Filmrecorder. Nem jó dugni a padlón, ha nedves a könnyektől

2020.04.26. 10:34, vferi

430.jpg

Kultsarok rovatunkban olyan kevésbé ismert filmekre hívjuk fel a figyelmet, amiket valószínűleg amúgy nem jutna eszedbe megnézni. Ez a cikk először a Recorder magazin 80. számában jelent meg.

#7 - Szép kis fürdőhely (Un si jolie petite plage, 1949)

Az élet- és önundortól szédelgő Gérard Philipe az esőáztatta francia tengerparton bóklászik egy ballonkabátban – erről szól Yves Allégret filmje. Ez az a mozi, amelyben a főhős elmegy sétálni, hirtelen felvidul, fütyülni kezd, aztán meglátjuk, hogy mitől lett jobb kedve: döglött tengerpart, lyukas kuka, fütyülő, jeges szél.

Valaha történt itt valami tragédia, de mintha elfelejtették volna, már nincs is oka a szomorúságnak, de valamiért mégis gyakorolni, sőt élvezni kell. Egyre lassabbá, egyre intenzívebbé válik, lassan elterpeszkedünk, feloldódunk benne. A vidám emberek a könnyektől csatakos csempéken akarnak szeretkezni, de megérzik az önsajnálat nyomait: „nedves a padló” – szisszen föl az egyikük. És amikor az igazán szomorú ember (Philipe) belép a terembe, az álszomorúak elszégyellik magukat.  „Jól vagy?” „Fáj a hátam.” „Hozzászoksz. Az élet egy kurva.” – így a forgatókönyv.

De a szavaknál többet mondanak a magány hangjai: az eső, az ajtócsukás, két láb a lépcsőn, távoli nyikorgások. Kíméletlen noir-világ ez, de franciás változatban: elegáns, úrias ritmusa van a semminek és a várakozásnak. Arra tanít minket Gérard Philipe, hogyan pergessük a homokot a kezünk között, miként fúrjuk bele a fejünket női ölekbe, és hogyan húzódjunk be a kapualjakba, ha nevetést hallunk.

szerző: Nagy V. Gergő

https://recorder.blog.hu/2020/04/26/filmrecorder_nem_jo_dugni_a_padlon_ha_nedves_a_konnyektol
Filmrecorder. Nem jó dugni a padlón, ha nedves a könnyektől
süti beállítások módosítása