Filmrecorder. Zenész ne maradjon a kaptafánál (Matangi / Maya / M.I.A.)

2019.11.10. 19:00, Gaines

mia_sundance_film_still.jpg

A Verzió Filmfesztivál programkínálatában a Toldi Klubban és Úrimuriban tartott koncertek és bulik mellett egy izgalmas zenei témájú dokumentumfilmre is bukkanhatunk, ami a 21. század egyik legfontosabb előadója, M.I.A. életébe enged egyedülálló betekintést.

Matangi / Maya / M.I.A. – így szól a 2018-as dokumentumfilm címe, rögtön jelezve, hogy nem csak egy szokványos zenészéletrajzról vagy turnéfilmről beszélünk. Hogy nemcsak az M.I.A. művésznéven ismert előadó zenei pályafutását ismerhetjük meg, hanem azt a lányt is, aki Matangi keresztnéven született, és aki magának a Maya becenevet adta. Tehát egy kifelé közvetített képet, egy családon belüli arcot, saját identitását – meg a köztük feszülő számos ellentmondást.

Mondjuk, nehéz is lenne M.I.A.-ről unalmas művet forgatni: a Srí Lanka-i származású MC-énekesnő Londonban született, ám családjával egészen kicsi korában visszaköltöztek a szigetországba, ahonnan az ottani polgárháború kirobbanása után nem sokkal menekülni kényszerültek, miközben az apja aktívan részt vett a kormányellenes harcokban a fegyveres tamil ellenállás alapítójaként. És akkor még nem beszéltünk arról, hogy lemezeivel és – nagyrészt underground, de mégiscsak – slágereivel, például az Ananász expressz és a Gettómilliomos című filmek révén hatalmasat szóló Paper Planesszel nagyban hozzájárult az elektronikus világzene/worldbeat berobbanásához. Vagy látványos klipjeiről. Vagy arról a nem elhanyagolható tényről, hogy harcos politikai kiállásai és aktivizmusa miatt állandó botrányok övezik.

matangi.jpg

Szóval M.I.A. roppant izgalmas alapanyag, és az énekesnő nemcsak élettörténetével szolgáltatott alapanyagot a filmhez: a londoni művészsuliban tanult, eredetileg dokumentumfilmes babérokra törő énekesnő végigforgatta a fiatalkorát, és több száz órányi archív videofelvételt bízott Steve Loveridge rendező gondjaira. Loveridge és M.I.A. régi jó barátok, ami természetesen felvethet kérdéseket a film elfogultságát illetően, de a Matangi / Maya / M.I.A. nem bálványozza főhősét, és nem is akarja leszedni róla a keresztvizet.

"NEM ELÉG FEGYVERBE SZÓLÍTANI, ELŐBB GONDOLKODNI KELL" - INTERJÚNK A VERZIÓ FESZTIVÁLIGAZGATÓJÁVAL

Loveridge a másfél órás játékidő alatt egy fokkal kevesebbet foglalkozik a zenei pályafutás végigkövetésével, a klasszikus lemezek megszületésével, mint a gyerek- és tinédzserkorával, valamint a Srí Lanka-i háttérrel. M.I.A. ezt utólag kifogásolta is, de nem tudunk egyetérteni: a legérdekesebb azt látni, hogyan lesz világsztár egy bevándorlóból – egyből a sok közül –, és hogyan definiálja későbbi karrierjét is akár édesapja tevékenysége, akár otthonához fűződő általánosabb viszonya. A film pellengérre állítja azokat, akik rosszhiszeműen pellengérre állították M.I.A.-t politikai nyilatkozatai, provokatív klipjei (mint a betiltott Born Free), vagy épp a botránnyá felfújt Super Bowlos középső ujj miatt – elhangzik a „zenész maradjon a kaptafánál” lózung az erkölcscsősz kommentátoroktól, ugyanakkor szemlélteti M.I.A. valódi belső konfliktusait, a sztárság meg az azzal járó anyagi jólét és a Srí Lanka-i állapotok közti ellentmondás okozta lelkifurdalást. (Igaz, a film átsiklik egy-egy kényesebb ügy felett: nem fest előnyös képet az M.I.A.-ről a New York Timesba egy nem feltétlenül hízelgő portrécikket író újságíróról, de nem teszi hozzá, hogy az énekesnő bosszúból nyilvánosságra hozta az újságíró telefonszámát.)

LOKÁLBÓL GLOBÁL - AZ ELEKTRONIKUS VILÁGZENE TÖRTÉNETE

A film tehát annak is megvilágító erejű tud lenni, aki követte M.I.A. pályafutását, miközben a laikusok számára is érdekes kor- és jellemrajz, karakterdráma. A Matangi / Maya / M.I.A.-t két alkalommal vetítik a Verzió Nemzetközi Emberi Jogi Dokumentumfilm Fesztiválon: november 13-án, este 19-kor a Trafóban, majd 16-án, este 20:45-kor a Toldi Kistermében, angol és magyar felirattal. Jegyek itt vásárolhatók.

https://recorder.blog.hu/2019/11/10/zenesz_ne_maradjon_a_kaptafanal_nezd_meg_az_m_i_a_-rol_szolo_dokumentumfilmet
Filmrecorder. Zenész ne maradjon a kaptafánál (Matangi / Maya / M.I.A.)
süti beállítások módosítása