Összefogásnak győzelem a vége – A USEME nyerte az idei Nagy-Szín-Pad!-ot

2019.05.17. 12:00, Gaines

useme_gyozelem.jpg

Az Apey & the Pea tavalyi győzelme után idén is a metál diadalmaskodott a Nagy-Szín-Pad! tehetségmutatón, csak annak könnyedebb formájában. Beszámoló a döntőről.

Ha csak a zsűri (azaz a Nagy-Szín-Pad! Crew) elődöntők után nyilvánosságra hozott pontszámait nézzük, akkor bejött a papírforma a USEME győzelmével, hiszen a Csongor Bálint vezette popmetálzenekar kapta a legtöbb pontot a mezőnyből (9,3-at). A döntőben azonban már csak a közönségszavazatok számítottak, és mivel ebben az évben az elődöntők során a közönség szavazataival csak afféle „tizenegyedik” zsűritagként számoltak – nem pedig 50-50 százalékban oszlott meg a zsűriével –, így csak találgatni tudtunk, melyik formáció tudja majd a legtöbb rajongóját mozgósítani. Az előzetes becsléseink alapján erre a Follow the Flownak lett volna a legtöbb lehetősége (25 ezer lájkoló a Facebookon), de ők még a verseny előtt sem nagyon reklámozták magukat a közösségi médiás felületeken, és a döntőbe jutás után is csak két posztban buzdítottak szavazásra. A USEME-nek ehhez képest nemcsak a rajongóikat sikerült megmozgatni, hanem zenésztársaikat is: olyanok biztosították őket a támogatásukról, mint a Supernem, a Leander Kills, a Depresszió, a Tankcsapda és az AWS, és mind arra kérték saját közönségüket, hogy a USEME-re dobjanak szavazatot. „Példaértékű összefogás és szeretet áradt a rockszakmától és a rockzenét szerető emberektől” – hálálkodott még a döntős koncert előtt a zenekar, amely végül megnyerte az idei versenyt.

A legnagyobb nyeremény természetesen az, hogy a nyári fesztiválszezonban felléphetnek a Sziget, a VOLT, a Strand és a Campus nagyszínpadain, ezen kívül meghívást kaptak a Petőfi Zenei Díj 2019-es showműsorába, dedikált estjük lesz az Akvárium nagytermében, és mint a döntőbe jutott másik két csapat, ők is egymillió forintos támogatásból forgathatnak klipet.

Az elődöntők összes szereplője is koncertezhet a fent felsorolt négy fesztivál valamelyik kisebb színpadán, és felléphetnek a Nagyon Balaton eseményein is. Megkockáztatjuk, hogy a tehetségmutatós szereplésből a döntős The Bluebay Foxes profitálhat a legtöbbet: míg a USEME már eleve egy veteránokból álló szupergrupp, a nyolc versenyző közül talán ők voltak a legkevésbé széles körben ismertek, a zsűri különdíjainak köszönhetően pedig felléphetnek vendégzenekarként a Budapest Parkban, és ami még nagyobb dobás, hogy – részben angol nyelvű, ezáltal nemzetközileg is „érthető” szövegeik révén – ők vehetnek részt az Eurosonic Noorderslag showcase fesztiválon, Hollandiában, amellyel később még több külföldi fellépési lehetőséget szerezhetnek. Annak is örültünk, hogy a zsűri különdíjban részesítette a USNK-t, akik így visszatérhetnek az Akvárium nagytermébe.

A győztes kihirdetését követően a három zenekar közös összeborulással ünnepelt, a rendelkezésre álló húsz-húsz perces minikoncertekbe pedig sikerült kihozni a lehetőségekhez mérten – egy showműsor keretei között – legtöbbet, látszott például, hogy a Follow the Flow megfogadta az elődöntős kritikákat, sokkal energikusabb, koncentráltabb, dinamikusabb volt ez az öt számos produkciójuk, mint a múlt heti egy órás koncert. Jövőre pedig majd figyelünk, vajon a metál – popmetál kezdetű sorminta poppal fejeződik-e be a győztes bejelentésekor.

Itt visszanézheted a döntő teljes felvételét (kb. 6 percnél indul az adás):

https://recorder.blog.hu/2019/05/17/osszefogasnak_gyozelem_a_vege_a_useme_nyerte_az_idei_nagy-szin-pad_-ot
Összefogásnak győzelem a vége – A USEME nyerte az idei Nagy-Szín-Pad!-ot
süti beállítások módosítása