Thom Yorke asztronautavárosában még az autók is repülnek

2019.10.31. 16:30, Gaines

thomklip2.png

Thom Yorke szólóprojektjének vizuális csomagolásában nagy hangsúlyt fektet a kreativitásra és izgalmas közreműködőkre, legyen szó az élő show-król vagy a klipekről. Az Anima című idei lemezét komplett rövidfilmmel vezette fel, most pedig az egyik számhoz lélegzetelállító fekete-fehér videó érkezett, melyben több mint háromezer kézzel rajzolt képkockában fest meg egy szürreális világot.

A Last I Heard (…He Was Circling The Drain) klipje valamelyest igazodik a Paul Thomas Anderson által rendezett kisfilm atmoszférájához és a lemez disztopikus koncepciójához: a német expresszionizmusból merítő, némafilmes hatású új klipben arctalan emberalakok vonulnak csoportosan vagy hajlandoznak a tömeg közepén, miközben körülöttük kocsik szállnak a levegőben, épületek gyúlnak lángra, vagy épp összeroskad a valóság, mint egy posztapokaliptikus rémálomban. Később felbukkan egy asztronauta is, aki magához idomítja a környezetét, szkafanderesek városában találja magát, vagy megsokszorozódik, ki tudja, az álmok logikáját lehetetlen követni. Vizuálisan mintha az új Twin Peaks-sorozat fekete-fehér, szemcsés-torzított kísérleti jelenetsorai párosulnának a Limbo vagy az Inside című videojátékok monokróm és sziluettekben gazdag világépítésével.

AZ ANIMA NÁLUNK TÍZPONTOS LEMEZ, ITT A KRITIKÁNK

Az animációs videó Saad Moosajee és a brooklyni Art Camp stúdió munkája, ők készítették el Mitski A Pearl című dalának animált videóját is. A több mint 3000 kézzel rajzolt képkockát mozgató koncepció megvalósítása során rengeteg ötlettel kísérleteztek, a claymation-től 3D-s animáláson és a tömegszimulációkon át a szénrajzig, a lineáris cselekményvezetéstől az absztrakcióig. „Megcsináltuk a videót, aztán kidobtuk, újrakezdtük, megint kidobtuk. Mindezt tucatszor” – olvasható a stúdió közleményében. – „Stresszes meló volt, de közben gyönyörű is.” Legfőbb céljuk az volt, hogy hűen tükrözzék Thom Yorke szabad asszociációs gondolatvilágát: az énekes megosztotta velük néhány összefüggés nélküli álomképét, ők pedig továbbfűzték. „Lényegében azt az élményt akartuk tolmácsolni, amikor teljesen magunkra maradunk, olyanok vesznek körül, akikben magadra ismersz, de nem érted meg őket, mert a város elvette az eszüket, nem fogják fel, hogy a segítségükre van szükséged.”

A pazar videó alább látható:

https://recorder.blog.hu/2019/10/31/az_asztronautak_varosaban_meg_az_autok_is_repulnek
Thom Yorke asztronautavárosában még az autók is repülnek
süti beállítások módosítása