Melyik volt az évtized legnépszerűbb bakelitkiadványa?

2020.01.10. 13:41, Gaines

vinyl.png

A Nielsen éves statisztikáiból kiderül, hogy az amerikai vásárlók milyen vinyleket szerettek legjobban a 2010-es években. Az évtizedből mindössze két lemez került fel a top 10-es listára, a győztes pedig tavaly ünnepelte a megjelenése ötvenedik évfordulóját.

Az amerikai piac tíz legkelendőbb vinyljét a Beatles Abbey Roadja vezeti, méghozzá toronymagasan: 558 ezer példányt adtak el belőle, közel másfélszer annyit, mint a második helyre szorult, szintén klasszikus korongból, a Pink Floyd Dark Side Of The Moonjából (376 ezer példány). A vizsgált évtizedből csak két bakelit tudott akkora sikereket elérni, hogy felkerüljön a legjobb tízbe, és igazából csak az egyik ér: Lana Del Rey Born To Die című, 2012-es lemeze a tizedik, míg a harmadik helyre A galaxis őrzői elképesztően közkedvelt betétdalalbuma, az Awesome Mix Vol. 1. került fel, amelyen hatvanas-hetvenes évekbeli számok sorakoznak. Az ezredfordulót követő időszakból még egy kiadvány aratott nagy sikert, méghozzá Amy Winehouse 2006-os Black To Blackje. A toplistán ezen kívül helyet kapott még a Bob Marley and the Wailers válogatása, a Legend, Miles DavistőlKind Of Blue, valamint Michael Jackson alapműve, a Thriller, duplázni pedig egyedül a Beatles tudott, a Sgt. Pepper a hetedik a rangsorban.

VÉGIGNÉZTÜK, HOGYAN JÖTT LÉTRE AZ ABBEY ROAD

Összehasonlításképp érdemes megnézni a december végén, az Official Charts Company által közzétett brit vinyl-összesítést, amelyen az amerikai lista első helyezettje egyáltalán nem is szerepel (csak a Sgt. Pepper, nyolcadik helyen). A szigetországban a Fleetwood Mac Rumours című 1977-es lemeze bizonyult a legnépszerűbbnek (az amerikai listán a nyolcadik), Amy Winehouse a második, a Pink Floyd a harmadik, A galaxis őrzői pedig a negyedik. Három hazai együttesnek is sikerült felkéredzkednie, a The Stone Rosesnak, az Oasisnek, valamint az Arctic Monkeysnak, és érdekes módon a Nirvana Nevermindja a brit eladási mutatókban előkelőbb helyen szerepel, mint az Atlanti-óceán túlfelén. Külön csak 2019-et nézve az USA-ban az Abbey Road tarolt, míg az Egyesült Királyságban Liam Gallagher friss szólólemeze, a Why Me? Why Not; második helyen mindenhol Billie Eilish szerepel a tavalyi lemezével. A vinyleladások Amerikában és a briteknél is emelkedtek 2019-ben (is). 

NA DE MELYIK LEHET AZ ÉVTIZED LEGNÉPSZERŰBB DALA?

A két top 10-es lista így néz ki:

Egyesült Államok

1. The Beatles – Abbey Road
2. Pink Floyd – Dark Side of the Moon
3. Various artists – Guardians of the Galaxy OST
4. Bob Marley and the Wailers – Legend
5. Amy Winehouse – Back to Black
6. Michael Jackson – Thriller
7. The Beatles – Sgt Pepper’s Lonely Hearts Club Band
8. Fleetwood Mac – Rumours
9. Miles Davis – Kind of Blue
10. Lana Del Rey – Born to Die

Egyesült Királyság

1. Fleetwood Mac – Rumours
2. Amy Winehouse – Back to Black
3. Pink Floyd – Dark Side of the Moon
4. Various artists – Guardians of the Galaxy OST
5. The Stone Roses – The Stone Roses
6. Arctic Monkeys – AM
7. Oasis – (What’s the Story) Morning Glory
8. The Beatles – Sgt Pepper’s Lonely Hearts Club Band
9. Nirvana – Nevermind
10. Bob Marley and the Wailers – Legend

Címkék: vinyl beatles bakelit
https://recorder.blog.hu/2020/01/10/melyik_volt_az_evtized_legnepszerubb_bakelitkiadvanya
Melyik volt az évtized legnépszerűbb bakelitkiadványa?
süti beállítások módosítása