Lemezpremier! SeeN: Calculated Mindfuck And The Holy Whore

2020.02.21. 15:00, Gaines

seen4_band_photo_2.jpg

A SeeN negyedik nagylemezéről hallhattunk már előfutárként egy pszichedelikus meseátdolgozást és egy szakítás utáni sebzett állapotot megörökítő dalt, most pedig végre itt a teljes Calculated Mindfuck And The Holy Whore LP. Premier!

seen4_album_cover_calculated_1.jpgA SeeN több különböző, aktuális és már megszűnt hazai formáció (Napokon, Volkova Sisters, Grand Mexican Warlock, GázÁllat, stb.) tagjaiból összetevődő ötösfogat 2011 és 2016 között három nagylemezt adott ki, ebből az Intrigue And Love és a Shame And Disgrace premierje is itt volt a Recorderen.

Az új lemezről ezúttal Sándor Dániel billentyűs osztja meg először a gondolatait: "Az eddigiektől eltérő munkamódszer, azaz hogy a számokat nem együtt játszva vettük fel és csak telefonon és videóhívásokon találkoztunk, új lehetőségeket adott. Nem volt szempont, hogy minden hang egyből "élőben" eljátszható legyen, amíg forog a szalagos magnó, ezért nagyobb terem volt a kísérletezésre. Elővehettem a szintiket, amik túl öregek vagy nagyok voltak ahhoz, hogy betuszkoljam őket egy rozoga kisbuszba a kátyús, sáros úton a szentbékkállai birtok irányába. A hangszeres részek mellett a munka legizgalmasabb része a dalokat összekötő atmoszférák felvétele volt, ahol a szakítás lelkiállapotait modelleztem elképzelt terek háttérzajaival. A fiktív főhős stációi ezek, amiket otthon a konyhámban és az óceánparton rögzítettem. A nagyszerű keverést Pít csinálta Budakeszin, aztán még kiengedtük a sávokat a keverőpultra az én stúdiómban Londonban, ahol kapott egy kis extra polírt a sound."

Somló Dániel dobos a maga részéről így élte meg a lemezfelvételt: "Jól esett újra a dobok mögé ülni, amit sajnos az elmúlt 2 évben igencsak elhanyagoltam egyéb, amúgy szintén izgalmas zeneipari ténykedéseimnek (munka) és az aktív zenekarozás hiányának köszönhetően. Úgy érzem, kijött belőlem sok felgyülemlett inspiráció és zenei motívum, amiket persze még lehetett volna tovább csiszolni, de a lényeg remélem, így is átjön. Jó volt megint a srácokkal együtt alkotni, és nem várt zenei szituációkba csöppenni, ezáltal új dolgokat tapasztalni. Annak pedig kifejezetten örültem, hogy ezúttal több befogadhatóbb, könnyedebb hangvételű dalt sikerült összeraknunk, amik a SeeN zenekar egy teljesen új arcát mutatják. Több dalban a dob mellett ütős hangszereken is játszom, ami még nem fordult elő korábbi lemezeken."

Ratkóczi Huba gitáros sem maradhat ki: "Ezúttal annyira  tágra nyitottuk az átugrani kívánt szakadékot, mint még eddig soha, pedig nem szoktunk nagy ügyet csinálni a lehetetlenből máskor sem. A Peti által készített dalvázlatokat nem volt időnk rendesen kibontani együtt, így a prototípusokra hagyatkozva 5-6 próba alatt megtanultuk őket 3-as alára. Majd nekirontottunk a record gombnak. Nekem volt, hogy teljesen kiesett a 2 nappal korábban tanult dal, ilyenkor a szerző szépen tollba mondta a riffeket, én meg följátszottam. Ennek a vakrepülésnek az eredménye, egy olyan anyag, ami életemben először megadta azt az örömöt, hogy úgy halljam magunkat, mintha kívülálló lennék, mintha egy idegen zenekart hallanék. Hiszen, mire feléneklődött, felszintiződött, eltelt jó pár hónap, s egy hangra nem emlékeztem már az egészből. Így viszont teljesen elfogulatlan és autentikus a véleményem, hogy jó kis cucc lett, csupa popslágerrel."

Végezetül halljuk Bodóczy Zoltán énekes gondolatait: "Nem volt még ilyen nehéz dolgunk a SeeN-nel. Volt egy metódus, ahogyan működtettük eddig a kreatív folyamatokat, ez a szentbékkállai talajvesztés miatt teljesen megszűnt, adaptálni kellett egy másik módszert az új anyag megszüléséhez, ami jelen esetben a hagyományos módszer, amihez egy zenekar nyúlhat. Mi eléggé elszoktattuk magunkat ettől, de nagyon kellett már egy új anyag a bandának, így kissé bicegve, de elkezdtünk számokat összekapargatni Peti meglévő témáiból. A sorrend az ének tekintetében: énekdallam kitalálása, megdemózása, szöveg megírása, majd annak végleges formájának rögzítése (többszöri nekifutásra, ahol kellett). Szövegileg ez egy szerelmes lemez, bár sokszor nem úgy tűnik. 9 dal, az elmúló szerelem és szakítás 9 különböző értelmezésével, fázisaival. Szokatlan dolog még ez a kis poposodás a dalokban, de hát ez most így sikerült, errefelé inspirálgattuk egymást. Mindenki kicsit jobban törekedett most az értelmezhetőségre, hokiztunk már eleget a korábbi lemezeken, meg fogunk is még majd szerintem, de nekem most nagyon jól esik ez a közérthetőség, nem üli meg a gyomrot és nem szorul magyarázatra."


lemezbemutató koncert március 12-én, este 19-kor, a TRIP Hajón, a Deadly Mantis zenekar társaságban, Facebook-esemény


és akkor a valóban könnyedebb, de a korábbi lemezekhez hasonlóan ezúttal is sokrétű nagylemez:

SeeN a Facebookon

A borító Kemény Viktorné monotípiájából kiindulva készült.

A cikk megjelenését a Hangfoglaló Program keretében a Nemzeti Kulturális Alap támogatta.

nka_hangfoglalo_logo_650_2_1_101.jpg

https://recorder.blog.hu/2020/02/21/lemezpremier_seen_calculated_mindfuck_and_the_holy_whore
Lemezpremier! SeeN: Calculated Mindfuck And The Holy Whore
süti beállítások módosítása