Északi elektrodiszkó, a bossa nova dívája, multikulti afrojazz: a Balaton Piknik tíz remek produkciója

2019.09.09. 15:30, Gaines

balatonpikniki.jpg

Megjött az ősz, azt hihetnénk, véget ért a fesztiválszezon, ám ez nagy tévedés. A hét végén, szeptember 13-án és 14-én ugyanis visszaköltözik a nyár a balatonboglári Gömbkilátóhoz, és a családias hangulatú Balaton Piknik keretében elsőrangú magyar és nemzetközi line-uppal kapcsolódhatunk ki. Jöjjön egy kis kedvcsináló válogatás a hosszú hétvége koncertjeihez: tíz pompás szám a tíz fellépőtől!

#DJ Bootsie

A magyar elektronikus zene egyik kimagasló alakja, a hazai hiphop hőskorából a Yonderboi és Zagar DJ-pultjain át a hiphopot, jazzt, népzenét, filmzenei hatásokat, széttört ritmusos, glitches elektronikát ötvöző szólóprodukciójáig jutott el. A második lemezen felcsendülő Lieutenant Chrome a Bootsie-féle nagyívű, sokszorosan rétegzett kompozíciók mintapéldája.

#Galactic Jackson

Galactic Jackson, azaz Balla Zoltán nemcsak megszállott zenerajongó, hanglemezgyűjtő, és analóg szintetizátorokat felhalmozó producer-előadó-DJ, hanem egyben az italo diszkó hazai szakavatott ismerője. Bár tavaly éppenséggel acid duettkislemezt jelentetett meg, mi mégis egy egyórás diszkómixszel szemléltetjük, miért kihagyhatatlanok a Galactic Jackson-bulik.

GALACTIC JACKSON KÖRBEVEZET GYŰJTEMÉNYÉBEN

#Morcheeba

A kilencvenes évek triphop-korszakának egyik nagy túlélője az alaptrió különböző variációit felvonultatva – most épp az egyik Godfrey-testvér kiválása óta duóban – rendületlenül játssza lounge-os/downtempós zenéjét, hazánkban töretlen népszerűségnek örvendenek. Az 1998-as Big Calm nyitószáma bármilyen stresszt kilazíthat lusta beatjével és Skye selymes hangjával.

#Róisín Murphy

Az északi tájakat képviseli az experimentális pop ír veteránja, a Moloko egykori énekesnője, ám semmiképp se hűvös borongásra kell számítani tőle: Róisín Murphy az elektropopon belül saját képére formált már olasz táncdalokat, elektrodiszkót párosított modern építészethez, új száma pedig tömény house. A New York-i melegbálkultúra előtti tisztelgését választottuk.

#Nubiyan Twist

A londoni jazz színtérről érkező kollektíva annyi afrikai és/vagy jamaikai eredetű műfajt vegyít, hogy össze sem tudjuk szedni: a neosoult az afrobeattel, a hiphopot a jungle-lel, a dubot a ska-funkkal. Az az egy biztos, hogy a négyfős fúvósszekcióval megáldott csapat groove-os ritmusaira nem lehet nem táncolni. Itt egy különösen dögös neosoulfunk-daluk.

#Nicola Conte

A nu-jazzes/acid jazzes, a bossa nova felé is előszeretettel kiránduló Nicola Conte nem egyszer megfordult nálunk, tartott DJ-szetteket, jazz-zenekarának színeiben kollaborált Harcsa Veronikával. Ezúttal a Spiritual Galaxy nevű formációjával, egy skandináv-olasz-amerikai koprodukcióval jön, az ő tavalyi lemezükről mutatunk egy remek afrojazz-dalt.

#José González

A svéd-argentin származású énekes-dalszerző az eddigi zenekari formációkkal és elektronikus hangzásokkal szemben az akusztikus indie folkot részesíti előnyben, bár String Theory nevű projektjével experimentális irányba is kikacsintott. A svéd The Knife Heartbeats című számának feldolgozását tucatnyi reklámban és sorozatban láthattuk, de még nem untuk meg.

NÉGY ÉVE INTERJÚT KÉSZÍTETTÜNK JOSÉ GONZÁLEZZEL

#Maestro

A jazzmániás amszterdami lemezlovas bulijain csupa minőségi zene követi egymást, egyik pillanatban még John Coltrane fújja, aztán Nina Simone hangját halljuk, majd beindulnak Fela Kuti afrobeat ritmusai. Saját jazzrádiót működtet, de ha klubba hívják DJ-zni, azzal se fog mellé. A legendás Blue Note kiadó zenéihez készített remixei igazi ínyencfalatok.

#Gilles Peterson

Legendás DJ, lemezkiadó, tehetséggondozó, kultúraközvetítő, zenei influenszer – a szó legjobb értelmében. Mint a Recordernek adott interjújában elmondta, DJ-ként a szervezett káoszban hisz, ami a tánctéren katasztrófához és csodához is vezethet. A Reality And Fantasy remixében egy zongorás-perkás jazz-szerzeményből faragott apránként építkező klubdalt.

#Bebel Gilberto

A bossa nova egyik atyja, João Gilberto lánya maga is zenei pályára lépett, a műfaj második generációs sztárjaként a kétezres évek elejétől kezdve öt sorlemezt jelentetett meg, melyekben downtempós elekronikával ötvöz klasszikus hagyományokat. A KEXP műsorában visszatért a gyökereihez, és akusztikus gitáros kísérettel adta elő Tanto Tempo című lemeze címadó dalát.

Jegyek és részletes program a Balaton Piknik honlapján.

https://recorder.blog.hu/2019/09/09/eszaki_elektrodiszko_a_bossa_nova_divaja_multikulti_afrojazz_a_balaton_piknik_tiz_remek_produkcioja
Északi elektrodiszkó, a bossa nova dívája, multikulti afrojazz: a Balaton Piknik tíz remek produkciója
süti beállítások módosítása