Van itt pátosz bőven – Klippremier! Goodbye Darjeeling: Want To Be

2019.05.30. 14:45, Gaines

darjeeling.png

A dallamos, indiepopos gitárzenét játszó Goodbye Darjeeling 2018 elején mutatkozott be Magyarradarunkon, legutóbb tavaly ilyenkor jelentkeztek klipes dallal. Azóta a debütáló nagylemezük elkészítésével voltak elfoglalva, mostanáig, merthogy a lemez elkészült. A tíz dalos Total Confusion június 6-án érkezik, beharangozóként pedig nálunk látható először a Want To Be című dal klipje. Premier!

A Goodbye Darjeeling háza táján történt némi változás az elmúlt időszakban, egyrészt Tihanyi Dominik gitáros kilépésével a kvintett felállásból kvartett lett, másrészt a név is változott az eredeti Darjeeling elé bigyesztett istenhozzáddal. Az első lemez első előfutáráról, a britpoposan érzelmes, melankolikus Want To Be-ről Marosi Z. András énekes-gitáros ezt mondta a Recordernek: „Azért választottuk a lemez előfutárának, mert hangulatilag és tematikailag jól képviseli az album lelkét; egy kicsit sem fogtuk vissza magunkat az érzelmek terén. Van a lemezen nagyon dühös dal, nagyon keserű dal, kétségbeesés, megkönnyebbülés, illetve nyíltan vállalt teljes káosz a fejben. A Want To Be számunkra emelkedett hangulatú, s az egész albumon talán ebben a dalban van a legkevesebb feszültség.”

A szövegről is mesélt nekünk a zenekar, kiemelve egy jelentős brit ihlető forrást. „A szövege eléggé introspektív, konkrétan a lírai én tudatos önelemzését követi. Egyszerre zavaros, csapongó, ugyanakkor a végére kitisztul és talál magában valami biztosat; például erős vágyat, hogy tartozzon valakihez, valakikhez. Az tuti, hogy hatással volt rá minden idők egyik legjobb dala, a The Beatles-től az In My Life, ha a hangulatot és a dal ívét nézzük, emlékszem rá, hogy az a dal a fejemben volt, amikor a Want To Be megszületett. Mindkét dal végigmegy a lírai én emlékein, s eljut oda, hogy végső soron „hozzád tartozni” a legfontosabb. Úgyhogy tekinthető szerelmes dalnak, eredetileg az is, de például a klip egy tágabb körben értelmezett összetartozásról mesél. Amire hatással volt az, hogy a stúdiózás után kilépett az egyik gitárosunk, s négyen maradtunk. Szóval van itt pátosz bőven.”

A klip ezúttal is Pátzay Ádám operatőr munkája, a zenekar tagjainak koncepciója alapján. A dal és a lemez producere Ligeti György, a masterért Szabó Szebasztián felelt.


a Goodbye Darjeeling május 31-én ingyenes koncertet tart a Robotban, a Hangfoglaló Programos „osztálytárs”, a The Pontiac lemezbemutatóján lesznek vendégek, ahol premier előtt, élőben elhangzik a teljes lemez. Facebook-eseményoldal


lássuk tehát a Want To Be kanapén lélekbúvárkodó, hegynyi nehézségeket megmászó, múltba visszatekintő, jövőbe néző videóját:

a zenekar Facebook-oldala ITT

A cikk megjelenését a Hangfoglaló Program keretében a Nemzeti Kulturális Alap támogatta.

nka_hangfoglalo_logo_650_2_1_21.jpg

 

https://recorder.blog.hu/2019/05/30/van_itt_patosz_boven_klippremier_goodbye_darjeeling_want_to_be
Van itt pátosz bőven – Klippremier! Goodbye Darjeeling: Want To Be
süti beállítások módosítása