Koronavírusban meghalt Dave Greenfield, a The Stranglers billentyűse

2020.05.05. 10:40, Gaines

greenfield.jpg

Vasárnap 71 éves korában elhunyt Dave Greenfield, a brit The Stranglers zenekar billentyűse és vokalistája. A zenész szívproblémákkal került kórházba, ahol hosszabb ideje ápolták, ott fertőződött meg a koronavírussal.

Greenfield 1949-ben született Brightonban, 1975-ben csatlakozott a formálódó Guildford Stranglers zenekarhoz, amely később elhagyta a Guildford nevet, és The Stranglersként vált ismertté. Az együttes neve összefonódott a punkkorszakkal, előzenekarként felléptek a Ramones és Patti Smith előtt is, miközben egyedi hangzásukkal ki is lógtak a szcénából. A soundhoz nagy mértékben hozzájárult Greenfield billentyűjátéka, a csembaló, a Hammond-orgona és különféle analóg szintetizátorok használata - a kritikusok többször hasonlították a The Doors-alaptag Ray Manzarekhez, ő maga viszont inkább Jon Lordot és Rick Wakemant nevezte meg ihlető forrásként.

A new wave-punk-posztpunk zenekar 1977-es debütlemeze, a Rattus Norvegicus bekerült az 1001 lemez, amit hallanod kell, mielőtt meghalsz című könyvbe. Greenfield írta az egyik leghíresebb számuk, a heroinról szóló, barokkos Golden Brown alapjait, amit a zenekar eredetileg nem is szánt kislemeznek. A Stranglers énekese 1990 szállt ki; Greenfield hosszabb megszakításokkal, de a haláláig a zenekar tagja volt, búcsúturnéjukat épp az idei évre tervezték, de a járvány miatt elhalasztották nyárról. "Miatta különbözött a Stranglers az összes többi punkzenekartól" - búcsúzott tőle a zenekar egykori énekese, Hugh Cornwell.

https://recorder.blog.hu/2020/05/05/koronavirusban_meghalt_dave_greenfield_a_the_stranglers_billentyuse
Koronavírusban meghalt Dave Greenfield, a The Stranglers billentyűse
süti beállítások módosítása