gitár, Sipos Gergő – dob, vokál, Kiss Balázs – basszusgitár

Stílus: Egy cikkben egyszer azt írták a zenémről, hogy melankóliában áztatott pszichedelikus szörfrock. Ennél jobban nem lehet megfogalmazni.

Hatások: Az első lemezre leginkább a pszichedelikus rock reneszánszának a körülbelül 2010-től számítható zenekarai hatottak, mint pl.: The Growlers, Allah-Las, Mystic Braves, Mac DeMarco. Az új lemezen már megjelenik a Dennis Lloydos popos lüktetés, a Parcelses funky és még egy kis Appalache-hegységi folk is. Gergő személyes kedvenc dobosai: John Bonham, Alex Van Halen, Phil Collins, Brad Wilk.

Kiadó:
Sajnos nincs kiadónk, minden ilyesmit én intézek, online forgalmazók terjesztik a zenéinket, én végzem a zenekar menedzselését, bár rohadtul nem értek ehhez.

thoma2.jpg

Történet: Gimis koromban megfordultam pár zenekarban, amiket mindig próbáltam elvinni pszichedelikus irányba, több-kevesebb sikerrel. Amikor az utolsó ilyen gimis zenekar is feloszlott, amiben már kész hangszerelési ötleteim is voltak, rájöttem, hogy ezt lehet egyedül is csinálni. Itt indult a szólóprojekt megvalósítása. Egy nyári diákmelóból összeszedtem a pénzt egy kezdő stúdióra, közben beleástam magam minden olyan hangszerbe, amit ez a műfaj megkíván, kitanultam annyira, amennyire tudtam, elkezdtem foglalkozni a home stúdiózással és felvenni az első demókat. Rásegített sajnos erre az időszakra egy lelki zuhanórepülés, ugyanis elvesztettem ezen a nyáron a bátyámat, aki a legjobb barátom is volt egyben, és a szerelmi életem is hadi lábon állt. Így született meg Lonesome Moans EP, rajta négy számmal, amelyek ezt a depresszív korszakomat ölelik körbe. Sipos Gergővel, a banda dobosával régóta jó barátok vagyunk, sokat bulizunk együtt. Az  egyik ilyen részeg este folyamán előkerült egy gitár, és elkezdtük hülyeségből játszani a dalaimat. Ő dobolt az asztalon meg a combján, vokálozott, én meg gitároztam és énekeltem. Vicces jelenet volt (valahol videó is van róla). Kiss Balázs, a zenekar basszusgitárosa 2019-ben lett az osztálytársam a hangmester suliban, ahova most is járunk, és hamar egy hullámhosszra kerültünk. Mi Gergővel szerettünk volna jelentkezni a Kikeltető tehetségkutatóra, és kellett még egy tag a zenekarba, hogy működjenek a dalok. Felkértük Balázst basszusgitárosnak, aki egyből igent mondott, habár eredetileg gitáros. Én vagyok a dalszerző és szövegíró. A számokat egyedül írom meg és veszem fel, minden úgy szól, ahogy fejben elképzelem. Az élő kidolgozás egy teljesen másik, izgalmas folyamat, konkrétan újraírjuk, újrahangszereljük az összes dalt. Ilyenkor mindenki szabad kezet kap, mindenki a saját stílusát rakja bele.

Megjelenések:
Két kislemez: LONESOME MOANS (2019), CONFUSED NIGHTS (2020)

Küldetés / Jövőkép:

Thoma David: Szeretnénk minden hazai klubot bezenélni, hogy minél többen ismerjék a zenénket, cél még továbbá a hazai alternatívabb fesztiválokon való részvétel. Szeretnénk mélyen bekerülni a magyar alternatív-underground zenei életbe. Gergő személyes küldetése fenntartani az igazi hangszerekkel játszott zenét.

Kiss Balázs: A Kikeltetős koncertek után az lett volna, hogy menjünk fesztiválokra, meg még több koncertet elvállaljunk, csak sajnos ennek keresztbe tett a vírus.

Sipos Gergő: Szeretnénk fesztiválokon játszani, bandákkal megismerkedni, zenélni jókat, és élvezni a kibaszott életet.

thoma1.jpg

Mellékprojektek: Én jelenleg egyedül erre a projektre összpontosítok. Balázsnak ez a trió a mellékprojektje, eredetileg a Bufo Alvarius posztpunk-zenekar szólógitárosa. Gergő pedig otthon hip-hop beateket barkácsol.

Szexepil: Ha rólam van szó: a bajszom és a csúnya ingeim; ha a zenekarról: a lazaság! Mindenki külön, különböző egyéniség. Plusz: az őszinte, személyes dalszövegek.

Legnagyobb eredmény, elismerés:
A 2020-as Kikeltető döntőjében díjazottak lettünk, hatalmas élmény volt, minden kezdő zenekarnak ajánlom. Minden koncertünkön tömve voltak a termek.

Közeljövőbeli tervek: Az új lemez dalait kidolgozni, a koncertekre összerakni egy egy órás szettet.

Thoma David a Facebookon 

A cikk megjelenését a Hangfoglaló Program keretében a Nemzeti Kulturális Alap támogatta.

nka_hangfoglalo_logo_650_2_1_131.jpg

https://recorder.blog.hu/2020/05/14/magyarradar_thoma_david
Magyarradar – Thoma David
süti beállítások módosítása