Budapestre jön a Womex - és hogy ez miért nagy dolog

2014.03.19. 15:12, rerecorder

Womex.jpg

A Womex, azaz a World Music Expo (Világzenei vásár) berlini központja ma jelentette be hivatalosan, hogy 2015-ben Budapesten rendezik a világzene legnagyobb szakmai eseményét. A hagyományosan mindig októberben megrendezett fesztivál 2015-ben október 21-25. között lesz a magyar fővárosban. Az esemény magyarországi szervezője a Hangvető kft., amely pályázat útján nyerte el ezt a jogot a Womex nemzetközi szervezőirodájától, 22 más városbeli pályázó előtt.

A Womex - túl azon, hogy itt lesz a szakma krémje és a fesztivál alatt napi húsz koncert is megtekinthető lesz - leginkább nyilván azért fontos ügy, mert a magyar zene, elsősorban nyilván a folk és folkkörnyéki zene kerül erős reflektorfénybe általa. 

És akkor innentől a teljes sajtóanyag a szervezőktől (Lelkes András, Liber Endre, Weyer Balázs):

"Mi a Womex?

A népzenei és világzenei terület elsőszámú reprezentatív nemzetközi eseménye. Egyszerre vásár, világzenei fesztivál, konferencia, zenei dokumentumfilmek fesztiválja és díjkiosztó ünnepség. Esemény a műfaj ünneplésére, új tehetségek befutására, üzletkötésre, ismerkedésre a szakmai nagyjaival, koncertek és fesztiválok programjának lekötésére, tanulásra és barátságok kötésére. Alkalom a zene ünneplésére. Olyan, mint a filmiparnak a cannes-i filmfesztivál, csak mindig máshol rendezik.

Kik vesznek részt a Womexen?

  •          Körülbelül 270 kiállító stand
  •          Lemezkiadók
  •          Fesztiválok és koncerthelyszínek képviselői
  •          Menedzserirodák
  •          Körülbelül 70 előadó illetve zenekar
  •          Szakújságírók
  •          Nemzeti zenei exportirodák a világ minden tájáról
  •          Koncertügynökségek
  •          Zenetudósok, filmesek, hangszerkészítők, rádiósok és tévések
  •          Összesen mintegy 2500 nemzetközi vendég, a szakma krémje a világ minden tájáról
  •          A legutóbbi Womexre 98 országból érkeztek küldöttek, köztük 500 lemezkiadó képviseltette és 600 fesztivál illetve koncerthelyszín képviseltette magát. 300-nál is több újságíró vett részt, köztük 130 rádióriporter tudósított az eseményekről. A 70 koncertet 450 zenész és közreműködő adta és 40 konferencia-előadást hallhatott a közönség.

Hányszor és hol rendeztek eddig Womexet?

Először 1994-ben, Berlinben rendezték meg a Womexet, alig néhány évvel a világzene, mint fogalom elterjedése után. Azóta rendeztek Womexet egyebek mellett Brüsszelben, Marseilleben, Stockholmban, Koppenhágában, Rotterdamban, Essenben, Newcastleben, Sevillában, Thessalonikiben és Cardiffban, idén pedig a spanyol Galícia tartomány fővárosában, Santiago de Compostelában rendezik meg. A budapesti lesz az első, amelyet Közép- és Kelet-Európában (ha úgy tetszik, - Thesszalonikit nem számítva – Berlintől keletre vagy a posztszovjet térségben) rendeznek meg. Ez lesz a 21. Womex.

A Womex és Magyarország

A budapesti rendezéssel a magyar nép- és világzenei szakma régi álma valósul meg, amelyen régóta dolgoztak a mostani nyertes pályázat munkatársai és mások is. Az előzmények között érdemes megemlíteni, hogy már az első Womexen lépett fel magyar előadó (az Ökrös zenekar), és hogy 2008-ban a Muzsikás kapta a Womex életműdíját. 2011-ben pedig a koppenhágai Womexen mutatkozhattak be magyar előadók - a szintén pályázat útján odaítélt megnyitóünnepségen – amelynek szervezője szintén a Hangvető Kft., rendezője pedig Liber Endre volt (aki a nyertes budapesti pályázatot készítő csapatnak is tagja). Ennek a megnyitónak az emlékezetes sikere nyitotta meg az utat a mostani rendezés előtt. 2012-ben Lajkó Félix aratott nagy sikert a szakmai fesztiválon és az úgynevezett hét szamuráj – a Womex adott évi programját összeállító zsűri tagjai – között is szerepeltek már a közelmúltban magyar szakemberek: 2013-ban a cardiffi Womex zsűrijében Szép Fruzsina, a Sziget programigazgatója, idén a Santiago de Compostela-ban rendezendő Womex zsűrijében pedig Weyer Balázs (aki szintén tagja a nyertes budapesti pályázatot készítő csapatnak is).

Az első Közép- és Kelet-Európai Womex nagy lehetőség a magyar nép- és világzenei előadók, de az egész régió előadóinak számára is, hogy bekerüljenek a nemzetközi vérkeringésbe. Szakmai vonatkozásban is cél minél több hazai és környező országbeli résztvevő megnyerése, és a kelet-európai jelenlét növelése. Ennek érdekében szeretnék felkészíteni a magyar nép- és világzenei előadókat a pályázás és megmérettetés módjára, a nemzetközi jelenlétre.

Budapestre egyúttal bizonyosan olyan előadók érkeznek a Föld minden kontinenséről, akiket különben talán sosem lenne lehetősége látni a helyi közönségnek – a rendezvény esti koncertprogramja (esténként mintegy 20 koncerttel) ugyanis nyitott a nagyközönség számára is. A pontos program csak az adott év májusában dől el, mert a zsűri hagyományosan akkor dönt az általában sok száz pályázat közül – de az eddigi rendezvények alapján biztosra vehető a résztvevő zenekarok magas színvonala.

Miért jó, hogy Budapesten rendezik a Womexet?

  •          Mert a magyar nép- és világzenei előadók minden korábbinál könnyebben és nagyobb eséllyel mutatkozhatnak be a szakma nemzetközi élvonala előtt és ezáltal a teljes magyar népzenei szcéna bekerülhet a nemzetközi vérkeringésbe.
  •          Mert a várható 12 ezer itt töltött vendégéjszaka komoly bevételt jelent a magyar turizmusnak, és általában a gazdaságnak és a városnak
  •          Mert a közönség olyan zenei produkciókkal találkozhat, amelyek csak ritkán, vagy talán sosem jutnak el Magyarországra
  •          Mert növeli a magyar zene exportképességét. Ezáltal is nő az ország és Budapest iránti turisztikai érdeklődés, mivel a zene fontos érzelmi turisztikai tényező, amely az adott hely identitását is hordozza. Mert Budapest úgy jelenhet meg, mint a régió egyik kiemelkedő kulturális és turisztikai központja.
  •          Mert a Womex inspiráló, pezsgő, megtermékenyítő rendezvény, amely ihletet, lendületet, élményt adhat a magyar nép- és világzene szereplőinek, a közönségnek, és a városnak

Kik állnak a budapesti pályázat mögött?

A pályázatot a Hangvető Kft., a magyar nép- és világzenei piac nemzetközileg is ismert szereplője adta be. A pályázat készítői és a budapesti Womexet szervező csapat Lelkes András, Liber Endre és Weyer Balázs. A pályázatban partnerként közreműködtek a helyszínül szolgáló intézmények, elsősorban a zenei programok zömét befogadó Művészetek Palotája és a kiállításnak teret adó Millenáris. A budapesti Womex előkészületeire és megrendezésére a kormány 2014-ben és 2015-ben összesen 470 millió forint forrást biztosít. Támogatásáról biztosította továbbá a rendezvényt a budapesti városvezetés és turisztikai cége, a Budapesti Fesztivál- és Turisztikai Központ Nonprofit Kft. és az MTVA illetve a Magyar Rádió is, akik az esemény beharangozásával, közvetítésekkel és a hagyományosan a Womex-szel egyidőben megrendezett európai világzenei rádiós találkozó (EBU world music workshop) vendéglátói feladatainak ellátásával is részt vállalnak a rendezvény remélhető sikeréből.

Hogyan zajlik egy Womex?

A Womex hagyományosan szerdától vasárnapig tart.

  •          Az első nap a nyitógáláé, amikor egy adott kultúra vagy zenei hagyomány direkt erre a célra készült, pályázat útján kiválasztott egyedi színpadi produkcióját láthatja a közönség. (Ez volt a Hungarian Heartbeats 2011-ben, Koppenhágában.)
  •          A második, a harmadik és a negyedik nap az expó, a konferencia, a filmfesztivál terepe napközben. Az este a zenei fesztiválé: esténként ilyenkor öt párhuzamos színpadon összesen legalább húsz koncert fut, minden előadónak 45 perce van, a színpadok csúsztatva kezdenek, így akár mind a húsz előadót is megnézheti, aki szeretné. A koncertek után világ különböző pontjairól érkező világzenei dj-k tartanak csúcstalálkozót.
  •          A vasárnap a záróünnepségé és a díjkiosztóké: ilyenkor osztják ki többek között a Womex életműdíját, az év lemezkiadójának díját és az év zeneipari személyiségének díját, melynek zárásaként az életműdíj díjazottja koncertet is ad."
Címkék: hangvető womex
https://recorder.blog.hu/2014/03/19/budapestre_jon_a_womex_es_hogy_ez_miert_nagy_dolog
Budapestre jön a Womex - és hogy ez miért nagy dolog
süti beállítások módosítása