Itt a Hangfoglaló Program – A HOTS bemutatja a BUSH 2019 konferenciaprogramját

2019.10.17. 16:30, trecorder

sinco_bush18_181115_066.jpg
A november 13-15. között zajló Budapest Showcase Hub 2019-es konferenciaprogramja a HOTS - Hungarian Oncoming Tunes zenei exportiroda szoros szakmai együttműködésével és szervezésében került összeállításra. A szakmai programok a zeneipar szinte minden platformján tevékenykedők számára értékes információkkal szolgálnak majd: lesz szó fesztiválszervezésről, a Kreatív Európa pályázatairól és a Music Moves Europe programról, az előadók listening session keretében is kipróbálhatják produkcióikat és a szervezők több panelt dedikálnak a zenei karrierút mobilitásának is.

A BUSH 2019 szakmai programja a HOTS - Hungarian Oncoming Tunes zenei exportiroda kapcsolati hálójára támaszkodva épül fel. Nevezhetjük ezt az elmúlt évek exporttevékenység-profitjának is, azonban kijelenthető, hogy egyben a teljes magyar piac érdeme is. Az elmúlt három évben a magyar könnyűzene célirányosan lehetett jelen minden meghatározó európai, amerikai és ázsiai szakmai eseményen. Ezzel párhuzamosan a résztvevő zeneipari szereplők számára is láthatóvá vált, hogy a HOTS zenei exportiroda hosszú távon tervez, és szeretné biztosítani azt a lehetőséget, hogy mind a piaci szereplők, mind a zenekarok megmutathassák, hogy egy olyan generációváltás ment végbe az itthoni könnyűzene minden szegmensében, amire érdemes lehet figyelni.

A BUSH konferenciájának idén az volt a koncepciója, hogy minden létező szakmai szektort ki tudjon szolgálni – ehhez a Music Hungary Szövetség felépítése volt az alap. A tervezés során is az vált prioritássá, hogy a zeneipar minden szegletét meg tudja szólítani a program, olyan nemzetközi szereplőkön keresztül, akiket másképp nem lenne módjuk a piaci szereplőknek ilyen közvetlen formában elérni. Ebben az értelemben külön fókuszt kapnak a fesztiválok, a menedzsment- és koncertszervezés témakörein túl a klubok, az európai támogatási rendszer, a zenei oktatással foglalkozó szakemberek, a tech- és startup-vállalkozások, az alkalmazott zene vagy a mental health kérdésköre, és persze megmaradtak olyan formátumok is, amikkel könnyű a BUSH-t azonosítani az elmúlt évek fényében. Ilyen például a sync és a listening sessionök, amelyek továbbra is fontos részét képzik a konferenciaprogramnak. Összeállításakor a cél a meglévő formátum és programkínálat kinyitása és a itthoni és regionális zeneipar minden szereplője számára hozzáférhetővé tétele volt, hogy Budapest megmutathassa a BUSH ideje alatt, hogy egy igazi zenei és kreatívipari hubbá nőtte ki magát az elmúlt években, ahol könnyű inspirálódni.

A program kapcsán Bali Dávid, a HOTS zenei exportiroda vezetője mesélte el, hogy melyik előadásokat ajánlja nemzetközi zenei karriert tervező zenei produkcióknak:

"A csütörtöki napon a norvég Geir Luedy, AURORA és Sigrid menedzsere tart – saját működése során először – egy olyan keynote-ot, ahol felfedi a tehetséggondozásról vallott elveit a két énekesnő nemzetközi karrierjén keresztül, erre a programra igazán könnyű büszkének lenni. Ezen felül tanulságos lehet a Kendrick Lamarral, Madonnával és a Red Hot Chili Peppersszel is dolgozó Philippe Weiss listening sessionje, az Outbreakers' Lab mentora, a Savages korábbi menedzsere, valamint a Gotan Project kiadóját működtető Sally-Anne Gross a kreatívipari kiégésről és a mental health problémáiról tart workshopot, a pénteki napon pedig Jónás Vera vezet majd egy panelt, ahol a dal útjáról lesz szó – mindenről, ami egy szerzőnek érdekes lehet: disztribúcióról, rádióról, streamről és médiáról is, a SoundCloud, a CDBaby, a Muzika.hr és a Radioplugging.eu képviselőinek részvételével. A metalzenészeknek pedig külön panellel rukkolunk elő – a kanadai Banger TV szerkesztője és, mondjuk ki, influenszere, Blayne Smith (@metalcomedy) elfogadta a meghívásunkat, és az ittlétét főleg a helyi színtér megismerésére szánja majd azon túl, hogy a lemezkritika műfajáról tart majd előadást, arról, hogy a YouTube terében hogyan lehet életben tartani egy jellemzően nyomtatott sajtótermékbeli formátumot a XXI. században."

sinco_bush18_181115_187.jpg
A fentiek mellett a konferencia részét képezi több olyan panel is, amit zeneipari háttérmunkások, szervezők, promoterek tudnak leginkább hasznosítani. A fesztiválpanelre a Pohoda, az Electric Castle, az EXIT, valamint az osztrák Arcadia promoterei és munkatársai fogadták el a felkérést, a promotereknek szóló panelre a brit 13 Artists és az ATC Live is delegál olyan ügynököt, akinek van tapasztalata a régióban. Az IMPALA magyarországi tagszervezete, a HAIL jóvoltából a független kiadók is saját teret kapnak, valamint a sync kétszer is megjelenik majd a programban: a Sony PlayStation zenei supervisora, Duncan Smith, valamint a holland Sizzer sync ügynöke, Seppl Kretz is jelen lesz. Ezen felül külön öröm, hogy a felsőoktatás témájában a mannheimi Popakademie és az amszterdami Conservatorium is intézményvezetői szintről delegál oktatót abból a célból, hogy a zenei oktatás témaköréről lehessen tabuk nélkül beszélgetni.

bush_hots_2.jpg

A BUSH-on debütálnak többek közt a HOTS SongLab idején összeállt dalok is. 

"Abban bízom, hogy az összesen nyolc kiválasztott szerző olyan tapasztalatokra tehet majd szert, amivel inspirálhatja a saját színterét és közösségét is: merem remélni, hogy a SongLab, mint formátum, kellően izgalmas minden piaci szereplő számára, legalábbis az, hogy több mint 200 dal érkezett be a négy producerhez, önmagában is sikerélmény mindannyiunk számára, és megerősítés arra vonatkozóan, hogy több hasonló programot kell lehetővé tennünk. Így, hogy a SongLabet pont a BUSH elé időzítettük, szeretnénk hinni, hogy Budapesten egy héten át minden a könnyűzenéről szól majd, és mi is alig várjuk, hogy megtudjuk, hogy a producerek – nevezetesen Matt Lawrence, Mo Hausler, Howie B és Noah Slee – vajon kiket választottak a jelentkezők közül, és hogy a közös munka milyen dalokat eredményez majd a SuperSize falain belül" – mondta Bali Dávid a HOTS SongLabről.

hots_prods_cover_03_1.jpg

November 13. és 15. között rendezik meg a BUSH-t, vagyis a Budapest Showcase Hub-ot, a zeneipar klubszezonjának legizgalmasabb fesztiválját és szakmai konferenciáját, ahol a kelet-európai régió legjobb zenészei Budapest legnépszerűbb szórakozóhelyein lépnek fel. A három napos zenei tudattágítón a keleti blokk és a program idei vendége, Ausztria 35 előadója mutatkozik be. Sokan hazájukban több ezres koncerteket adnak és többekre már most felfigyeltek a híres nemzetközi kiadók, így olyan fellépőket is meg lehet nézni, akik hamarosan a legnagyobb nemzetközi fesztiválok nagyszínpadain lépnek majd fel.

A Budapest Showcase Hub 2019 az NKA Hangfoglaló Könnyűzene Támogató Program és a HOTS - Hungarian Oncoming Tunes zenei exportiroda támogatásával és szakmai együttműködésével valósul meg.

A BUSH 2019 teljes konferenciaprogramja elérhető az alábbi linken, a programokra jegyet váltani itt lehet.

A cikksorozat a Hangfoglaló Program együttműködésével készül.

https://recorder.blog.hu/2019/10/17/itt_a_hangfoglalo_program_a_hots_bemutatja_a_bush_2019_konferenciaprogramjat
Itt a Hangfoglaló Program – A HOTS bemutatja a BUSH 2019 konferenciaprogramját
süti beállítások módosítása