„Nem vette komolyan, aztán mégse” – Klippremier! Magidom: Hazugság

2019.06.21. 14:00, Gaines

magidom_004.JPG

A Magidom 2015-ben mutatkozott be a Magyarradar rovatunkban, már akkor is egy klippel; azóta láttunk tőlük versfeldolgozást, meghallgathattunk egy EP-t, idén tavasszal pedig kijött Plakátmagány című második nagylemezük. A lemezen szereplő, közérzeti Hazugsághoz készült abszurd videó a tévés helyszíni tudósítások káoszába hajít minket, és még egy híres fiúbandát is megidéz. Premier!

A Hazugság önironikus dalszövegében előkerül a foci, a végeláthatatlan vallási csörték, a politikusok lózungjai, a közösségi médiás felületek torzításai, de azért nem apokaliptikus dalra kell gondolni, hanem inkább egy dallamos, groove-os, rootsrockos ízű poprockra. A videoklip hasonló hangvételt üt meg a csetlő-botló, szerencsétlen riporterrel és a helyenként a Last Days of Tények mikroblog szürreális hírcimeit megidéző képaláírásokkal („Terhes férfi madarat szült”, „Emelkedő lejtőn a magyar könnyűzene”). A klip főszereplőjét, a helyszíni riportert a zenekar frontembere, Benyhe Robi alakítja, a stábot pedig a Magidom többi tagja.

Bajnok Balázs gitáros mesélt nekünk a munkálatokról: “Már a lemezmegjelenés előtt fél évvel dédelgettük magunkban, hogy klipet készítsünk a Hazugságra, de aztán részben a lemez többi dalának felvétele, részben pedig a lemezbemutató koncert annyira lekötötte az energiánkat, hogy csak idén tavasszal sikerült nekilátni. Magára a dalra egyébként egyfajta “közérzeti”, társadalomkritikus attitűd jellemző, e kapcsán merült fel bennünk, hogy mi lenne, ha egy kissé zakkant riporter lenne a klip legfőbb alanya. Innen már adottnak éreztük, hogy feldobjuk a helyszíni bejelentkezéseket különböző beteg, értelmetlen vagy hibbant mondatokkal. A riporter a klip során teljesen megkattan, de végül a társai is követik őt egy jobb élet reményében. Műfaját tekintve már-már trash videó készült.

Az egész forgatás jó hangulatban telt ­– ezúton is köszönjük a lelkes statisztáknak a részvételt! –, de azért különösen jó poén volt a vége jeleneteket felvenni, amit mi csak Backstreet Boys részként emlegetünk. Egyszerre volt nosztalgikus és nevetséges fölhúzni magunkra kamaszkorunk jellegzetes deszkás cuccait. A zenekar fotósának, Adriánnak ezúton is köszönjük, hogy kisegített minket ilyen menő ruhadarabokkal.”

Az alapkoncepciót a zenekar és a Cineast csapata közösen hozta létre, a rendező Salvatore Giuliano volt, az operatőri feladatokat Szombath Máté végezte el. Lássuk, és ismerjük meg Vilit, a gluténérzékeny pacit is.

a Magidom Facebook-oldala

A cikk megjelenését a Hangfoglaló Program keretében a Nemzeti Kulturális Alap támogatta.

nka_hangfoglalo_logo_650_2_1_29.jpg

https://recorder.blog.hu/2019/06/21/_nem_vette_komolyan_aztan_megse_klippremier_magidom_hazugsag
„Nem vette komolyan, aztán mégse” – Klippremier! Magidom: Hazugság
süti beállítások módosítása