A Jokernek és Quentin Tarantinónak kedveznek az idei Oscar-jelölések, magyar induló nem lesz

2020.01.13. 15:21, Gaines

joker_phoenix.jpg

Kihirdették a 91. Oscar-díj jelöléseit: a legtöbb jelölést, szám szerint tizenegyet a Joker kapta, a friss Golden Globe-nyertes Volt egyszer egy... Hollywood, Martin Scorsese gengsztereposza, Az ír, valamint az 1917 is szépen teljesített 10-10 jelöléssel. Az Akik maradtak nem került be az öt idegen nyelvű film közé.

A legjobb film kategóriájába idén kilenc filmnek sikerült bekerülnie (legfeljebb tízet szavazhatnak be az Akadémia tagjai): az 1917 című első világháborús film, Tarantino Hollywood-filmje, Az ír és a Batman-főgonosz mellett helyet kapott a náci Németországban játszódó vígjáték, a Jojo Nyuszi,Házassági történetAz aszfalt királyai című régivágású autóversenyes dráma, valamint a Kisasszonyok legújabb feldolgozása Greta Gerwigtől.  Míg Az ír egyre inkább visszaszorul az Oscar-díjakért folyó megmérettetésben, jelenleg az 1917, a Jojo Nyuszi és a Joker is felzárkózott a Volt egyszer egy... Hollywood mellé, sőt talán meg is előzve azt, nemcsak jelöléseik mennyiségét, hanem a fontos előrejelzésnek vehető kategóriákat (forgatókönyv, rendezés, vágás) tekintve. A kilencedik legjobb film-jelölt az Élősködők, amely összesen 6 jelölést tudhat magáénak, beleértve a legjobb rendezés, forgatókönyv, vágás és idegen nyelvű film kategóriáját: ez az első dél-koreai film, amit egyáltalán bármilyen Oscarra-jelölnek.

AZ ELMÚLT ÉV LEGJOBB FILMJEI - SZERINTÜNK

A rendezők között Bong Joon-ho mellett Tarantinót, Scorsese-t, Sam Mendest (1917) és Todd Phillipset (Joker) találjuk. A színészi kategóriában kimagaslóan teljesített Scarlett Johansson, akit két filmjéért is jelöltek (a Házassági történetért a női főszereplő, a Jojo Nyusziért pedig a női mellékszereplő kategóriában). Az éllovasoknak számító Joaquin Phoenix, Renée Zellweger, Brad Pitt és Laura Dern mind behúzta a jelölését (közülük egyedül Zellweger nyert már egyszer, a Hideghegy című filmmel); a nagy nevek közül Tom Hanks húsz éve most először kapott újabb Oscar-jelölést (legutóbb a Számkivetettért jelölték), de régóta nem indulhatott a versenyben Anthony Hopkins sem, aki 1998-ban volt utoljára az Akadémia látóterében az Amistaddal.

Kisebb meglepetésre egy nagyon erős férfi főszereplői mezőnyben kivívott magának egy jelölést Antonio Banderas (Fájdalom és dicsőség), olyanokat ütve ki, mint Christian Bale vagy az Elton Johnt játszó Taron Egerton. (Elton egy legjobb betétdal-jelöléssel vigasztalódhat.) A váratlan hiányzó között megtaláljuk Jennifer Lopezt, akit sokan egyértelműen a legjobb öt női mellékszereplő közé vártak A Wall Street pillangóiban nyújtott alakításával; a Jégvarázs második részét, amit nem jelöltek az animációs filmek között; és a Holdraszállást felújított archív felvételekkel tálaló Apollo 11 című dokumentumfilmet. A színészi kategóriák láttán idén is okkal támadhat fel az #OscarSoWhite kampány: ugyan az Akadémia nem követte el a BAFTA baklövését, akik egyetlen nem fehér színészt se jelöltek, ám egyedül Cynthia Erivo (Harriet) színesbőrű a húsz színészi jelölt közül. (Hoppon maradt Lupita Nyong'oMiből, Alfre WoodardClemencyből, valamint AwkwafinaThe Farewellből, ez utóbbi kritikailag elismert és sikeres független filmet teljes egészében mellőzték az Oscaron.)

TAVALY A BOHÉM RAPSZÓDIA IS ÖRÜLHETETT AZ OSCAR-DÍJKIOSZTÓN

Ami számunkra még fontos lehetett volna: Tóth Barnabás remek filmje, az Akik maradtak az idegen nyelvű filmek shortlistjébe bekerült ugyan, de a legjobb ötbe már nem, az Élősködők és a Pedro Almodovar-féle Fájdalom és dicsőség mellett egy lengyel film (Corpus Christi), a francia jelölt (Les Miserables) és egy makedón dokumentumfilm (Méz – királynő) egészíti ki a mezőnyt. A teljes jelöltlista a Varietyn végigböngészhető.

https://recorder.blog.hu/2020/01/13/a_jokernek_es_quentin_tarantinonak_kedveznek_az_idei_oscar-jelolesek
A Jokernek és Quentin Tarantinónak kedveznek az idei Oscar-jelölések, magyar induló nem lesz
süti beállítások módosítása