Albumpremier! Sorbonne Sexual: Amíg álmodik

2020.05.08. 14:00, Gaines

bands_through_the_lens.jpg

A Budapest-Pécs-Debrecen tengelyen mozgó Sorbonne Sexual 2015-ben adta ki első lemezét Fáma címmel, amit két évvel később követett a Kifutás. Több beharangozó dal és klip után (Boldog az, Detenekem, Kapcsoló) most végre megérkezett a harmadik stúdiólemez, az Amíg álmodik a Recorderen debütál!

sorbonne_albumborito.JPGAz Amíg álmodik hozzávetőleg egy éven keresztül készült, producere Egyedi Péter (Óriás, Mmamt, Rájátszás), a felvételek a szegedi Miracle Sound stúdióban készültek Szabó Szebasztián és Sóti Norbert kezei alatt. A lemez az eddigi Sorbonne korongokhoz képest egy letisztultabb, egységesebb képet mutat, bár a zenekart fémjelző progresszív elemek is felsejlenek. A cím azt szeretné sugallni, hogy amikor a zenekar az új felállását próbálta megszilárdítani, akkor arról álmodozott, hogy majd egyszer révbe ér a csapat és egy teljes értékű anyaggal tud előállni, majd az alkotói közösség azt vette észre, hogy amíg álmodik, addig megírt tulajdonképpen egy lemezt.

A SORBONNE SEXUAL LEGUTÓBBI KLIPJE A VISSZAFORDÍTHATATLANNAL NÉZ SZEMBE

 

Hallgassuk is meg először a tízszámos lemezt, utána pedig a zenekar frontembere, Karádi Gergő egyesével is kommentálja a dalokat!

Biztos él

Nincs nagymamám. Nemrég búcsúztunk, neki szól, vagy tán róla, a felelősségvállalásról, hogyan lesz minden lépésed hazug, amint kilépsz a kórteremből, talán arról, hogy ez biztos él, vagyis ez a remény, ami biztos, egészen biztos él.

Detenekem

Üdítő paradox sláger a nemet mondásról.

Kapcsoló

Van-e olyan kapcsoló, amivel az életet lekapcsolhatjuk? Az életet, nem a létet.

Fák

Hazudnék, ha azt mondanám, hogy ez a lemez nem a nőkből indulna és nem a nőkbe térne vissza. Kiáltvány: szú vagyok a nőtársadalom testén.

Simán elhiszem

Minél többet élsz, annál kevesebbet vagy. Félelmes utópiát vázol a dal a paradigmákról, amikben élünk, az előre meghatározott párkapcsolati dimenziók között bátornak kell lenni még akkor is, ha maga a közeg unja önnön magát.

Bécs

A város, mely egykoron a zenei kultúrában identifikációs pontnak számított, na ott felejtettük egymást, engem is ottfelejtettek az igaz és másíthatatlan világában, de nekünk itt kell helyt állnunk ebben a komótosan bugyogó, langyos pocsolyában.

Érdekel

Az exem posztmodern. Két dalt kapott a lemezen, ez az egyik, tulajdonképpen a jellemét vázolom azzal a gesztussal, miszerint engem az se érdekel, hogy ő engem nem érdekel. Nyárban telelve azt érte el, hogy úgy nem akarok beleköltözni, hogy közben másban lenni sem tudok.

Boldog az

Végre nem nők. Középpontban a refrének. Hogyan kell jó refrént írni? Mi a cél? Önazonosságból katedrális építeni, vagy önhazugságból Ént létrehozni?

Vágáson az Istenek

A Vágáson a régi Sorbonne valóságra utal, nem hagyhattuk ki a progresszivitást. Egy Viti [Vitányi Dávid basszusgitáros - szerk.] témából indult, sőt az embervágás tematikájára is ő hívta fel a figyelmet. Életem első komoly raprefrénje.

Éberség

Posztmodern ex beindította a szerelemről való gondolkodást. A szerelem nem más mint éberség és pusztulás. Oda kell figyelni, bele kell halni.

bands_through_the_lens_1.jpg

Sorbonne Sexual a Facebookon

zenekari fotók: Bands Through The Lens
albumborító grafika: Kerekes Kata

A cikk megjelenését a Hangfoglaló Program keretében a Nemzeti Kulturális Alap támogatta.

nka_hangfoglalo_logo_650_2_1_45_26.jpg

https://recorder.blog.hu/2020/05/08/albumpremier_sorbonne_sexual_amig_almodik
Albumpremier! Sorbonne Sexual: Amíg álmodik
süti beállítások módosítása