ELMARAD: Segítenek megélni az érzéseinket – A Tank And The Bangas a Budapesti Tavaszi Fesztiválon

2020.03.11. 14:30, Gaines

tankbangas_kep.jpg

(X) A Tank And The Bangas New Orleans hamisítatlan stíluskavalkádját és vérpezsdítő örömzenéjét hozza hozta volna el a Budapesti Tavaszi Fesztivál keretében április 8-án, az A38 Hajóra (FRISSÍTÉS: a zenekar március 13-án bejelentette, hogy lemondja teljes európai turnéját, benne a budapesti koncertet is). A soult, hiphopot, funkot, r&b-t, spoken wordot vegyítő, eklektikus formáció, élén az ellenállhatatlan frontemberrel, Tarriona „Tank” Ball énekesnővel, bármekkora közönséget meg tud hódítani, akár az NPR irodájában, ahová 6000 előadót megelőzve jutottak el, akár az állóhajó 600 fős koncerttermében – lemezen is jók, élőben kihagyhatatlanok.

Az NPR Tiny Desk koncertsorozata mára már valóságos intézmény, az NPR Music washingtoni irodájában, Bob Boilen műsorvezető asztala mögött zenekarok százai mutathatták meg, mihez kezdenek egy ilyen szokatlan környezetben. Legutóbb épp a Coldplay adott minikoncertet a helyszínen, de igazán nem a nagy nevek, hanem az új felfedezettek miatt izgalmas ez a sorozat. Remek példa erre a Tank And The Bangas: a zenekar 2014 óta minden évben versenyt hirdet, amelyre bárki jelentkezhet egy élőben videóra rögzített dalukkal, és 2017-ben ezt a New Orleans-i csapatot választották 6000 jelentkező közül. Közel félórás műsorukkal maximálisan meghálálták a bizalmat, de az eredeti pályaművüket is érdemes megnézni: sugárzik belőle a zene öröme, miközben a spontaneitáshoz egy komolyan átgondolt zenei koncepció és dalszövegvilág párosul.

A csapat 2011-ben ismerkedett meg egy open mic esten, egyik első – saját bevallásuk szerint még elég döcögős – koncertjüket Valentin-napon tartották egy fodrászszalonban, majd nem sokkal később összeállt a jelenlegi formáció az énekes-frontemberrel, vokalista szárnysegédjével, ritmusszekcióval, billentyűsökkel és szaxofonos-fuvolistával. A soulos, hiphopos megszólalást a zenészek biztosítják, a szövegekről és ének-rapről pedig Tarriona Ball gondoskodik, aki slam poetry előadóként már a zenekar megalapítása előtt versenyeket nyert. Szövegeiben kéz a kézben jár a játékos humor és a filozófiai merengés, és akár egy bevásárlólista tételes felsorolásából is képes egzisztenciális következtetéseket levonni.

A 2017-es év értelemszerűen nagy fordulópont volt a csapat történetében – a Tiny Desk-előadást megelőző héten Norah Jones beugrott meglepetésvendégnek egyik New Orleans-i koncertjükre –, de azóta sem unatkoznak: tavaly jelent meg második lemezük, a Green Balloon, amelyet többek között Jimmy Fallon hatalmas nézettségű talkshow-jában is népszerűsítettek, ráadásul új előadóként jelölték őket a négy nagy Grammy-kategória egyikében (pechjükre egyazon évben az összes fő kategóriát besöprő Billie Eilish-sel). Az új lemez hangulatos, instrumentális vagy költői interlude-jaival jól át tudja adni a kollektíva közvetlenségét, szemléltetve, hogy a Tank And The Bangas energiái élőben még jobban érvényesülhetnek. „Azt szeretném, ha megélnétek az érzéseiteket. Akár meghatottságot éreztek, akár félelmet, akár felbátorodtok, és bevalljátok valakinek az érzéseiteket. Legyetek extrém őszinték magatokkal, mert az hozhat áttörést az életetekben” – fogalmaz Tank zenéje üzenetéről.

A Tank And The Bangas vendéget is hívott, az előzenekar a hazai souljazz-hiphop színteret gazdagító Nunki Bay Starship lesz, akik egy évvel ezelőtt nálunk mutatták be debütalbumukat. A saját műfaji besorolásuk szerint multidimenzionális brainpopot játszó formáció kiadós jammelésekkel, hegedűszólókkal, űrszintivel, erős ritmusszekcióval és változatos énekkel fogja beizzítani a hajót az amerikai zenekar színpadra lépése előtt.

A koncert április 8-án, este 20 órakor, az A38-on lesz, mutatjuk az eseményoldalt.

Az április 3-tól 19-ig tartó Tavaszi Fesztivál teljes programkínálatát itt lehet végigböngészni.

A 2020-AS BUDAPESTI TAVASZI FESZTIVÁL TÍZ LEGIZGALMASABB PROGRAMJA EGY HELYEN

a Tank And The Bangas legújabb lemeze:

a híres-nevezetes Tiny Desk-koncert:

egy egészen friss klip:

https://recorder.blog.hu/2020/03/11/segitenek_megelni_az_erzeseinket_a_tank_and_the_bangas_a_budapesti_tavaszi_fesztivalon
ELMARAD: Segítenek megélni az érzéseinket – A Tank And The Bangas a Budapesti Tavaszi Fesztiválon
süti beállítások módosítása