Filmrecorder. Hatalmas kis hazugságok - második évad (kritika)

2019.07.22. 15:00, vferi

hatalmas_kis_hazugsagok_onl.jpg

Van-e értelme folytatni egy sorozatot az első évad után, ha elfogyott az alapanyag? A Hatalmas kis hazugságok idén Meryl Streeppel emelte a téteket, felemás sikerrel.

A gyermekeik első iskolai évét shakespeari királydráma szintjére emelő anyukákról szóló Hatalmas kis hazugságok eredetileg minisorozatnak készült, és csak a bemutató után döntött úgy az HBO, hogy érdemes tovább követni a „Monterey Ötök” (Reese Witherspoon, Nicole Kidman, Shailene Woodley, Laura Dern és Zoë Kravitz) életét. Az első évadban a kisebb-nagyobb ferdítések egy ember halálához vezettek, a második felvonás pedig arra fókuszál, hogyan próbálnak megküzdeni a gyilkosság résztvevői életük legnagyobb hazugságával.

Nehezítő körülményként megérkezik a fiát gyászoló Mary Lousie is, aki Merly Streep hátborzongató alakításának köszönhetően még az erőszakos gyermekénél is fenyegetőbb, és nem igazán ad lehetőséget a többieknek a továbblépésre – sőt, még mélyebb szakadékba taszítja az amúgy is válságban lévő Celeste-et (Kidman). Mary Lousie személyében egy izgalmas új főgonoszt kapott az évad, ugyanis bántalmazó férjekkel sok sorozatban találkozunk, de olyan ízig-vérig antifeminista női karakterekkel már ritkábban, akik nemhogy nem harcolnak a patriarchális rendszer ellen, de teljes erejükkel támogatják azt.

hatalmas_kis_hazs.jpg

Hiába az emlékezetes antagonista, sajnos a második évad nem tudta elkerülni a nem tervezett folytatások átkát, és hiányzik belőle a korábban megszokott feszes történetmesélés – ami nem véletlen, hiszen a rendező Andrea Arnold (Akvárium, American Honey) kezéből időközben kicsavarta az irányítást az HBO és az első etapot rendező Jean-Marc Vallée. (Abba inkább ne is menjünk bele, hogy ez a lépés mennyire rosszul veszi ki magát egy feminista üzenetekkel teletűzdelt sorozat esetében.) Sosem fogjuk megtudni, hogy a folytatás már a forgatókönyvírás szakaszában vált zavarossá és fókusz nélkülivé, vagy az utómunkák tették azzá, mindenesetre az egész évadot átívelő narratíva hiánya eléggé szembetűnő.

Ha egységben nem is működik, részleteiben mégis sok gyöngyszemmel ajándékozott meg az évad, például a korábbi részekben még mellékszerepbe kényszerülő Laura Dern csodálatos őrjöngésjeleneteivel, a Meryl Streep kontra Nicole Kidman csatározással, Bonnie múltjának feltérképezésével és Jane szerelmi szálával. Kár, hogy minden remek jelenetre jutott egy kidolgozatlan konfliktus vagy egy papírízű bölcsesség a hazugságokról. Az A-listás színésznők ugyan elcipelték a hátukon az évadot, de azért ők sem tudták elfedni a hatalmas kis hiányosságokat.

osztályzat: 6,5/10

szerző: Rácz Viktória

Ez a Recorder magazin 74. számában megjelent kritika kibővített, átdolgozott és aktualizált változata.

https://recorder.blog.hu/2019/07/22/filmrecorder_hatalmas_kis_hazugsagok_masodik_evad_kritika
Filmrecorder. Hatalmas kis hazugságok - második évad (kritika)
süti beállítások módosítása