EP-premier! Laiho: Evolve

2020.01.29. 11:00, Gaines

laiho_2_photo_by_nagy_zagon.jpg

Először hallhat a közönség a Laiho formációról, azaz Lajhó Dorkáról, a zenekar alapítójáról és frontemberéről, akinek most jelent meg első kislemeze. A négyszámos EP bensőséges hangulatú indie popja érinti a folkot, a jazzes és a punkrockos hangzásvilágokat is, dallamos, sokoldalú zenei anyaga ígéretes bemutatkozás. Premier!

laiho_cover.jpgLajhó Dorka klasszikus zongora szakon végzett, azóta zongorázni tanít gyerekeket, aztán egy szerelmi csalódás hatására úgy döntött, hogy saját dalok írásába kezd. A lemezen szereplő négy dal ezt az időszakot próbálja megfogalmazni, innen ered az EP címe is: EVOLVE. Ahogy ő fogalmazott „Erre az albumra úgy tekintek, mint különböző hangulatok közötti útkeresés végpontjára.” Eleinte otthon rögzítette saját szerzeményeit, nem is szánta őket a nyilvánosságnak, de egy zenésztárs ösztönzésére a dalok újraéledtek. „Végsősoron ez a lemez egy lenyomata annak, ahol most tartok zeneileg.”

Többek között Brian Blade, Joni Mitchell, Marika Hackman és Nick Drake inspirálta, de meghatározó lépés volt, hogy megtalálja saját hangját. „Fontosnak tartom, hogy a dallam és a szöveg egyaránt az én gondolataimból, érzéseimből táplálkozzanak.” Zongorista létére mégis gitáron kezdett el dalokat szerezni. Azt mondja „énekelni mindig szerettem, csak nem vertem nagy dobra, de a gitár felfedezésével teljesen új hangulatokat tártam fel, izgalmasabb volt egy számomra új hangszeren kísérletezgetni. Lényegében ebből születtek meg a dalok.”

Dorka egyedül írta az összes dalt, de időközben zenésztársakat is talált maga mellé, akiknek segítségével létrejött a kislemez: ifj. Tóth Pisti gitározik és nagybőgőn játszik, Csízi Laci pedig dobol az EP-n. A keverést/mastert Fenyvesi Márton készítette. Azóta a projektben fontos társa lett Szimler Bálint, aki kreatív- és management szempontból is segíti őt. Az album borítóját Nagy Zágon fotózta, a grafikai munkákat Heller Berta csinálta.

A Laiho már most új számokon dolgozik, úgy tervezik, néhány hónapon belül felveszik őket és a közeljövőben speciális videóanyaggal is jelentkeznek. Addig is, halljuk a bemutatkozó EP-t, az EVOLVE-ot:

a Laiho a Facebookon

fotó: Nagy Zágon

A cikk megjelenését a Hangfoglaló Program keretében a Nemzeti Kulturális Alap támogatta.

nka_hangfoglalo_logo_650_2_1_93.jpg

https://recorder.blog.hu/2020/01/29/ep-premier_laiho_evolve
EP-premier! Laiho: Evolve
süti beállítások módosítása