Elton John sokkal menőbb, mint hinnénk

2019.05.12. 17:30, Gaines

elton_john.jpg

Elton John nevét mindenki ismeri. Tudjuk, mekkora sztár, mik a leghíresebb slágerei, milyen extravagáns figura. De van egy olyan sanda gyanúnk, hogy sokan nincsenek tisztában azzal, mennyire fenomenális alakja a könnyűzenének. Nemsokára befut a róla szóló életrajzi film, a Rocketman, ideje hát összeszedni a szkeptikusok számára a perdöntő bizonyítékokat.

Kezdjük a megcáfolhatatlan tényekkel! Elton John a pop egyik legsikeresebb előadója, a 70-es évek első felében ontotta magából a slágereket, de a későbbi évtizedekben is fel tudott kerülni a slágerlisták élére. Összesen 67 dala került fel a hivatalos amerikai slágerlistára, ebből kilencszer volt első; az albumeladási listán 47-szer szerepelt, hétszer elsőként. Öt évtizedes pályája során több mint 300 millió lemezt adott el (britek közül ennél csak a Beatles teljesített jobban), a Diana hercegnő temetésére (át)írt Candle In The Wind 1997 pedig 33 milliós eladási számmal minden idők legkelendőbb kislemezdala a brit és amerikai listákon.

Elton díjakat is tudott pakolni a polcra: öt Grammy-díjat nyert, egy Tony-díjat, egy Oscart. Az Emmy egyelőre kimaradt a szórásból, ezért nem tagja a négy nagy díjjal jutalmazott EGOT-győztesek illusztris névsorának, pedig neki aztán ott lenne a helye. Apropó, Oscar: aki esetleg nem hallgatta a lemezeit, a filmekből az is garantáltan megismerhette. Rengeteg ikonikus filmjelenet alatt szólnak a dalai (erről lesz külön cikkünk), ő szerezte Az oroszlánkirály betétdalait (igen, a Hakuna Matatát is, a Can You Feel The Love Tonightot pedig énekli is), szerepelt a Tommyban, és önmagát játszotta a Spice Worldben és a Kingsman: Az aranykörben. Utóbbi azért is fontos, mert ekkor találkozott először Taron Egertonnal, aki őt alakítja a június 6-án mozikba kerülő Rocketmanben.

EGYSZER MÁR ÁTTEKINTETTÜK A TELJES ÉLETMŰVET A NAGY LEMEZEKKEL

Az Egertonnal szövődött barátsága is példázza, hogy a 72 éves művész nem egy régmúltban vagy elefántcsonttoronyban veszteglő őskövület, hanem izgatják az újdonságok, sőt, képben van velük. Naponta olvassa a slágerlistákat, és interjúiban rendszeresen lelkendezik kurrens zenékről, széles merítésből: Lorde-tól a Christine And The Queensen át a Factory Floorig és James Blake-ig. Hasonlóan sokszínű azon előadók listája, akikkel együtt zenélt/énekelt: ott volt a színpadon John Lennon utolsó koncertjén, szerepelt a Guns N’ Rosesszal, Luciano Pavarottival, Eminemmel (akivel országos cimborák lettek), a Queens Of The Stone Age-dzsel, Lady Gagával. A híresen temperamentumos Elton haragot is tudott tartani: egykori nagy barátjával és mindenkori riválisával, David Bowie-val a 70-es években zördült össze, amikor Bowie egy Rolling Stone-interjúban „a rock ügyeletes királynőjének” nevezte; Madonnával pedig a 2000-es évek elejétől nem voltak beszélőviszonyban, miután Elton beszólt neki egy díjátadón („Madonna, mint a legjobb koncertelőadó? Lófaszt!”) Végül el tudta ásni a csatabárdot: bocsánatot kért Madonnától, és Bowie-t is méltatta halála után.

ELTON JOHN LEGENDÁS A NAPSZEMÜVEGEIRŐL, ÉS EZZEL NINCS EGYEDÜL

Zenei munkássága mellett pedig nem szabad megfeledkeznünk a jótékonykodásairól, amik mindig túlmutattak puszta látszattevékenységen. Közeli barátai, Ryan White és Freddie Mercury halála után, 1992-ben alapította meg AIDS ellenes alapítványát, amely a HIV megelőzését támogatta, a fertőzöttekkel szemben tanúsított diszkrimináció ellen harcolt, és támogatást nyújtott a betegeknek. Több száz millió dollárt adományozott az ügynek. Más, sokak számára kényes konfliktusokba is bele tudott állni: 1979-ben ő volt az egyik első nyugati popsztár, aki a Szovjetunióban turnézott, és állítása szerint a tolmácsa valójában a megfigyelésével megbízott KGB-ügynök volt – úgyhogy megdugta a szálloda tetején. Kína pedig az után szigorított a külföldi előadók fellépésére vonatkozó szabályokon, hogy Elton 2012-es peking koncertjén szót emelt Aj Vej-Vej rendszerkritikus kínai művész mellett. Mindezzel persze csak a felszínt kapargattuk meg – tudjátok, hogy a zongoráit énekesnőkről szokta elnevezni? –, de ez is csak azt jelzi: Elton John menőségének nincsenek határai.


minden idők legnagyobb példányszámban eladott kislemeze, a Candle In The Wind, ami eredetileg 1973-ban jelent meg, akkor még Marilyn Monroe-nak szánt gyászdalként:


Az oroszlánkirály Oscar-díjas betétdala, amit sokan talán csak a magyar szinkronnal ismernek:


a meglepő párosításnak tűnő Eminem-Elton John duett a 2001-es Grammy-díjátadón:


Elton John, Axl Rose és a Queen tagjaival az 1992-es Freddie Mercury emlékkoncertről, melynek teljes bevételét az AIDS ellen harcoló Mercury Phoenix Trust létrehozásának szentelték:

https://recorder.blog.hu/2019/05/12/elton_john_sokkal_menobb_mint_hinnenk
Elton John sokkal menőbb, mint hinnénk
süti beállítások módosítása