Kortárs hírességekkel népesült be a Beatles legendás lemezborítója

2019.11.18. 12:00, Gaines

sgtpepper_borito.jpg

Felismertek mindenkit?

A Beatles 1967-es Sgt. Pepper's Lonely Hearts Club Band lemezének legendás kollázsborítóját valószínűleg minden olvasónk ismeri: a Jann Haworth és Peter Blake tervezte borítón a tarka díszegyenruhákban feszítő négyesfogatot számtalan híresség életnagyságú fotója veszi körbe, beleértve saját korábbi verzióik viaszfiguráit, Marilyn Monroe-t, Marlon Brandót, Oscar Wilde-ot, vagy épp Stan és Pant.

sgtpeppereredeti.jpg

A Fiverr nevű online piactér nemrég felkért néhány, az oldal közösségéhez tartozó grafikust, hogy álmodjanak újra 12 híres LP-borítót. A beérkezett művek elég vegyes színvonalúak: a Nirvana Nevermindját olcsó okostelefonkritikával toldották meg (mindig mindent csak fotózunk ahelyett, hogy a pillanatnak élnénk), a Joy Division híres pulzáros-hullámformás borítójába is bekerült egy gyenge szimbolizmus, míg Prince Purple Rainje csupán animálva lett. (A LEGO-sított The Velvet Underground & Nico ellenben jópofa, és a Straight Outta Compton is hatásos.)

ÉS AZT TUDTÁTOK, HOGY KEITH RICHARDS SZERINT A SGT. PEPPER ELÉG SZAR ALBUM?

Sgt. Pepper borítóját trippiesteff vette kezelésbe, és több tucatnyi jelenkori hírességre cserélte le az eredeti borító szereplőit. Johnt, Pault, George-ot és Ringót csak négy lefejezett test képviseli, helyettük Kanye West, Drake, Taylor Swift és Lil Nas X áll a kép középpontjában. A többi szereplő válogatásában elég nagy és helyenként bizarr a szétlövés: akadnak híres írók (Margaret Atwood), közéleti személyiségek (Barack Obama, Ai Weiwei), filozófusok (Slavoj Žižek, Judith Butler), sztárzenészek és énekesek (Miley Cyrus, Björk, Avicii), valamint rajzfilmfigurák is (BoJack Horseman az azonos című sorozatból, a Chihiro szellemországban egyik kísértete). "Az eredeti borítón a magas és alacsony művészet alakjai vegyültek a 60-as évek végének zeitgeistját megragadva– magyarázta az új borító alkotója, aki elmondása szerint az elmúlt évtized legikonikusabb és legbefolyásosabb figuráit válogatta ki.  – "Ellentmondásos személyeket a zenéből, politikából, tévéből, emberi jogi harcokból, és így tovább. Azáltal, hogy egy képre raktam mindegyiküket, azt szerettem volna szemléltetni, hogy egyaránt fontosak."

Alább a teljes kép, először meg lehet próbálni, felismertek-e mindenkit (nem könnyű, egyes rajzok egyáltalán nem hasonlítanak a modelljükhöz), aztán utána eláruljuk a megfejtést is.

sgtpepper.jpeg

Balról jobbra:

Első sor: Kanye West, Drake, Taylor Swift, Lil Nas X, Greta Thunberg, Billie Eilish, Kylie Jenner
Második sor: Barack Obama, Beyoncé, Margaret Atwood, Elon Musk, Ai Weiwei, MIA, Millie Bobby Brown, Judith Butler, RuPaul, Kendrick Lamar, Alexandria Ocasio-Cortez, Miley Cyrus, Avicii, Björk, az Arcnélküli szellem, John Oliver
Hátsó sor: bell hooks, Bernie Sanders, Martha Nussbaum, Lil Peep, Xxxtentacion, Donna Haraway, Marina Abramovics, Jánisz Varufákisz, Slavoj Žižek

Címkék: grafika beatles
https://recorder.blog.hu/2019/11/18/kortars_hiressegekkel_nepesult_be_a_beatles_legendas_lemezboritoja
Kortárs hírességekkel népesült be a Beatles legendás lemezborítója
süti beállítások módosítása