2019 legjobb magyar lemezei

2019.12.18. 12:00, vferi

header_24.jpg

A Recorder szokás szerint idén is sokat foglalkozott a magyar zenékkel: az online premierek, a Rec.hu rovat mellett interjúk, lemezkritikák jelentek meg rendszeresen a magazinban. Nincs más hátra, mint hogy a korábbi évekhez hasonlóan - lásd 2018-as és 2017-es listánkat - ismét megmondjuk, melyek voltak a kedvenc magyar albumaink, EP-ink. Tíz kiemelt kiadvány mellett még huszonötöt ajánlunk, amiket érdemes meghallgatni. Ez a cikk először a Recorder magazin 78. számában jelent meg.

12z.jpg12z: Transfiguratio

Sokszínű – rituális, tétován szemlélődő, nagyot fokozó; etnojazzes, elektronikus, rockos vagy free – improvizáció, rengeteg izgalmas részlet, ám a zenefolyam mégis egyetlen történetet mesél el: az utat a csírázástól az aratáson, a lakomán és az emésztésen át az átalakulásig és búcsúig. Meghallgatom.

carson_coma_corduroy_club.jpgCarson Coma: Corduroy Club

Beat-pop-rock olyan fiataloktól, akik az n-edik retróhullám idején születtek, mégis van értelme: erőlködéstől mentesen, sőt, rokonszenvesen hetyke (ám nem nagyképű) magabiztossággal előadott, sodró slágerek sorakoznak egymás után, rengeteg szellemes ötlettel. Például: írtak-e már vidám dalt a nagyi válásáról? Meghallgatom.

denash_tarsolylemez.jpgDé:Nash: Tarsolylemez

Lehel kürtje – pontosabban a trap adlib-kultúrájának megfelelően Lehel skrtje – lesújt a brüsszelitákra; atlantiszi fénymagyarok, Trianon-ellenes döngölés stb. A szélsőjobbos propagandát látszólag könnyű parodizálni, valójában nehéz – mármint úgy, hogy ne csak kínunkban vigyorogjunk egyszer, hanem röhögjünk, többször. Meghallgatom.

erik_sumo_mount_fuji_2019_1.jpgErik Sumo: Mount Fuji

Vártunk rá nyolc évet, de megérte. A downtempo, pszichedelikus melanko-pop, diszkó és dub ugyanúgy kavarog itt, mint a korábbi Erik Sumo-lemezeken; a távol-keleti dallamvilág is ismerős lehet a Liza, a rókatündér zenéjéből. Igaz, hogy melankolikus, de azért ott van benne valami száj szélén játszó mosoly. Meghallgatom.

icr_entr_pia.pngICR: Entrøpia

A veterán producer személyes, a leukémia leküzdéséről és egy búcsúról szóló lemeze érzelmileg és hangzásában is rétegzett, kerüli az egyértelmű hangulatokat (a teljes sötétséget és a felszabadultságot is) és a tiszta műfajokat (ambienttől IDM-en át breakbeatig sok minden van itt), így sokszor újrahallgatható. Meghallgatom.

kapitany_mate_jeepa.jpgKapitány Máté: JEEP:A

Egyre többen csinálnak nálunk jó újsulis hiphopot / trapet, azonban Kapitány Máté producerként olyan ötletbörzét mutat be, amilyet nemzetközi szinten is kevesen. Szövegei ismerős élethelyzetekből vagy műfaji klisékből rugaszkodnak el sokfelé, akár a vicc, akár a szürrealizmus irányába. Meghallgatom.

mayberian_sanskulotts_neverending_sorry.jpgMayberian Sanskülotts: Neverending Sorry

„Szerencsére mindig minden szar, úgyhogy mindig van miről írni.” A témák változtak (= már nem csak szakítás), a zene maradt olyan, amilyennek szeretjük: szomorú, de slágeresen fülbemászó, dream popos, de sajátos húzású. Hallgassuk utána Csordás Zita szólóprojektje, az Anne Shirley Supersad lemezét is. Meghallgatom.

meszecsinka_allj_bele_a_melybe.jpgMeszecsinka: Állj bele a mélybe

Rengeteg, különféle népi hagyományokból, ősi transzzenékből merítő, rockos eszközöket is használó zenekar szeretne ilyen lemezt csinálni, ami elvisz innen valahova máshova – de csak keveseknek sikerül tényleg. A titok a rendkívül koncentrált zenészi teljesítmény és a boszorkányos énekesnő. Meghallgatom.

mmamt_mindenkinek_megvan_a_maga_tortenete.jpgMMAMT: Mindenkinek Megvan A Maga Története

Egyedi Péter régóta szem előtt van (Óriás, előtte Isten Háta Mögött, Annabarbi), de ez az első szólólemeze. A szövegek különösen erősek, a zene pedig hol az énekes-dalszerző hagyományból, hol a rockból merít, vagy a dalforma kereteit feszegeti. Néha szépen meghangszerelt nagy zenekart hallunk, pedig ez egy ember. Meghallgatom.

piresian_beach_what_ever_happened.jpgPiresian Beach: What Ever Happened

Az év másik nagy visszatérője az egykori hálószobapop-hullám egyik elindítója, akiről minden korábbinál nyilvánvalóbban kiderül, milyen jó énekesnő. Sötét, drámai, mániákus és egyben játékos; öntörvényű, de a rockzene múltja előtt is tisztelgő EP-je hat szám, pedig hallgatnánk akár háromszor ennyi ideig. Meghallgatom.

- - - - -

MÉG 25 IDEI MAGYAR LEMEZ, AMIT ÉRDEMES MEGHALLGATNI

30Y: ki az akit még megölelnél

Àbáse: Invocation

Bujdosó Trió: National Amnesia Institute

Cadik: Tatanka

Dutch Courage: The Lounge Era

Empelde: Robotok falun

Eszelős Meszelős: Belső meló

Ethnofil: Azimuth

Gyilkos: Obelisk Of Power

hiinaar: XIX

Lajkó Félix & Volosi: S/T

Lil Frakk x D. Koms: Brokaz

Liquid Limbs: Taum

Lucy Dreamin': Riverhead

MA'AM & AIWA: Goldfishing

Németh Róbert: A kibaszott végtelen űr

Norwell: Fúzió

Söndörgő: Nyolc 8 Nyolc

Sör És Fű: M45

Synus0006: Minimalizm

Tigrics: Albun

Törzs: Tükör

Udvari Viktor: Art Is Dead

Unknown Child / Bulk: split

Žagar: Woods, Spirits & Sorcery

Megjegyzés: a lista összeállításánál a november végéig megjelent kiadványokat vettük figyelembe.

szöveg: Rónai András
a lista összeállításában részt vettek: Rónai András, Hó Márton, Huszár András, Kollár Bálint, Reszegi László és Soós Tamás

https://recorder.blog.hu/2019/12/18/az_ev_legjobb_magyar_lemezei
2019 legjobb magyar lemezei
süti beállítások módosítása