Itt a Hangfoglaló Program – Néhai Bárány: együtt maradni és csinálni

2019.07.18. 09:19, trecorder

nehai_barany_credit_halasz_gabor.jpg
Az alternatív rockot játszó Néhai Bárány zenekar 2004-ben alakult, és az elmúlt tizenöt évben szinte folyamatosan aktív volt. A háromfős, keszthelyi székhelyű együttes 2015-ben megnyerte az Index A Szám című dalversenyét, amelynek köszönhetően a szakma és a közönség is felfigyelt rájuk. Május végén megjelent legújabb videoklipjük, a Mozgás, a Rossz versek stábjával való közös együttműködés gyümölcse. Burucs Szabival, a zenekar énekes-dalszerzőjével beszélgettünk, akit a koncerteken – kissé szokatlan módon – a dobok mögött kell keresni. Fotó: Halász Gábor.

A zenekar 2004-ben, tizenöt évvel ezelőtt alakult. Mennyit változott ez alatt az idő alatt a zenétek?

Remélhetőleg annyit, amennyit mi. A 2004-től 2007-ig tartó időszakban főként feldolgozásokat játszottunk. Az akkori rocklegendák inspiráltak bennünket: Rage Against The Machine, Red Hot Chili Peppers, Nirvana, System Of A Down, Slipknot, Tankcsapda, Illés, Omega, Rémember stb. Egyedül a diszkóval és a vérben tocsogó metállal nem tudtunk azonosulni. A legtöbb ismert zenénk a 2010 és 2014 közötti korszakból való, ekkor négyfősre duzzadt a zenekar, és megjelent két lemezünk, az Egyenes és a Kapcsolatok. 2015-ben visszaállt a háromfős felállás, és megnyertük az Index dalversenyét, ami sok kaput nyitott meg előttünk. Mindeközben rengeteg banda hat ránk folyamatosan. Úgy gondolom, mind emberileg, mind zeneileg sokat változtunk.

Mi kell hozzá, hogy egy együttes ilyen sokáig fennmaradjon?

Marcinak (Burucs Marci szólógitáros – a szerk.) az a mondata, hogy „Srácok, a lényeg, hogy ne oszoljunk fel többet. Együtt kell maradni és csinálni.”

Május végén jelent meg a Mozgás című klipetek, amely egy megegyező című nagylemezt vezet fel.

A 2018/2019-es évadban bekerültünk a Hangfoglaló Program Induló Előadói Alprogramba, amely részeként el kell készíteni egy lemezt és egy klipet, valamint szerveznünk kell egy lemezbemutató koncertet. A lemez és a klip a Hangfoglaló Program támogatásával jelenik meg, a Gold Record kiadó gondozásában. A videót Reisz Gábor, Becsey Kristóf, Tasnádi Zsófi, valamint egy jókora filmes stáb hozta össze nekünk. A klip mondanivalója talán az, hogy merjünk együttműködni olyanokkal, akik hasonlóan gondolkodnak, mint mi. Az albumok egy-egy időszakot ölelnek át és zárnak le számunkra, pont mint egy-egy fotóalbum. Így lesz ez a Mozgás című nagylemezzel is, ami 2019 végén fog megjelenni.

Legújabb videoklipjük, a Mozgás:

Miért döntöttetek úgy, hogy hazaköltöztök Keszthelyre?

Mert itt csendesebb és nyugodtabb a környezet, tisztább a levegő, és higgadtabbak az emberek, mint Pesten. Ráadásul itt van a Balaton, ez a hatalmas víztömeg, amiben még fürdeni is lehet. Tény, hogy a fővárosban van a legtöbb lehetőség, ezért mindenki oda igyekszik, és folyamatosak a megkeresések, ha egy zenekarra felfigyelnek. Most a távolság miatt kétszer is meggondolják a klubok is, mi is, hogy megéri-e hat-nyolc órát utazni egy háromnegyed órás fellépésért. Nem panaszkodhatunk, rendszeresen kapunk felkéréseket, de most a lemezre koncentrálunk. Amíg az el nem készül, igyekszünk visszafogni a koncerteket.

Mik a zenekar közép-, illetve hosszú távú tervei?

Bemegyünk a próbaterembe, megírunk, majd felveszünk egy jó lemezt önmagunk és talán többek örömére. A hosszú távú terv ugyanez.

Milyen koncertjeitek voltak a nyáron, hol léptek fel legközelebb?

Július 6-án a Szabihíd fesztiválon léptünk fel a Szabadság hídon, aztán pedig július 27-én leszünk a Művészetek Völgyében. Mindkettő hangfoglalós szervezés. Utána a nagylemez elkészültéig koncertszünetet tartunk.

A cikksorozat a Hangfoglaló Program együttműködésével készül.

https://recorder.blog.hu/2019/07/18/itt_a_hangfoglalo_program_egyutt_maradni_es_csinalni_nehai_barany
Itt a Hangfoglaló Program – Néhai Bárány: együtt maradni és csinálni
süti beállítások módosítása