Bolgár György: Amikor 64 leszek (könyvajánló)

2019.06.09. 09:30, trecorder

when_i_m_64.jpg
Még mindig szükséged lesz rám, amikor 64 éves leszek?"
 – kérdezte Paul McCartney Bors őrmester nevében a Beatles 1967-es Sgt. Pepper's Lonely Hearts Club Band című ikonikus lemezén. Ez volt a When I'm 64 címet viselő dal, amelyet most az ismert rádiós műsorvezető, Bolgár György több tucat Beatles-dal társaságában átértelmezett, és saját képére formált legújabb könyvében. Még mielőtt valaki megijedne, ez a kötet nem a Beatles-dalok magyarra fordításáról szól, annál sokkal többről. Hó Márton könyvajánlója a nyomtatott Recorder magazin 72. lapszámából.

Az Amikor 64 leszek egészen furcsa és sajátos hibrid, mert nem igazán verseskötet, nem is dalszövegkönyv, nem is korrajz, hanem ezek mixtúrája. Minden Beatles-dalra írt vers után van egy rövid összefoglaló az eredeti, csak a címet kölcsönző szám születéséről, ezután pedig egy rövidhír a korabeli újságok alapján arról a Magyarországról, amikor az adott dal megszületett. Apró kis kordokumentumok ezek: régi hírek, amelyek egészen bizarr elegyet alkotnak azzal a bizonyos Beatles-életérzéssel.

bolgar_gyorgy_amikor_64.jpgBolgár György könyve azért is lóg ki a sorból, mert mer szokatlan és formabontó lenni. Szokatlan, mert az egész könyv egyetlen témára épül és formabontó, mert nemcsak versekből áll. A triviákat is tartalmazó kötet tartalmaz néhány morbid anekdotát is, például az I Want To Hold Your Hand kapcsán olvashatunk arról, hogy Bob Dylan félreértette a dal szövegének egyik mondatát, és azt hitte, hogy azt éneklik: "I get high", vagyis betépek, holott a szöveg így szólt: "I can't hide", vagyis nem tudom elrejteni.

Az egyedi formátum azért nem mindig tökéletes: van néhány olyan hír, amelynél nem igazán érthető, hogy mi köze is van az adott dalhoz, és becsúszott néhány suta vers is, például az If I Fell című Beatles-dal apropóján írt Ha beléd című vers. Ettől függetlenül izgalmas és valóban unikális kötet az Amikor 64 leszek: nagy szerencse, hogy Bolgár György csavart egyet a Fordítsuk Le Szó Szerint A Nagy Alkotók Dalszövegeit módszeren, amivel már több hazai zenész is próbálkozott korábban.

 Cím: Amikor 64 leszek – Csupa Beatles

Szerző: Bolgár György

Stílus: Beatles-dalok újragondolva

Kiadó: Kossuth, 2019

Kulcsmondat: Láttam, hogy ott áll a múltamban, átírom őt vagy kitörlöm, és mielőtt még elmúltam, falra festhettem az ördögöm."

Szerző: Hó Márton

Még több zenei könyv a Recorderen

https://recorder.blog.hu/2019/06/09/bolgar_gyorgy_amikor_64_leszek_konyvajanlo
Bolgár György: Amikor 64 leszek (könyvajánló)
süti beállítások módosítása