Visszatér a Womex! Jövőre ismét Budapest lesz a világzene fővárosa

2019.10.10. 17:00, Gaines

womex_black.jpg

2015-ben a hazai zenei szakma talán legnagyobb teljesítménye volt, hogy Budapestre tudták hozni a vezető világzenei vásárt, a Womexet, azaz a World Music Expót. Az esemény magyarországi szervezője, a Hangvető egyebek mellett az idei Budapest Ritmo Fesztivál sikerének köszönhetően ismét elnyerte a rendezési jogot: 2020-ban a 29. CAFe Budapest Kortárs Művészeti Fesztivál részeként megint Budapestre költözik a Womex!

A World Music Expo egyszerre vásár, világzenei showcase fesztivál és konferencia: a népzene és világzene területéről minden fontosabb szereplőt összegyűjt a világ közel száz országából. Kiadók, koncert- és fesztiválszervezők és előadók nagyszabású nemzetközi találkozása ez, amely középpontjában a különböző nemzetek – természetesen elsősorban a rendező ország, azaz Magyarország – zenei kultúrájának megismertetése áll. 

INTERJÚNK A WOMEXET ALAPÍTÓ ÉS SZERVEZŐ BERLINI IRODA KOMMUNIKÁCIÓS IGAZGATÓJÁVAL


A Womex nemcsak a világ, hanem a régió legfontosabb világzenei összejövetele is egyben, melyet 1995 óta évente rendeznek meg Európa valamelyik kulturális központjában. Az, hogy 2015 után újra Budapest adhat otthont az eseménysorozatnak, a CAFe és a Hangvető által közösen megálmodott Budapest Ritmo eredményeinek, sikereinek elismerése is. A négy évvel ezelőtti négynapos budapesti eseménysorozat óriási sikerrel zárult: a rendezvény történetében hosszú évek óta akkor először minden jegy elkelt a koncertnapokra, és mintegy 150-nel több külföldi szakember érkezett hazánkba, mint a 2014-es spanyol rendezvényre. A fesztiválról beszámoltunk szemlélőként, évértékelőnkben pedig azt is megnéztük, hogyan teljesített az esemény zeneipari szemszögből, és mit hozott a zenéből élők konyhájára. Arról, hogy ez miért nagy dolog, és pontosan hogyan is zajlik a rendezvény, a szervezők itt írtak bővebben.

A CAFe Budapest Kortárs Művészeti Fesztivál keretében vasárnap zárult Budapest Ritmo negyedik kiadásán egyebek mellett zöld-foki szigeteki mornát, ifjú portugál fado tehetséget, etióp világsztárt, sőt a világon egyedülálló kuriózumnak számító női Gnaua csapatot is láthatott a közönség. A fesztivál hagyományaihoz hűen ezúttal is átadták a Budapesti Ritmo Díjat, melyet minden évben egy-egy olyan külföldi, világzenei téren tevékenykedő szakembereknek ítélnek oda, aki sokat tett Magyarország és a régió zenéjének megismertetéséért a világban. Az idei díjat Hilde Bjørkum vehette át, aki 29 éve vezeti Skandinávia legnagyobb világzenei rendezvényét, a Førde Traditional and World Music Festivalt; Borkum közel húsz magyar együttest mutatott be Norvégiában, köztük a Muzsikást, Lajkó Félixet és a Cimbalibandet.

egy Mamar Kassey koncertvideó a 2015-ös budapesti Womexről:

https://recorder.blog.hu/2019/10/10/visszater_a_womex_jovore_ismet_budapest_lesz_a_vilagzene_fovarosa
Visszatér a Womex! Jövőre ismét Budapest lesz a világzene fővárosa
süti beállítások módosítása