Öt nap Jamaica Cegléden! A nyár legpozitívabb fesztiválja a reggae jegyében július végén

2019.07.12. 10:00, Gaines

reggae_camp_mellow_mood.jpeg

(X) Magyarország első számú reggae eseménye, az LB27 Reggae Camp július 23-27. között öt napos, nyaralással felérő fesztivállal vár mindenkit Cegléden, a Gyógyfürdő és Szabadidőközpontban. Az idei fellépők között ott lesz a jamaicai roots reggae új generációjának egyik kiemelkedő alakja, Samory I & The Black Heart, a Rastafari mozgalom meghatározó énekese, Bushman, a ska klasszikus szupergrupja, a New York Ska-Jazz Ensemble, az olasz Mellow Mood (a fenti képen) és persze a műfaj hazai szereplői a Pannonia Allstars Ska Orchestrától Copy Conon át a házigazda Ladánybene 27-ig.

A reggae legfontosabb üzenete a béke és szeretet, a tisztelet és az összefogás. Ezek határozzák meg a fesztivál hangulatát is, ebben rejlik a Reggae Camp varázsa. Az esemény kulturális küldetése az elmúlt két évtizedben szorosan összeforrt a Ladánybene 27 zenekar céljaival. A ma már Világörökség részét képező jamaicai reggae zene, kultúra és az ott élő emberek pozitív életfelfogásának bemutatása mellett a szervezők fontosnak tartják a környezettudatos életmód népszerűsítését, a társművészeti ágak – tánc, jóga, képzőművészet, irodalom – megjelenítését, a feltörekvő fiatal zenekar előadók felkarolását is. Így a Reggae Camp jóval több, mint egy zenei fesztivál. „Reggae fesztiválként világzenei eseményről beszélünk, ami már rég nem a szűkebb közönségrétegnek szól. A reggae-ből áramló pozitív üzenet és hatás – amit a Ladánybene 27 tagjaiként évekkel ezelőtt megkaptunk – felülírja, hogy ezt a műfajt csupán egy zenei stílusként kezeljük. Közép-európai polgárként napi szinten találkozunk a térség feszültségeivel, a gazdasági nehézségek okozta depresszióval. A reggae-vel és annak pozitív sugárzásával ezt igyekszünk ellensúlyozni. A 2000-es évek eleje óta a Reggae Camp minden ötlete ebből a szándékból indul ki” – meséli Bodnár Tibi a Camp programigazgatója.

A Camp idén is a műfaj kiemelkedő egyéniségeit hozza el Ceglédre. Pezsdítő, vibráló, őszinte és felejthetetlen – csak néhány jelző, amivel a jamaicai Samory I zenéjét jellemezni szokták. A fiatal előadó a roots gyökereket követve vált pillanatok alatt ismertté világszerte, legnépszerűbb dalai sokmilliós megtekintésnél tartanak a videómegosztó oldalakon. Szintén a reggae őshazájából érkezik Bushman, akinek kilencvenes évek végén kiemelkedő szerepe volt a műfaj újjáéledésében. Gyermekkora óta a rastafari mozgalom követője, így dalainak üzenetei is kiemelten fontosak. Amerikából érkezik a Skatalites, a Toasters és a Scofflaws tagjaiból alakult New York Ska-Jazz Ensemble. Energikus koncertjeiken örökzöld jazz sztenderdek és szving dalok szólalnak meg a ska ütemére formálva. Európában már évtizedek óta Olaszország a műfaj egyik meghatározó bázisa, a Campen fellépő Mellow Mood pedig biztosan kijelenthető, hogy az olaszok legjobb reggae zenekara.  Producerük, Paolo Baldini Dub Files elnevezésű szóló projektjével is színpadra lép. A vajdasági Sin Seekas pedig a tőlük megszokott őrületes hangulatban a balkáni reggae színteret képviseli.

samory.jpg

Koncert- és party programjaink összeállításában most is arra törekedtünk, hogy mindenki megtalálja benne a számára legmegfelelőbb szórakozást: a táncolni, bulizni vágyók, az elmélyülést kedvelők, a reggae rajongók és azok is, akik először látogatnak el hozzánk” – emeli ki Bodnár Tibi. Az öt nap alatt a műfaj szinte összes hazai képviselője hallható lesz a Camp valamelyik színpadán, többek között a PASO, Copy Con & Reggae Express Band, Tigris, G Ras & The Planeteerz, Diggieman, Bottah Rankin, Re-G és a Manaky is. A Dub Yard party helyszínen az elektronikus és akusztikus roots, DUB és Steppa zenék ismert európai és hazai sound systemek és selectorok tálalásában lesznek elérhetők. A RaStage elnevezésű színpadon pedig a „RegGaeneráció” jelentkezett fiatal reggae bandák és az elmúlt néhány évben debütált zenekarok, sound system-ek mutatkozhatnak be.

lb27_2019_004.jpg

A ceglédi fürdő a hatalmas zöld területével, tavával és medencéivel biztosítja, hogy a Reggae Camp valóban nyaralás legyen. A nappali órákban a strandon, a medence partjához közel felállított Strandsystem hangafaliból szól a reggae, míg a parton dancehall táncosok táncolnak. A Camp területén pedig új helyszínen, a Roots Corner tóparti negyedében igazi roots reggae muzsikák szólnak majd napközben, a 70-es, 80-as évekből.

További információ a Camp hivatalos oldalán és Facebook-oldalán

Facebook-eseményoldal

a 2017-es Reggae Camp hivatalos aftermovie-ja:

ízelítő a fellépők műsorából:

https://recorder.blog.hu/2019/07/12/ot_nap_jamaica_cegleden_a_nyar_legpozitivabb_fesztivalja_julius_vegen
Öt nap Jamaica Cegléden! A nyár legpozitívabb fesztiválja a reggae jegyében július végén
süti beállítások módosítása