Elektronikus zenék - a komfortzónán túl

2019.07.13. 10:11, coffinshaker

Mostani összeállításunk témája, hogy a most bemutatott lemezekkel készítőik szinte mind a komfortzónájukon kívülre merészkedtek. És milyen jól tették.  Elektronikus tánczenei rovatunk válogatása a Recorder magazin 73. lapszámából.

Alighanem az év egyik legváratlanabb eseménye, hogy Rod Modell albumot írt a Tresornak. A detroiti dubtechno-legenda és a berlini kultkiadó alapvetően más tengelyeken mozog, mióta világ a világ, de épp ez ad rendkívül különleges színezetet a megjelenésnek, ráadásul a

Captagon (Tresor Records, 2019)

feltűnően jó is lett. Modell talán élete leggyorsabb zenéit jegyzi, a hevesebb lüktetés sokkal jobban aládolgozik nem e világi, zörejes-félmechanikus ambient/dub sávjainak, mint bármelyik más lassabb setupja az évtizedből.

  

 

Az izlandi Yagya kétségtelenül a techno egzotikusabb hangzásokat alkotói művészei közé tartozik, zenéi mindig azonnal felismerhetőek, és nincs igazán más előadó, aki hasonlóban utazna. Pont ezért meglepő, hogy

Stormur (A Strangely Isolated Place, 2019)

című új lemezén főleg mainroom-kategóriás darabokkal jelentkezik, amikben persze valamennyire most is ott van a már jól ismert ábrándozós, eposzi tereket levegővel megtöltő jelleg, de közben mégis érezni, hogy elsősorban partizóknak íródtak, és minél hangosabban szólnak, annál hatásosabbak.

  

Anthony Naples kevés megjelenéssel, viszonylag hamar meghatározó alakja lett a house színterének. A New York-i művész zenéiben mindig van valami sajátos, leftfieldes hangzás, ami egyértelműen kiemeli a műfajra jellemző újdonságáradatból.

Új,

Fog FM (ANS, 2019)

című albuma sem kivétel: semmi olyan nincs benne, amit ne hallottunk volna korábban, de valami akkor is más benne. Egy effekt itt, egy csavarás amott... kis, meglepetésszerű megoldások ötletes halmaza, melyek lehet, hogy csak sokadik hallgatásra tűnnek fel igazán.

 

Ambientalbummal jelentkezik Leif. Az elmúlt tizenöt évben jelentős tech house/house-diszkográfiát felépítő angol producer kozmikus utazásra indul a

Loom Dreamen (Whities, 2019)

- a két, egyenként tizenhét perces oldal összesen hat tételt tartalmaz természeti hangokkal és moduláris elektronikával. A lemezhez készült egy interaktív weboldal is, ahol a felhasználókegy virtuális világban barangolhatnak, és tudhatnak meg többet azokról a növényekről, amikre a számcímek reflektálnak. Érdemes kipróbálni.

 

 

Még több elektronikus tánczenei lemez.

Szerző: Velkei Zoltán

tictac650_2.png

https://recorder.blog.hu/2019/07/13/elektronikus_zenek_a_komfortzonan_tul
Elektronikus zenék - a komfortzónán túl
süti beállítások módosítása