Hallgasd meg Bob Dylan és Johnny Cash ritka duettjét!

2019.10.22. 16:00, Gaines

dylancash.jpg

Bob Dylan The Bootleg Series című kiadványsorozatának legújabb, szám szerint tizenötödik díszdobozos, 1967 és 1969 közti kiadatlan dalokat tartalmazó fejezete november elsején lát napvilágot, és beharangozónak egy igazi ritkaságot osztottak meg róla: egy demófelvételt, amely Dylan és Johnny Cash egyetlen közös stúdiózásán született.

A két énekes-gitáros-dalszerző 1969-ben ültek be együtt egy két napos session erejéig a Columbia nashville-i stúdiójába, ahol Dylan a Nashville Skyline című lemezét vette fel. Bob Johnston producer – aki mindkettejükkel dolgozott, a Blonde On Blonde-on és az At Folsom Prisonön – azt remélte, hogy egy egész albumra való duettkollekciót rögzíthet velük, de a két nap során rögzített 15 számból csak a Girl From The North Country jelent meg az emlegetett Nashville Skyline-on. Eddig.

LÁTTAD MÁR MARTIN SCORSESE DOKUMENTUMFILMJÉT BOB DYLAN 1975-ÖS TURNÉJÁRÓL?

A Wanted Man az 1969-es At San Quentin című Cash-koncertlemezre került fel először, majd stúdióváltozat is született belőle, a most meghallgatható bootleg-felvétel a legkorábbi verzió. A dalt Dylan szerezte kimondottan Cash-nek, és a közös demófelvételt követő héten, 1969. február 24-én már ezzel a számmal nyitotta a San Quentin-börtönbeli műsorát. A demón még hallani, hogy nem tanulta meg teljesen a szöveget, sokszor belebakizik, elneveti magát, vagy odakölt valamit – például „Cincinnati”-t „Oklahoma” helyett, ami szótagszámra stimmel. A kötetlen hangvételű felvétel elején még June Carter Cash is megszólal, figyelmeztetve férjét, hogy ne feledkezzen meg a melódiáról.

A 25 ÉVE MEGJELENT AMERICAN RECORDINGSRÓL ITT ÍRTUNK BŐVEBBEN

A teljes session, amin Carl Perkins is részt vett, pár hét múlva megvásárolható lesz a díszdobozos kiadványban, addig is itt a duettkuriózum:

https://recorder.blog.hu/2019/10/22/hallgasd_meg_bob_dylan_es_johnny_cash_ritka_duettjet
Hallgasd meg Bob Dylan és Johnny Cash ritka duettjét!
süti beállítások módosítása